Η ανάδειξή του στην προεδρία σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας στη ΝΔ, ενώ αναμένεται να πυροδοτήσει εξελίξεις στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σπριντάροντας στην τελική ευθεία, είναι ο 9ος πρόεδρος της ΝΔ. Κόντρα σε ολα τα προγνωστικά, και έχοντας καλύψει μια διαφορά 11 μονάδων από τον πρώτο γύρο, η ανάδειξή του στην προεδρία σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας στη ΝΔ, ενώ αναμένεται να πυροδοτήσει εξελίξεις στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό.
Με καταμετρημένο το 71% της επικράτειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 51,5% έναντι 48,5% του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Με δεδομένο ότι προστίθενται συνεχώς τμήματα απο την Αττική οπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σαφή δυναμική, το επιτελείο του εκτιμά ότι θα συγκεντρώσει στην Επικράτεια 53%, ίσως και παραπάνω.
Ο Βαγγέλης Μείμαράκης επικοινώνησε λίγο πριν τις 11:00 με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον συνεχάρη και του ευχήθηκε καλή επιτυχία.
Η  μεγάλη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, με το σύνθημα της ανανέωσης, στέλνει πολλαπλά πολιτικά μηνύματα και εκτιμάται από τους αναλυτές ως καθαρή ήττα του καραμανλικού μπλοκ, το οποίο είχε στηρίξει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Μάλιστα σε κάστρα του Καραμανλή σε Θεσσσαλονίκη, ακόμη και στις Σέρρες ο Κυριακος Μητσοτάκης είτε κατήγαγε σαφή νίκη είτε όπου έχασε η διαφορα ήταν μικρή.
Η επικράτηση Μητσοτάκη αποκτά άλλη διάσταση από το γεγονός ότι είχε απέναντί του όλο το λεγόμενο παραδοσιακό κεντροδεξιό σύστημα και απο την άλλη η υποψηφιότητά του συνένωσε από δεξιούς έως κεντρώους και Σαμαρικούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ο πρώτος που έσπευσε να τον συγχαρεί. Σε δηλώσή του ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε: «Συγχαίρω θερμά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη νίκη του. Από αύριο η ΝΔ ανανεωμένη και ενωμένη οφείλει να αγκαλιάσει όλους τους Έλληνες και να κερδίσει οριστικά τη μάχη κατά του λαϊκισμού».
Παράλληλα, η νίκη Μητσοτάκη στέλνει μηνύματα προς το Μαξίμου, το οποίο εμμέσως είχε προκρίνει την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη.«Από σήμερα ξεκίνησε το χρονόμετρο που μετρά αντίστροφα μέχρι να κλείσει το τελευταίο κεφάλαιο λαϊκισμού στην Ελλάδα.  Ας το γνωρίζει αυτό  καλά και  ο κ.Τσίπρας» έσπευσε να διαμηνύσει στην πρώτη του δήλωση ο νέος πρόεδρος της ΝΔ.. Στο πλαίσιο αυτό έχει ενδιαφέρον το ραντεβού που θα έχουν οι δύο άνδρες, ενδεχομένως εντός της εβδομάδας.
Πίεση αναμένεται να δεχθούν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς ο νέος αρχηγός της ΝΔ έχει προαναγγείλει ανανέωση της παράταξης, ενώ φέρει ένα ισχυρό μεταρρυθμιστικό προφίλ.

Mητσοτάκης: Ξεκάθαρη εντολή για ανανέωση και διεύρυνση

Στην πρώτη του δήλωση ως πρόεδρος της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η εντολή είναι ξεκάθαρη: δημιουργική ανανέωση και διεύρυνση, για εναλλακτική κυβερνητική λύση για τη χώρα...απέναντι στον λαϊκισμό μιας ανίκανης κυβέρνησης». Χαρακτήρισε φίλο του τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον οποίο συνεχάρη για τον αγώνα που έδωσε και σημείωσε ότι θα τον χρειαστεί δίπλα του ως πολύτιμο συνεργάτη. «Θα προχωρήσουμε μαζί και με τον Απόστολο Τζιτζικώστα και με τον Άδωνι Γεωργιάδη, με τα 400.000 μέλη του κόμματος», πρόσθεσε.

Νίκη μέσα στο γήπεδο Καραμανλή

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης έλαβε 12.247 ψήφους έναντι 9.759 του κ. Μεϊμαράκη στη Θεσσαλονίκη.
Συνακόλουθα, τα ποσοστά των δύο στη Θεσσαλονίκη διαμορφώνονται ως εξής: Μητσοτάκης 55,65% και Μεϊμαράκης 44,35%
Στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκέντρωσε 2462 ψήφους και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 1982. Στο Λιμάνι ο Κυριάκος Μητσοτάκης 914 και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 383. Στην Προξένου Κορομηλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης 661 και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 364. Στην Αγγελάκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης 410 και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 272. Στο Ωραιόκαστρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης 251 και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 134. Στον δυτικό τομέα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 50,5% και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 49,5%.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.