ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑP

Ο θάνατος του πρώην προέδρου του Ιράν Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, ο οποίος απεβίωσε χθες σε ηλικία 82 ετών, αποτελεί βαρύ πλήγμα για τους μετριοπαθείς και μεταρρυθμιστές στη χώρα καθώς τώρα έχασαν τον πιο ισχυρό υποστηρικτή τους στο ισλαμικό καθεστώς.
Ο Ραφσαντζανί είχε χαρακτηριστεί ως "στύλος της ισλαμικής επανάστασης". Οι πρακτικές του πολιτικές - οικονομική απελευθέρωση, βελτίωση των σχέσεων με τη Δύση και ενδυνάμωση των εκλεγμένων θεσμών - εύρισκαν σύμφωνους πολλούς Ιρανούς αλλά τις απεχθάνονταν οι σκληροπυρηνικοί.
Λίγοι έχουν ασκήσει τόση επιρροή στη νεότερη ιστορία του Ιράν, αλλά από το 2009 ο Ραφσαντζανί και η οικογένειά του αντιμετώπισαν πολιτική απομόνωση λόγω της υποστήριξής τους για την αντιπολίτευση, η οποία έχασε τις αμφιλεγόμενες εκλογές την ίδια χρονιά, προς όφελος του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Ο Ραφσαντζανί ήταν επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου, του οποίου ο σκοπός ήταν η επίλυση διαφορών μεταξύ του κοινοβουλίου και του Συμβουλίου των Φρουρών.
Ήταν επίσης και μέλος της Συνέλευσης Εμπειρογνωμόνων, του ιερατικού θεσμού ο οποίος επιλέγει τον ανώτατο ηγέτη, τον ισχυρότερο άντρα του Ιράν. Η απουσία του από τη συζήτηση αυτή, όταν λαμβάνει χώρα, σημαίνει ότι οι πιθανότητες ανάδειξης ενός πραγματιστή στη θέση του επόμενου ανώτατου ηγέτη είναι ισχνές.
Ο θάνατός του πριν τις προεδρικές εκλογές του Μαίου αποτελεί πλήγμα στον μετριοπαθή πρόεδρο Χασάν Ρουχανί, ο οποίος συντάχθηκε με τον Ραφσαντζανί για να κερδίσει τις εκλογές του 2013 και να προχωρήσει στην επίλυση της μακρόχρονης αντιπαλότητας του Ιράν με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα.
"Η ψυχή του μεγάλου άνδρα της επανάστασης, σύμβολου υπομονής και αντίστασης, έχει πάει στον παράδεισο", είπε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ρουχανί.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.