Προχωρούν άμεσα οι διαδικασίες για την υπογραφή συμβάσεων από τις Σχολικές Επιτροπές των δήμων της χώρας για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων, σύμφωνα με απάντηση της υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Φ. Κιάου στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποιεί η υπουργός στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, έχει ήδη ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο, η υπογραφή δηλαδή των σχετικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων με συμβάσεις που θα υπογραφούν με τις Σχολικές Επιτροπές των δήμων.

Για τη φετινή σχολική χρονιά ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ανθρωποωρών απασχόλησης, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, ορίζεται στις 13.856.832, ενώ η προβλεπόμενη δαπάνη ανέρχεται στα 33.660.473,67€ , εκ των οποίων το ποσό των 15.564.000€ για το 2015 και το ποσό των 18.096.473,67€ για το 2016.

Το ποσό μεταβιβάστηκε στο ΄Ιδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.NE.ΔΙ.ΒΙ.Μ), το οποίο θα προχωρήσει στην κατανομή του στις Σχολικές Επιτροπές των μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που στερούνται προσωπικού καθαριότητας. Οι Σχολικές Επιτροπές αμέσως μετά τη σύναψη των συμβάσεων για το διδακτικό έτος 2015-2016 θα καταβάλλουν τις αμοιβές των καθαριστών/ καθαριστριών.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι η φετινή χρηματοδότηση του έργου καθαρισμού των σχολικών μονάδων είναι κατά 3,4 εκ. ευρώ λιγότερη σε σχέση με το περυσινό σχολικό έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες του local.it, η πρόταση του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης ήταν η φετινή χρηματοδότηση να ανέλθει στο ποσό των 39 εκ. ευρώ.

Πέρυσι οι απασχολούμενοι στο συγκεκριμένο έργο ήταν 8.748, ενώ η φετινή πρόβλεψη αναγκών απασχόλησης είναι για 9.000 άτομα, ήτοι περίπου 16 εκ. ανθρωποώρες. Η ερμηνεία δε που δίνεται για τη μείωση του ποσού κατά 3,4 εκ. ευρώ, είναι ή ότι θα δοθούν στην πορεία τα υπολειπόμενα κονδύλια, ή ότι – και το πιο πιθανό σενάριο – αντί για δεκάμηνες συμβάσεις να υπογραφούν εννεάμηνες συμβάσεις απασχόλησης του προσωπικού.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, με αφορμή την παραπάνω εξέλιξη προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Καταρχήν είναι θετικό το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ολοκληρώνει εγκαίρως τις σχετικές διαδικασίες για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων. Ωστόσο θα ήθελα να επισημάνω ότι το προβλεπόμενο ποσό για το φετινό διδακτικό έτος, υπολείπεται κατά 3,4 εκ. ευρώ σε σχέση με το περσινό, γεγονός που εκ των πραγμάτων θα δυσχεράνει το ευαίσθητο έργο καθαρισμού των σχολείων. Εμείς, ως Αυτοδιοίκηση και ως ΚΕΔΕ, από την επομένη κιόλας των εκλογών και μόλις συγκροτηθεί η νέα Κυβέρνηση, θα επανέλθουμε στο θέμα προκειμένου να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι λιγότεροι από το περσινό διδακτικό έτος. Με δεδομένο δε ότι απλουστεύονται οι διαδικασίες, καθώς δεν χρειάζεται να προηγηθεί προκήρυξη, καλούμε τους δήμους της χώρας και τις αρμόδιες Σχολικές Επιτροπές να μεριμνήσουν ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες υπογραφής συμβάσεων για αυτόν τον ευαίσθητο για την υγεία των μαθητών και εκπαιδευτικών και τη λειτουργία των σχολείων και τομέα.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.