Ο ρόλος του Π. Καμμένου στη νέα κόντρα κράτους - Εκκλησίας


Το πανηγυρικό κλίμα της 6ης Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κράτησε πολύ. Η χθεσινή συνεδρίαση της Ιεραρχίας απέδειξε πως η συμφωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο ήταν βραχύβια - μόλις 10 ημερών - και ότι ο κ. Ιερώνυμος δεν έχει το πάνω χέρι στους κόλπους των Μητροπολιτών. Η ήττα του Αρχιεπισκόπου ήταν για πολλούς αναμενόμενη μετά την επιλογή του να προχωρήσει μόνος του σε μια συμφωνία με την κυβέρνηση για την εκκλησιαστική περιουσία και τα μισθολογικά των κληρικών. Ο επικεφαλής της Ελλαδικής εκκλησίας καλείται πλέον να διαχειριστεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση στο εσωτερικό της Ιεράς Συνόδου, αφού εκτιμάται πως η αντιπολίτευση, που όλα αυτά τα χρόνια ήταν «εν υπνώσει», θα αποκτήσει «σάρκα και οστά».

Η κατάσταση περιπλέκεται μετά και την ανακοίνωση του κ. Ιερωνύμου, ο οποίος χαιρέτισε την απόφαση του πρωθυπουργού να συνεχιστεί ο διάλογος χωρίς να κάνει καμιά αναφορά στην απόφαση του Μαξίμου να προχωρήσει στην κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή, που θα διαγράφει του Ιερείς από τα μητρώα του δημοσίου.

Θα μπορέσουν οι εξαιρετικές σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο για άλλη μια φορά να «σώσουν την παρτίδα»; Φαντάζει πολύ δύσκολο, αφού όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση προχωρά σε μετωπική σύγκρουση με την Εκκλησία έχοντας υπολογίσει και «ζυγίσει» όλο το κόστος που μπορεί να σηκώσει σε μια δύσκολη προεκλογική περίοδο.

Η μονομερής νομοθέτηση φαίνεται πως έχει αποφασιστεί στο Μαξίμου με κυβερνητικά στελέχη να μην αποκλείουν σε συζητήσεις με το newpost.gr όλα να προχωρήσουν ακόμα μέσα στον Νοέμβριο ή αλλιώς μέχρι τα τέλη του χρόνου. Προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι θα γίνουν, ωστόσο η ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού έδειχνε πως οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι να αλλάξει τον τρόπο μισθοδοσίας των κληρικών προχωρώντας στην αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας μέσω του νέου Ταμείου. Η υπόσχεση, άλλωστε για προκήρυξη 10.000 προσλήψεων στο δημόσιο για κοινωνικές ανάγκες δεν είναι εύκολο να παρθεί πίσω ειδικά σε μια προεκλογική περίοδο.

Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή και εκεί αναμένεται να γίνει μια ύστατη προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή».

Σε πολιτικό επίπεδο με την ξεκάθαρη επιλογή της κυβέρνησης να συνταχθεί με το προοδευτικό κοινό, η σύγκρουση με την Εκκλησία μοιάζει αναπόφευκτη, όπως και το νέο μέτωπο που ανοίγει με τους ΑΝΕΛ. Ο Πάνος Καμμένος επέλεξε χθες να κρατήσει χαμηλούς τόνους και πολλοί εκτιμούν πως αυτό είναι ένα καλό πρώτο δείγμα γραφής. Κανείς, ωστόσο δεν μπορεί να φανταστεί πως σε αυτό το περιβάλλον ο κυβερνητικός εταίρος και ειδικά τα στελέχη του δεν θα συνταχθούν με τους Μητροπολίτες και τους απλούς κληρικούς έστω και αν ο Αρχιεπίσκοπος κρατά τις αποστάσεις του.

Θα ξαναζήσει το Μαξίμου με τον Πάνο Καμμένο μια νέα Συμφωνία των Πρεσπών; Η παρουσία του υπουργού Άμυνας στην Ηρώδου Αττικού λίγο πριν γίνουν οι ανακοινώσεις από τις δυο πλευρές, μαρτυρά πως υπήρχε μια επί της αρχής συμφωνία μεταξύ των δυο εταίρων. Σε κάθε περίπτωση Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος θα έχουν άλλη μια ευκαιρία να απευθυνθούν αμφότεροι στο δικό τους κοινό. Εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός δεν θα δυσκολευτεί να μαζέψει τους 151 την ώρα της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Το σκηνικό θυμίζει έντονα τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν για το μάθημα των Θρησκευτικών ο Νίκος Φίλης είχε βρεθεί απέναντι από τον κ. Ιερώνυμο οδηγώντας τον εαυτό του εκτός κυβέρνησης. Χθες το απόγευμα ο πρώην υπουργός Παιδείας δήλωνε στο ραδιόφωνο News 24/7 για το θέμα πως «για μια ακόμη φορά ο Αρχιεπίσκοπος άλλα είπε μπροστά στο τζάκι του Μαξίμου και άλλα έκανε. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη. Τα ίδια έκανε και με το Μακεδονικό. Στην αρχή ήταν εναντίον των συλλαλητηρίων, μετά κατέβηκαν σύσσωμοι στις συγκεντρώσεις».

«Για μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία που βέβαια έχει και αμοιβαίους συμβιβασμούς», έκανε λόγο η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του KONTRA.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.