ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Aris Oikonomou / SOO

Η εμπιστοσύνη των Βρετανών καταναλωτών σημείωσε μεγάλη πτώση τις μέρες που ακολούθησαν την απόφαση της χώρας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρόκειται για το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα η οποία έδωσε μια πρώτη εικόνα του πώς το συγκλονιστικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει επηρεάσει τα νοικοκυριά.
Ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτών YouGov/CEBR, ο οποίος αποτυπώνει το δημόσιο συναίσθημα για την οικονομία σε καθημερινή βάση, έπεσε στο χαμηλότερό του επίπεδο από τον Μάιο του 2013, όταν η οικονομία της Βρετανίας είχε μόλις αρχίσει να αναδύεται από την βραδύτητα που ακολούθησε την οικονομική κρίση.
Ο Σκοτ Κόρφ, τμηματάρχης στο Κέντρο Οικονομική και Επιχειρηματικής Έρευνας, είπε ότι τα νοικοκυριά έδειχναν "έντονο τρόμο" από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο θα ζημιώσει τις λιανικές πωλήσεις και θα μειώσει την κατανάλωση των νοικοκυριών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά προϊόντα υψηλής αξίας.
"Μια ύφεση ασφαλώς δεν μπορεί να αποκλειστεί, την παρούσα χρονική στιγμή", είπε ο Κορφ σε δήλωσή του.
Οι Βρετανοί καταναλωτές αποτελούν την κινητήριο δύναμη της οικονομίας της χώρας η οποία ξεπέρασε σε ρυθμό ανάπτυξης τις περισσότερες από τις πλούσιες χώρες τα τελευταία τρία χρόνια αλλά έδειξε σημάδια βραδύτητας πριν το δημοψήφισμα, το οποίο κατέληξε στην απρόβλεπτη απόφαση να φύγει η χώρα από την ΕΕ.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Βρετανίας Μαρκ Κάρνι, ο οποίος προτού την ψηφοφορία στις 23 Ιουνίου είχε εγείρει την πιθανότητα ύφεσης εάν οι ψηφοφόροι επιλέξουν την αποχώρηση από την ΕΕ, αναμένεται να δώσει μια ομιλία στις 18:00 ώρα Ελλάδας (1500 GMT).
Το YouGov είπε ότι ο δείκτης σημείωσε πτώση στις 104,3 μονάδες το διάστημα 23-27 Ιουνίου, από 11,9 τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Ιουνίου.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.