Την παρουσίαση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης παρακολούθησε σήμερα, δεύτερη ημέρα της επίσκεψής της στην έδρα της Περιφέρειας Κρήτης, στο Ηράκλειο, η αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Αττικής με επικεφαλής την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου.Μετά από την παρουσίαση του ΠΕΣΔΑΚ, που έκανε η αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Βιομηχανίας, Βιργινία Μανασάκη, η Περιφερειάρχης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε ότι η Αττική και η Κρήτη εργάζονται για την επεξεργασία κοινής στρατηγικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων με δημόσιο χαρακτήρα, με σεβασμό στο περιβάλλον, με σεβασμό στα οικονομικά των δήμων και το Δημόσιο συμφέρον. Η ίδια υπογράμμισε την κρισιμότητα μιας οικονομικά και οικολογικά δίκαιης και βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων ειδικά στη σημερινή συγκυρία της οικονομικής κρίσης που επιβάλλει "να μην πετάμε τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών από το παράθυρο" σε πρόστιμα, που "άλλες τοπικές αυτοδιοικήσεις, προηγούμενες κυβερνήσεις δεν φρόντισαν να πληρώνονται εγκαίρως".
Συγκεκριμένα η Περιφερειάρχης τόνισε μεταξύ άλλων:
• "Σε μια κρίσιμη συγκυρία η διαχείριση των απορριμμάτων με σεβασμό του Συντάγματος και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι εξίσου σημαντική και για τα οικονομικά μεγέθη και για τις τοπικές κοινωνίες. Το γεγονός ότι το 2016, μια χώρα μέλος της ΕΕ, στον πυρήνα της ευρωζώνης, έχει να αντιμετωπίσει τα πρόστιμα από τις ανεξέλεγκτες χωματερές, από εγκαταστάσεις που λειτουργούν σε βάρος της δημόσιας υγείας, όπως η χωματερή της Φυλής, τη μεγαλύτερη ίσως χωματερή της ΕΕ. είναι απαράδεκτο. Έχουμε υποχρέωση προκειμένου να ανατάξουμε την οικονομία μας και να αντιμετωπίσουμε την κρίση χρέους, να μην πετάμε τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών από το παράθυρο σε πρόστιμα που άλλες τοπικές αυτοδιοικήσεις, προηγούμενες κυβερνήσεις δεν φρόντισαν να πληρώνονται εγκαίρως.
• Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Όταν όμως υπάρχει καθυστέρηση δεκαετιών, έχουμε κι ένα πλεονέκτημα. Να αποφύγουμε τα προβλήματα και τις παθογένειες που γνώρισαν άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ όταν προσπάθησαν να υλοποιήσουν διαχείριση απορριμμάτων με σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.
• Αυτό επιχειρούμε να κάνουμε κι εμείς στην Αττική και ο κ. Αρναουτάκης στην Κρήτη. Και το επιχειρούμε αυτό με δημόσιο χαρακτήρα,. Προεκλογικά έλεγα ότι τα σκουπίδια είναι χρυσός και δεν μπορούμε να πετάμε τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών από το παράθυρο, με τα πρόστιμα ή με μια άναρχη διαχείριση που έχει πρόσημο - ήταν σε όφελος κάποιων συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων.
• Στην Περιφέρεια Αττικής με γνώμονα τη νομιμότητα, το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα εμπόδια δεν ανέτρεψαν το σχεδιασμό μας. Καταργήσαμε, από τους πρώτους μήνες που αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης, τα ΣΔΙΤ, με σχεδιασμό, με συνέπεια, με σταθερότητα και αταλάντευτη προσήλωση στο στόχο μας σχετικά με το νέο πρότυπο διαχείρισης απορριμμάτων στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας".

Τέλος, η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Αττικής ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου και του επιχειρησιακού προγράμματος της Περιφέρειας Κρήτης.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.