Οι Ευρωπαίοι ζητούν εγγυήσεις για την εφαρμογή των μέτρων που θα συμφωνηθούν
Γη και ύδωρ είναι διατεθειμένος... όπως όλα δείχνουν να προσφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να αποφευχθεί η έξοδος από την Ευρωζώνη. 
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες προωθείται η κυβέρνηση ειδικού σκοπού, με τη συμμετοχή των κομμάτων που στήριξαν την κυβέρνηση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, όπου και ψηφίστηκε η πρόταση προς τους θεσμούς. 
Νωρίτερα, κατά την είσοδό τους στη συνεδρίαση του Eurogroup, σχεδόν όλοι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έθεσαν θέμα εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση, ζήτησαν εγγυήσεις για την εφαρμογή των μέτρων που θα συμφωνηθούν.
Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιλογές της κυβέρνησης είναι δύο:
1)Να προχωρήσει σε ένα ευρύτατο ανασχηματισμό σε τουλάχιστον οκτώ υπουργεία, ώστε να δημιουργήσει ένα νέο σχήμα, το οποίο θα υλοποιήσει το μνημόνιο
2)Να αποφασίσει να δημιουργήσει κυβέρνηση ειδικού σκοπού με πρόσωπο κοινής αποδοχής, προκειμένου να εφαρμόσει το μνημόνιο.
Στο δεύτερο σενάριο μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να παραμείνει πρωθυπουργός, με τη συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση των περισσότερων κομμάτων, ή να φύγει από την κυβέρνηση και να δώσει ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση υπό ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. 
Η κυβέρνηση ειδικού σκοπού αποτελεί βέλτιστη λύση για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα απεγκλωβίσει τη χώρα από το αδιέξοδο που προκάλεσαν οι κυβερνητικοί χειρισμοί τους τελευταίους έξι μήνες.
Η δημιουργία κυβέρνησης εθνικού σκοπού θα έχει τρεις στόχους:
- Την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης κι αξιοπιστίας μεταξύ της χώρας και των εταίρων μας
- το κλείσιμο μιας βιώσιμης συμφωνίας με τους δανειστές
- την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου, που θα οδηγήσει ξανά τη χώρα στην ανάπτυξη.
Πάντως, κυβερνητικές πηγές, σχεδόν επιβεβαιώνουν ότι ο πρωθυπουργός μόλις έχει το τελικό κείμενο της συμφωνίας θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει νέο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών το πιθανότερο την Πέμπτη.
Εκεί θα αποκαλύψει και τις προθέσεις του.
Αν δηλαδή, η συμφωνία είναι οικονομικά βιώσιμη και πολιτικά διαχειρίσιμη για τον ίδιο και μπορεί να υπερψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή ή αν ο ίδιος δεν την αποδέχεται δρομολογώντας άμεσα πολιτικές εξελίξεις με πλέον ζωηρό το σενάριο του σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού.
Σε αυτή την περίπτωση ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους o ίδιος και η κυβέρνησή του δεν μπορούν να υπογράψουν και να υπηρετήσουν ένα τρίτο μνημόνιο παραδίδοντας άμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβαν στις 25 Ιανουαρίου.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος, όπως ορίζει το Σύνταγμα θα διερευνήσει τη δυνατότητα σχηματισμού νέα κυβέρνησης.
Παρότι δεν είναι εφικτό να υπάρξει κυβερνητικό σχήμα από τα υπόλοιπα κόμματα, ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει τη λύση ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί στα χειρότερα.
Θα συναινέσει στη δημιουργία κυβέρνησης ειδικού σκοπού με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής την οποία θα στηρίξει με ψήφο ανοχής τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ΑΝΕΛ.
Η κυβέρνηση αυτή θα αναλάβει να κλειδώσει και να εγκρίνει στη Βουλή τη συμφωνία με τους πιστωτές.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να προκρίνει τα παραπάνω σενάριο, αρκεί ο χρονικός ορίζοντας να είναι συγκεκριμένος και να αφορά μία κυβέρνηση με στόχο να περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή και μέχρι το Φθινόπωρο να στηθούν κάλπες.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.