Πόλεμος διεξάγεται μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι υπουργοί βρίσκονται διχασμένοι μεταξύ του ΝΑΙ και του ΟΧΙ στη συμφωνία με τους δανειστές. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, αποσυνάγωγος, απομονωμένος από όλους παριστάνει τον υπουργό Οικονομικών. Και στη μέση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε απόλυτο πανικό στέλνει επιστολές και τηλεφωνεί σε ευρωπαίους ηγέτες παρακαλώντας για ένα νέο Μνημόνιο με, καταφανώς, επαχθέστερους όρους, από όσα ήδη του είχαν προτείνει και απορρίψει.


Με τις τράπεζες κλειστές, τους συνταξιούχους να λιποθυμούν στις ουρές, την πραγματική οικονομία σε στραγγαλισμό, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τώρα τι πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα σε περίπτωση που γίνει το δημοψήφισμα και επικρατήσει το ΟΧΙ.

Την ίδια ώρα η ψαλίδα έχει κλείσει ήδη από χθες και το ΝΑΙ έχει ισορροπήσει με εμφανή τάση να φύγει μπροστά τις επόμενες ημέρες.

Τα δύο στρατόπεδα όπως διαμορφώνονται μέσα στην κυβέρνηση έχουν λάβει θέσεις μάχης. Από τη μια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και μαζί του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο γραμματέας του υπουργικού Συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς. Και ακόμη υπουργοί όπως ο Γιάννης Πανούσης και ο Νίκος Παρασκευόπουλος.

Από την άλλη ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού Νίκος Παππάς, ο μέντορας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης.

Φυσικά, ούτε λόγος να γίνεται για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τα μέλη της αριστερής πλατφόρμας που ουσιαστικά πανηγυρίζουν στο δρόμο προς τη δραχμή.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την ώρα που ο κ. Δραγασάκης άφηνε να εννοηθεί χθες, Τρίτη, στην ΕΡΤ ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη ακόμη και να ματαιώσει το δημοψήφισμα εάν υπάρξει έστω και την ύστατη στιγμή μία συμβιβαστική πρόταση, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωνε σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι η κυβέρνηση έχει plan b για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο.

Παράλληλα γίνονται γνωστές όλο και περισσότερες διαφοροποιήσεις υπουργών και στελεχών στην διενέργεια του δημοψηφίσματος. Ο κ. Δραγασάκης ήταν επιφυλακτικός κατά την κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αν και δεν τοποθετήθηκε αρνητικά. Θέση όμως κατά του δημοψηφίσματος πήραν εκτός από τον κ. Γιάννη Πανούση και ο κ. Γιώργος Σταθάκης όπως και ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος.

Παράλληλα, πληθαίνουν και οι δημόσιες δηλώσεις. Μετά τον ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονο και ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης διαφοροποιεί την στάση του όπως και ο κ. Στέλιος Κούλογλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν βουλευτές του κόμματος που με επιστολές τους στο Μέγαρο Μαξίμου διαφοροποιούν τη θέση τους. Αλλά και μεταξύ των διανοουμένων υπάρχουν διαφοροποιήσεις όπως έδειξε η επιστολή των καθηγητών Κώστα Μελά, Σάββα Ρομπόλη και Κώστα Βεργόπουλου.

Στο άλλο άκρο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Δημήτρης Στρατούλης επιμένουν στην διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Ο κ. Κώστας Λαπαβίτσας εκτιμά ότι οι κραδασμοί από το κλείσιμο των τραπεζών απορροφώνται και ο κόσμος συνηθίζει ενώ ο κ. Στάθης Λεουτσάκος δήλωσε ότι τα χρήματα είναι χαρτιά και θα βρεθούν.

Υπέρ της σκληρής γραμμής όμως είναι και η πρόεδρος της Βουλής κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου κάτι το οποίο περιπλέκει τα πράγματα καθώς για να ακυρωθεί το δημοψήφισμα απαιτείται απόφαση πρώτα του υπουργικού συμβουλίου και στη συνέχεια της Ολομέλειας της Βουλής.

Είναι ενδεικτικό ότι την Τρίτη και ενώ από το Μαξίμου διέρρεε ότι η κυβέρνηση συζητά την ακύρωση του δημοψηφίσματος η κυρία Κωνσταντοπούλου έκλεισε την Βουλή. Η πρόεδρος της Βουλής διαφωνεί με αυτά τα σενάρια και έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ του δημοψηφίσματος. Στην Κουμουνδούρου τώρα είναι πυρετώδεις οι προεοτοιμασίες για την στήριξη του δημοψηφίσματος με τα κομματικά στελέχη να δουλεύουν για την επικράτηση του «όχι».

Σε φάση αποχώρησης ο Γιάνης Βαρουφάκης

Διφορούμενη είναι η στάση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη η άποψη του οποίου δεν ταυτίζεται ούτε με το προεδρικό επιτελείο με το οποίο είναι σε σύγκρουση αλλά ούτε και με την Αριστερή Πλατφόρμα. Ο κ. Βαρουφάκης σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει περιθώριο απόσυρσης του δημοψηφίσματος εφόσον υπάρξει συμβιβασμός.

Από την άλλη έχει δηλώσει ότι δεν θα υπογράψει συμφωνία που θα διαιωνίζει το οικονομικό αδιέξοδο. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να έχει προεξοφλήσει μία συμφωνία και να ετοιμάζει την αποχώρησή του. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ζήτησε από τους συνεργάτες του μετακλητούς υπαλλήλους να ετοιμάσουν τα έγγραφα για την επιστροφή τους στην προηγούμενη θέση τους από την προσεχή Δευτέρα.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.