Δεκτή έγινε η ένσταση που κατέθεσε στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, που συνεδρίασε στις 9.30 το πρωί, ο Άδωνις Γεωργιάδης, για το "μπλόκο" στην υποψηφιότητά του για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.


Μετά τις οργισμένες αντιδράσεις όλων των πρωτοκλασσάτων στελεχών της Συγγρού, η ΚΕΦΕ αποφάνθηκε τελικά να ανακαλέσει την απόφασή της, η οποία χαρακτηρίστηκε τυπολατρική και αδικαιολόγητη. 

Ο κ. Γεωργιάδης, o oποίος έφτασε στις 9:15 το πρωί, επεσήμανε, μάλιστα, το γεγονός ότι οι κ.κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Απόστολος Τζιτζικώστας και Κυριάκος Μητσοτάκης διαφώνησαν ανοιχτά με την απόφαση να απορριφθεί ως εκπρόθεσμη η υποψηφιότητα επειδή κατατέθηκε μόλις 8 λεπτά μετά την εκπνοή διορίας. 

Προηγήθηκε ολονύχτιο παρασκήνιο και δημόσιες παρεμβάσεις των πρώην προέδρων της ΝΔ, των τριών επίσημων υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος, αλλά δεκάδων βουλευτών και στελεχών. Τα βέλη των περισσοτέρων στράφηκαν κατά του γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας και προέδρου της ΚΕΦΕ, Ανδρέα Παπαμιμίκου, με την Ντόρα Μπακογιάννη να εξαπολύει δριμεία επίθεση εναντίον του και να τον κατηγορεί ονομαστικά ότι "βλάπτει την παράταξη". 

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Μεϊμαράκη που έκανε λόγο για "αυτόνομη δράση" του Ανδρέα Παπαμιμίκου, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για "λαθεμένη, αψυχολόγητη και τραυματική" απόφαση. 

Μετά το σάλο που προκλήθηκε υπήρξαν εισηγήσεις να επανεξεταστεί το ζήτημα, καθώς όπως ανέφεραν πηγές της Συγγρού, "διαφορετικά θα ήταν πλήγμα στη συνοχή της ΝΔ και θα έβλαπτε την ουσία της εκλογικής διαδικασίας". 

«Ενημερώθηκα από τον πρόεδρο της ΚΕΦΕ, τον κ. Παπαμιμίκο ότι έγινε δεκτή η ένστασή μου και προχωράει κανονικά η υποψηφιότητά μου», ήταν η πρώτη δήλωση του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να αφήσει αιχμές κατά του κ. Παπαμιμίκου και της Επιτροπής. «Η απόφαση της ΚΕΦΕ ήταν τυπικώς ορθή και για αυτό ουδέποτε κατηγόρησα μέλη της ΚΕΦΕ ότι ενήργησαν με δόλιο τρόπο. Εφήρμοσαν κατά γράμμα τον κανονισμό. Είναι δικό μου σφάλμα ότι καθυστέρησα και πάνω στον πανικό μου δεν ενημέρωσα για αυτή την καθυστέρηση. Καμία αιχμή κατά της επιτροπής», τόνισε στη δήλωσή του ο κ. Γεωργιάδης, ευχαριστώντας τα μέλη της ΚΕΦΕ και ιδιαίτερα τον κ. Παπαμιμίκο για την έκτακτη συνεδρίαση.

Ακόμη, ευχαρίστησε τους άλλους υποψήφιους για την αντίδρασή τους. «Ο πρώτος που μου τηλεφώνησε ήταν ο κ. Μεϊμαράκης και μου δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί, ενώ ακολούθησαν ο κ. Τζιτζικώστας και ο κ. Μητσοτάκης. Είμαστε συναγωνιστές, δεν έχω κανέναν αντίπαλο στη ΝΔ», είπε και συμπλήρωσε ότι ο μόνος αντίπαλός του είναι «Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας και σας διαβεβαιώνω ότι θα τον κερδίσω αν με εκλέξουν οι Νεοδημοκράτες».

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στον Αντώνη Σαμαρά για το ζήτημα της υποψηφιότητάς του. «Με συγκίνησε με την ξεκάθαρη πολιτικά στάση που έλαβε», ανέφερε.

Η ανακοίνωση της ΝΔ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) της Νέας Δημοκρατίας, αφού εξέτασε την από 2.10. 2015 έγγραφη ένσταση του μέλους του κόμματος κ. Άδωνι Γεωργιάδη κατά της χθεσινής της απόφασης, με την οποία είχε απορρίψει ομόφωνα το φάκελο της υποψηφιότητάς του, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του καταστατικού και της από 24.9.2015 υπ’ αρ. 2 απόφασή της, λόγω εκπρόθεσμης κατάθεσης και αφού άκουσε τις προφορικές εξηγήσεις του ενιστάμενου, τον οποίο είχε προηγουμένως καλέσει να εμφανιστεί ενώπιoν της , ειδικά γι’ αυτόν το σκοπό, αποφάσισε τα ακόλουθα:

1 ) Έκανε τύποις δεκτή την ένσταση.

2) Εξέτασε την ένσταση κατ’ ουσία και αποφάσισε να την κάνει αποδεκτή, κατά πλειοψηφία για τους λόγους ανωτέρας βίας που αναφέρονται σ’ αυτήν σε συνδυασμό με τις προφορικές εξηγήσεις που έδωσε ενώπιόν της ο ενιστάμενος ο οποίος παραδέχτηκε ότι δεν ενημέρωσε την ΚΕΦΕ, ως όφειλε, για την πιθανή καθυστέρηση της προσέλευσής του. Πέραν της ένστασης και των προφορικών εξηγήσεων του ενιστάμενου, η ΚΕΦΕ έλαβε υπόψη της και συνεκτίμησε τις απόψεις που εξέφρασαν δημόσια και οι υπόλοιποι υποψήφιοι.

3) Προχώρησε σε αποσφράγιση του φακέλου της υποψηφιότητας του ενιστάμενου, χωρίς την παρουσία του και διαπίστωσε την ύπαρξη των υπογραφών 50 μελών της Πολιτικής Επιτροπής που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του.

Κατά τα λοιπά, θα ακολουθήσει και στην περίπτωση του κ. Γεωργιάδη η ίδια διαδικασία εξέλιξης των υπογραφών που συνοδεύουν την υποψηφιότητά του, η οποία ακολουθείται και για τους άλλους τρεις υποψηφίους που ανακοινώθηκαν χθες, μετά το πέρας της οποίας η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή θα προβεί στη  λήψη των αναγκαίων αποφάσεων και την έκδοση των σχετικών ανακοινώσεων.    

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.