Προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία που πλήττει από χθες το απόγευμα διάφορες περιοχές της χώρας και η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κρίνεται επιβεβλημένη σε ορισμένα σημεία του εθνικού, αλλά και επαρχιακού δικτύου, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και τη Δυτική Ελλάδα. Συνεχίζεται και αύριο η κακοκαιρία με πτώση της θερμοκρασίας και επέκταση των χιονοπτώσεων.


Συγκεκριμένα, αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του Νομού Φλώρινας και στα σημεία:Καστοριάς-Φλώρινας μέσω Βιτσίου, Καστοριάς –Ιωαννίνων μέσω Κοτύλης και Καστοριάς-Αμυνταίου μέσω Κλεισούρας.

Παράλληλα, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Άρνισσα από το 8 χλμ της επαρχιακής οδού με κατεύθυνση το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρα και στην Κερασιά Πέλλας.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται, λόγω των χιονοπτώσεων η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και στο οδικό δίκτυο που συνδέει τα Καλάβρυτα με την Πάτρα, το Αίγιο και το Διακοπτό, καθώς και σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο της Αχαΐας.

Επίσης, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στο οδικό δίκτυο Πατρών - Καλαβρύτων μέσω Χαλανδρίτσας, Αιγίου - Καλαβρύτων μέσω Πτέρης και Διακοπτού - Καλαβρύτων μέσω Μεγάλου Σπηλαίου.

Ακόμη, απαραίτητη είναι η χρήση αλυσίδων στο ορεινό οδικό δίκτυο και συγκεκριμένα στις επαρχιακές οδούς Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου και Λουσών, καθώς και στο δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο.

Στην Αιτωλοακαρνανία, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου - Άνω Χώρας, από το ύψος του δημοτικού διαμερίσματος Λημνίστας και στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου - Αράχωβας, από το ύψος του δημοτικού διαμερίσματος Πλατάνου.

Στο δήμο Θέρμου σημειώθηκαν κατολισθήσεις και καταπτώσεις στις περιοχές Διασελάκι, Μελίγκοβα, Αμβρακιά, Δρυμώνα, Χαλίκι και Νεροχώρι.

Ταυτόχρονα, σημειώθηκε τραγωδία με έναν νεκρό στο Ωραιόκαστρο Σερρών. Ο άτυχος άνδρας εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητό του σε χείμαρρο. Ωστόσο όταν έφτασαν τα σωστικά συνεργία ήταν αργά.

Εκτεταμένα προβλήματα από την νεροποντή στο νομό Ροδόπης

Κλειστή μέχρι και αυτή την ώρα παραμένει η επαρχιακή οδός Κομοτηνής –Μέσης στο ύψος του οικισμού της Παραδημής μέχρι να υποχωρήσει η στάθμη του νερού, η οποία είχε φτάσει έως και τα 40 εκατοστά.

Τα εκτεταμένα προβλήματα, κυρίως στα δυτικά του νομού Ροδόπης, προκλήθηκαν από τη χθεσινοβραδινή νεροποντή η οποία είχε ως συνέπεια να υπερχειλίσουν ποτάμια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή των οικισμών Παραδημής, Μεγάλου και Μικρού Κρανοβουνίου και Παγουρίων, που ανήκουν στον δήμο Κομοτηνής, όπου επιχειρούν από το πρωί οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας του δήμου Κομοτηνής και της αντιπεριφέρειας της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.

Ο μεγάλος όγκος των νερών ήταν η αιτία να υπερχειλίσει παρακλάδι του ποταμού Βοσβόζη και να μετατρέψει σε λίμνες τις παρακείμενες αγροτικές εκτάσεις, να «εισβάλει» στις αυλές, αλλά και στο εσωτερικό σπιτιών-κυρίως στο ανατολικό τμήμα του οικισμού της Παραδημής-και να «κόψει» στα δύο το επαρχιακό οδικό δίκτυο. Μάλιστα, έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου αυτοκίνητα κόλλησαν μέσα στα νερά, αλλά ευτυχώς δεν υπήρξαν δυσάρεστες επιπτώσεις.

Ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία σε παραλιακά χωριά της Αργολίδας

Σοβαρές ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία στο παραλιακό μέτωπο των χωριών του Δήμου Ναυπλιέων και συγκεκριμένα, επλήγησαν σφοδρότατα η Πλάκα Δρεπάνου και τα Ίρια, ενώ ζημιές έχουμε και στους Μύλους της Λέρνης, αλλά και στην Παραλιακή Ναυπλίου - Μύλων, μετά την Νέα Κίο προς Μύλους, όπου η θάλασσα φούσκωσε και γέμισε το δρόμο με πέτρες και ξύλα κάνοντας τον αδιάβατο, ωσότου συνεργεία σήμερα το πρωί απομάκρυναν τα φερτά υλικά.
Από τις 11 χθες βράδυ ως τα ξημερώματα η έντονη βροχόπτωση και οι θυελλώδεις νοτιάδες σε συνδυασμό με την σφοδρή θαλασσοταραχή, προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στο παραλιακό μέτωπο των τουριστικών χωριών του Ναυπλίου, αφού η θάλασσα βγήκε έξω και μπήκε μέσα σε υπόγεια και ισόγεια σπιτιών και καταστημάτων κάνοντας μεγάλες ζημιές, ενώ μαζί της έφερε πολλά φερτά υλικά ,κυρίως βότσαλα και έκανε αδιάβατους τους παραλιακούς δρόμους. Χαρακτηριστικό της όλης ζημιάς που έχει προκληθεί είναι η καταστροφή του παραλιακού δρόμου στην Πλάκα Δρεπάνου, όπου κυριολεκτικά η θάλασσα κατάπιε τον παραλιακό δρόμο κι έχουν μείνει τα φωτιστικά σώματα όρθια καταμεσής της παραλίας.Επίσης, ζημιές προκλήθηκαν και στην παραλία των Μύλων όπου η θαλασσοταραχή έβγαλε πέτρες και άλλα φερτά υλικά.

Στο μεταξύ,από τους θυελλώδεις νοτιάδες έπεσε ένα δένδρο μέσα στο Ναύπλιο πάνω σε αυτοκίνητο,ενώ κλαδιά δένδρων έσπασαν στο Άργος, χωρίς ευτυχώς να έχουμε τραυματισμό.

Χίος: Ζημιές από την κακοκαιρία και τους ισχυρούς ανέμους

Ζημιές σε τμήμα του προβλήτα στο νότιο λιμενοβραχίονα στο λιμάνι της Χίου προκάλεσε η πρόσκρουση του πρυμναίου τμήματος και του καταπέλτη του πλοίου «Ψαρά» λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που έπνεαν το πρωί στην περιοχή.

Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Χίου, το πλοίο, που έχει ζημιές στον πρυμναίο τμήμα, απαγορεύτηκε ο απόπλους του μέχρι να επιθεωρηθεί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Χίου Μιχάλη Μπελέγρη, κάποια στιγμή οι νότιοι άνεμοι είχαν ταχύτητα 110 χιλιόμετρα, είχε δημιουργηθεί δηλαδή ένας μικρός τυφώνας.

Ζημιές προκλήθηκαν επίσης και σε εκπαιδευτικά σκάφη του Ναυτικού Ομίλου Χίου ενώ και οι εγκαταστάσεις του Ομίλου στην περιοχή της Μπέλα Βίστα υπέστησαν ζημιές. Ο προπονητής της Ιστιοπλοΐας Άλντο Σάλβια και οι υπεύθυνοι του Ομίλου ζητούν την άμεση συνδρομή της πολιτείας ώστε να ανταπεξέλθουν στην έκτακτη κατάσταση.

Με δυσκολία διεξάγονταν το πρωί η κυκλοφορία από την παραλιακή του Βροντάδου μέχρι και τη Λεωφόρο Ενώσεως, στο ύψος του αεροδρομίου και στην περιοχή του Τάγματος του Αγίου Παντελεήμονα.

Ζημιές τέλος σημειώθηκαν στο λιμανάκι της Φάρκαινας όπου βούλιαξαν βάρκες.

Συνεχίζεται και αύριο η κακοκαιρία

Το κύμα κακοκαιρίας θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί αύριο, καθώς οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν και η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση.

Τις βραδινές ώρες θα σημειωθεί παγετός στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, μιας και ο υδράργυρος θα αγγίξει τους -12 βαθμούς και δεν θα ξεπεράσει όλη την ημέρα τους 0 βαθμούς σε αρκετές πόλεις της βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου.

Οι χιονοπτώσεις πιο εξασθενημένες θα επηρεάσουν τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θράκη, την Ανατολική, Κεντρική, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο. Δεν αποκλείεται χιονόνερο και στα νησιά του Αιγαίου. Στην Αττική αναμένεται χιονόνερο στο κέντρο της πόλης και ασθενής χιονόπτωση στα Βόρεια Προάστια. Μόνο στην Εύβοια φαίνεται να επιμείνουν τα χιόνια και την Τρίτη καθώς τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα.

Θα επικρατήσουν βοριάδες που αρχικά θα είναι ισχυροί φτάνοντας τα 7 με 8 μποφόρ, γρήγορα όμως θα εξασθενήσουν.

Ειδικότερα:

Στη Θράκη και στη Μακεδονία  νεφώσεις με ασθενή χιονόπτωση. Στο Θρακικό βορειοανατολικοί άνεμοι στα 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από -3 έως 3 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη τοπικές νεφώσεις. Το θερμόμετρο από  -4 έως 1 βαθμό.

Στην Ήπειρο, στα νησιά του βορείου Ιονίου και τη δυτική Μακεδονία τοπικές νεφώσεις και ασθενή χιονόπτωση στα ορεινά και ημιπεδινά. Η θερμοκρασία από -4 έως 6 βαθμούς.

Στην Κεφαλονιά, το Πύργο και τη Σπάρτη νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Στο Ιόνιο βορειοδυτικοί άνεμοι στα 5-7 μποφόρ.

Στην υπόλοιπη Πελοπόννησο νεφώσεις με βροχές και ασθενή χιονόπτωση στα ορεινά. Η θερμοκρασία από -2 έως 8 βαθμούς.

Στα Κύθηρα βροχές και καταιγίδες και ο υδράργυρος μέχρι τους 7 βαθμούς.

Στη Κρήτη βροχές και χιόνια στα ορεινά. Το θερμόμετρο από 6 έως 11 βαθμούς και οι άνεμοι βόρειοι στα 4 με 6 μποφόρ.

Στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Οι άνεμοι βόρειοι στα 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία μέχρι τους 8 βαθμούς.

Στη Θεσσαλία, τη Κεντρική  και Στερεά Ελλάδα, τοπικές νεφώσεις με ασθενή χιονόπτωση και πιο έντονη στα ορεινά και την Εύβοια. Η θερμοκρασία από -6 έως 4 βαθμούς.

Στην Αττική νεφώσεις με χιονόνερο και ασθενή χιονόπτωση στα βόρεια του νομού. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης από 0 έως 6 βαθμούς Κελσίου.  

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.