Δεν αναγνωρίζουμε την τουρκική κατοχή στην Κύπρο, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ.


Το ζήτημα ανέκυψε έπειτα από ερώτηση του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου, ο οποίος ζήτησε το σχόλιο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με την εμφάνιση τούρκων στρατιωτικών με επίσημη στολή στη δεξίωση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Κύπρο. 

«Γνωρίζετε ότι η θέση μας δεν έχει αλλάξει στην Κύπρο. Υποστηρίζουμε μία διαδικασία η οποία οδηγεί σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», είπε ο κ. Τόνερ, ενώ στην ερώτηση «δεν αναγνωρίζετε την κατοχή;», η απάντηση ήταν «όχι».

Στη συνέχεια, ο ίδιος παραδέχθηκε «κάποια μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας εμφανίστηκαν με στολή και αυτό είναι κάτι που δεν θα παραβλέπαμε». 

«Αντιλαμβάνομαι ότι έγινε λάθος, αλλά θα σας παραπέμψω στις τουρκικές αρχές επ' αυτού», είπε.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημείωσε επίσης πως ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο βρετανός ομόλογός του Φίλιπ Χαμοντ συζήτησαν το Κυπριακό: 

Ο υπουργός έπρεπε να αναβάλει την επίσκεψη στην Κύπρο, αλλά οπωσδήποτε προτίθεται να την επισκεφθεί στο εγγύς μέλλον. Συναντήθηκε χθες με τον κ. Χάμοντ και συζήτησαν το Κυπριακό. Συνεχίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να φτάσουμε σε λύση.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.