Από άκρη σ' άκρη της Ελλάδας γενικεύεται ο «ξεσηκωμός» των αγροτών με αφορμή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αλλά και τις επερχόμενες αλλαγές στο φορολογικό


Ηδη σε συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής αγροτικών ενώσεων που έγινε στη Θεσσαλονίκη, αποφασίστηκε να βγουν τα τρακτέρ στους δρόμους την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου ακι μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη στη Θεσσαλονίκη συλλαλητήριο κατά τα εγκαίνια της Agrotica, στις 28 Ιανουαρίου.

Από σήμερα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας αρχίζει να συγκεντρώνει τρακτέρ σε πλατείες χωριών, ενώ η προσέλευση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

Τη Δευτέρα το απόγευμα προγραμματίζεται συνεδρίαση των Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας, προκειμένου να καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία εξόδου των τρακτέρ στην Εθνική Οδό με πιθανότερο σημείο τον κόμβο Νίκαιας. 

Οι αγρότες δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να συναντηθούν με τον αρμόδιο υπουργό και θα δεχθούν να συναντηθούν μόνο με τον πρωθυπουργό και αυτό αφού βγουν τα τρακτέρ στους δρόμους.

Τρακτέρ βρίσκονται στις πλατείες στις περιοχές: Παλαμάς, Κοσκινάς, Κυψέλη, Φύλλο, Προάστιο, Βλοχός, Μεταμόρφωση, Γεφύρια, Λεύκη, Μάρκο, Λεοντάρι, Αγ.Θεόδωροι, Μακρυχώρι, Αγ. Τριάδα, Καλογριαννά, Άμπελος, Ματαράγκα, Δασοχώρι, Μελισσοχώρι, Αγ. Παρασκευή, Κρανιά, Καρδιτσομάγουλα, Ν. Ικόνιο, Μητρόπολη, Καππαδοκικό, Καλλιφώνι, Μαγούλα, Ερμήτσι, Γραμματικό, Καρποχώρι, Ψαθοχώρα, Μαραθέα, Ορφανά, Γοργοβίτες, Ιτέα, Ανάβρα, Σέκλιζα, Ασημοχώρι και Σοφάδες.

Την ίδια ώρα στις πλατείες των χωριών παραμένουν από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου τα τρακτέρ των αγροτών στις Σέρρες ενώ πραγματοποιήθηκε και συμβολική κατάληψη του ΟΓΑ Κεντρικής Μακεδονίας. Την Κυριακή 17 Ιανουαρίου οι αγρότες βγαίνουν στις πλατείες στον Έβρο όπως αποφασίσθηκε σε σύσκεψη στο Εργατoϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδας, ενώ θα κλιμακωθούν και οι κινητοποιήσεις με μπλόκο στον κόμβο των Ριζίων του κάθετου άξονα Αρδανίου-Ορμενίου.

Δυναμικές κινητοποιήσεις αποφάσισαν και οι αγρότες του νόμου Τρικάλων, μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου στα Τρίκαλα. Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από προχθές Τετάρτη και οι αγρότες της Αχαΐας, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί αγροτικό παναργολικό συλλαλητήριο στη Δαλαμανάρα. Μπλόκα ετοιμάζουν να στήσουν από 17 Ιανουαρίου και οι αγρότες στη Μεσσηνία, ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Μεσσήνη. Επί ποδός πολέμου είναι και ο αγροτικός κόσμος στην Κρήτη.

Εισφορές και φόροι βγάζουν τους αγρότες στους δρόμους

Τι είναι όμως αυτό που αναγκάζει τους αγρότες να κινητοποιηθούν; 

Πρώτον το Ασφαλιστικό που προβλέπει αυξημένες εισφορές για σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οι αυξήσεις θα είναι σταδιακές από φέτος μέχρι και το 2019, όταν πλέον ο κάθε αγρότης θα πληρώνει για ασφάλιση στον νέο Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης το 27,45% του εισοδήματός του.

Η σωρευτική αύξηση από φέτος μέχρι και το 2019 αγγίζει το 62%για έναν αγρότη που είναι σήμερα ενταγμένος στην τρίτη ασφαλιστική κλάση και θα δηλώνει ετήσιο εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ.


Το δεύτερο είναι η φορολογία τους, καθώς -βάσει του μνημονίου- ο φόρος τους θα υπολογιστεί με συντελεστή 20% για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσα στο 2015 και όχι με 13%. Με δεδομένη την κατάργηση μέσα στο έτος της επιδότησης για το αγροτικό πετρέλαιο αλλά και την αύξηση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου, το χτύπημα μέσα στη χρονιά θα είναι τριπλό.


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.