Ιδιαίτερα προβληματισμένος είναι ο πρωθυπουργός με όσα λέγονται δημόσια, αλλά και πίσω από κλειστές πόρτες για εισβολή στο νομισματοκοπείο με σύλληψη Στουρνάρα και παράλληλα νομίσματα καθώς και με διάφορες απόψεις που ακούγονται από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη.


O υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης περιέγραψε την Τρίτη σε εκδήλωση περίπου 500 στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας στο ξενοδοχείο «Όσκαρ», στο κέντρο της Αθήνας, σχέδιο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, αναφέροντας μάλιστα σειρά «επαναστατικών» πράξεων, ικανών να επιτρέψουν την ομαλή μετάβαση από το υπάρχον σύστημα του ευρώ στη δραχμή.

«Ο οδικός μας χάρτης είναι να πάμε σε εθνικό νόμισμα, αυτό θα έπρεπε να το έχουμε κάνει ήδη, ή μπορούμε να το κάνουμε και τώρα, παίρνοντας 22 δισ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος με τα οποία θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και στο μεσοδιάστημα να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο για να τυπώσουμε δικό μας νόμισμα» ήταν η φράση Λαφαζάνη.

Το σχέδιο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα για να είναι επιτυχές προϋποθέτει εθνικοποίηση της Τράπεζας Ελλάδος, αποκοπή της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δέσμευση του χρηματικού αποθέματος των 22 δισ. ευρώ, που διατηρεί στο θησαυροφυλάκιό της για να τροφοδοτεί τα ΑΤΜ.

Σχέδιο σύλληψης του Στουρνάρα

Μάλιστα, κατά το σχέδιο, επιβάλλεται και η σύλληψη του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα! Πιθανόν με τη βοήθεια της αστυνομίας ή του στρατού.

Το εναλλακτικό σχέδιο που είχαν επεξεργαστεί στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη περιελάμβανε, επιπλέον, και εισβολή στο Νομισματοκοπείο, όπως δήλωσε ο ίδιος.

Το πλέον απίστευτο είναι ότι ο κ. Λαφαζάνης παρουσίασε το σχέδιο αυτό σε κυβέρνητική σύσκεψη!

Το σχέδιο «Εισβολή» στο Νομισματοκοπείο 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, ο κ. Λαφαζάνης είχε παρουσιάσει το εναλλακτικό σχέδιο που είχαν επεξεργαστεί τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας σε κυβερνητική σύσκεψη.

Το σχέδιο προέβλεπε την εισβολή στο Νομισματοκοπείο Χολαργού, όπου φυλάσσεται το χρηματικό απόθεμα της Τράπεζας της Ελλάδος, ουσιαστικά το απόθεμα από το οποίο εφοδιάζονται οι ελληνικές τράπεζες, έπειτα από άδεια που δίδεται από την ΕΚΤ. Οπως προκύπτει και από τη χθεσινή αναφορά του Παναγιώτη Λαφαζάνη τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιούνταν για την πληρωμή μισθών και συντάξεων μετά την επιβολή των capital controls.

Ουσιαστικά, η κίνηση αυτή, της αρπαγής των χρημάτων από το Νομισματοκοπείο, η κυκλοφορία δηλαδή χρήματος στην αγορά χωρίς την άδεια της ΕΚΤ, θα εθεωρείτο τύπωμα χρήματος χωρίς άδεια και θα συνεπαγόταν την αυτόματη έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Λαφαζάνης με Βαρουφάκη 

Ο κ. Λαφαζάνης ήταν ο δεύτερος υπέρμαχος της πρότασης που παρουσίασε σε κλειστή σύσκεψη ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, για τη χρήση IOU, όταν ειδοποιήθηκε η κυβέρνηση από την ΕΚΤ ότι θα έπρεπε να προχωρήσει σε επιβολή capital controls.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στο ΒΗΜΑ ότι το όλο σχέδιο, προβληματικό και φαιδρό στη σύλληψή του, αλλά εξόχως επικίνδυνο, είχε περιέλθει σε γνώση του Προέδρου της Δημοκρατίας και είχε αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με τον Πρωθυπουργό και τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος. Λέγεται μάλιστα ότι σε κάποια από τις συζητήσεις ο πρωθυπουργός αναφώνησε «έχω μπλέξει με τρελούς».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.