Με το δημοψήφισμα να ολοκληρώνεται, πλέον το μπαλάκι πετιέται εκ νέου στην κυβέρνηση.


Το πολιτικό ζητούμενο δεν είναι άλλο από την άμεση εκκίνηση των πολιτικών διαδικασιών για τη συμφωνία, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί δημοσίως και ο πρωθυπουργός, με την κυβέρνηση όμως να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, λόγω των συνθηκών στην πραγματική οικονομία, αλλά και λόγω της μακράς διαδικασίας για την επίτευξή της.


Η δραματική κατάσταση των τραπεζών και της αγοράς καθιστούν αδήριτη την ανάγκη για άμεση συμφωνία. Άλλωστε, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως σε 48 ώρες θα υπάρχει συμφωνία, θέτοντας ο ίδιος ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο στη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η κυβέρνηση βάζει τις μηχανές στο φουλ προκειμένου να υπάρξει άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτή η στρατηγική μπορεί να περιλαμβάνει τόσο αναδιάρθρωση της διαπραγματευτικής ομάδας όσο και άμεσο ταξίδι συνεργατών του πρωθυπουργού, όπως ο Νίκος Παππάς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης στις Βρυξέλλες. Το ζήτημα είναι, τι θα διαπραγματευτεί και με ποιον η ελληνική κυβέρνηση. Το αίτημα για δάνειο από τον ESM έχει ήδη υποβληθεί μεν, όμως οι διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες και αναμένεται να διαρκέσουν εβδομάδες, όχι μέρες. Στο μεταξύ, η οικονομία θα πρέπει να μπει με κάποιον τρόπο εκ νέου σε ρυθμούς κανονικότητας, με τις τράπεζες να παραμένουν το μεγάλο ερωτηματικό.

Συν τοις άλλοις, η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως πλέον υπάρχει πίεση και στο στρατόπεδο των δανειστών για μια καλύτερη συμφωνία. Εν μέρει είναι αληθές πως οι δανειστές δεν ήθελαν να προηγείται το ΟΧΙ, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν διαπραγματεύσεις μετά την έκβαση του δημοψηφίσματος. Άλλωστε, αυτό έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν πλείστοι όσοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Συν τοις άλλοις, η πίεση εξακολουθεί να βρίσκεται στην ελληνική πλευρά, η οποία είναι αυτή που χρειάζεται μια συμφωνία άμεσα, σε 48 ώρες όπως το έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε κάθε περίπτωση, τη Δευτέρα θα συνεδριάσει τόσο το Euroworking Group όσο και το ΔΣ της ΕΚΤ, όμως η επανέναρξη διαπραγματεύσεων χρειάζεται έγκριση και από ορισμένα ακόμα κοινοβούλια. Το βασικό που ζητούν οι εταίροι από την κυβέρνηση αυτή την ώρα είναι να αποδείξει πως έχει ισχυρή βούληση για μια συμφωνία, η οποία όμως αναντίρρητα θα περιλαμβάνει σκληρότερους όρους, λόγω και της επιβράδυνσης της οικονομίας και φυσικά θα πάρει και χρόνο. Επίδικο είναι και το ζήτημα του χρέους, με την κυβέρνηση να το βάζει μεν στο τραπέζι και να εκτιμά πως έχει ως ισχυρό χαρτί την έκθεση του ΔΝΤ, όμως την ίδια στιγμή ζητά ένα πρόγραμμα αποκλειστικά και μόνο από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι έχουν αρκετά διαφορετική στάση. Το ζήτημα πάντως αναμένεται να πέσει και στο τραπέζι της συζήτησης Ολάντ-Μέρκελ στο Παρίσι αύριο το βράδυ, όπου θα αναλύσουν την έκβαση του ελληνικού δημοψηφίσματος.

Όσο περνά όμως ο χρόνος και δεν υπάρχει συμφωνία, τόσο η θέση της κυβέρνησης θα αδυνατίζει περισσότερο, με δεδομένη και την ισχυρή πίεση της κοινής γνώμης για συμφωνία εντός του ευρώ. Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός καλείται να προβεί σε όλες αυτές τις κινήσεις που θα δώσουν το μήνυμα στους εταίρους πως παραμένει ένας αξιόπιστος συνομιλητής, με ισχυρή βούληση και ανάγκη, λόγω των συνθηκών, για συμφωνία. Σε αντίθετη περίπτωση, τα εναλλακτικά σενάρια που θα βρεθούν στο επίκεντρο θα περιλαμβάνουν μέτρα μεγάλης σκληρότητας και πολιτικά θα είναι μη διαχειρίσιμα.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.