Φωτογραφία: AP

Στις ΗΠΑ επέρριψε ο Βλάντιμιρ Πούτιν την ευθύνη για την άνοδο της Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, την οποία στήριξαν ώστε να πολεμήσει τα σοβιετικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν, ενώ επέμεινε ότι υπάρχουν αποδείξεις για υποστήριξη τρομοκρατών στην Τσετεσενία από τη CIA.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Αμερικανό σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουν, το πρώτο μέρος της οποίας προβλήθηκε χθες από το αμερικανικό καλωδιακό δίκτυο Showtime στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ με τον τίτλο “The Putin Interviews”, ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για την προέλευση των ισλαμιστικών εξτρεμιστικών ομάδων.

«Η Αλ Κάιντα δεν είναι αποτέλεσμα δικών μας ενεργειών, αλλά ενεργειών των Αμερικανών φίλων μας. Όλα αυτά άρχισαν την εποχή του πολέμου της ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν, όταν οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας υποστήριξαν διάφορα κινήματα του ισλαμικού φονταμενταλισμού στη μάχη τους κατά των σοβιετικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Η αμερικανική πλευρά έθρεψε τόσον την Αλ Κάιντα όσο και τον Μπιν Λάντεν», είπε. Και επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον θα έπρεπε να είχε διαβλέψει ότι η υποστήριξη προς τους ισλαμιστές θα γυρνούσε μπούμερανγκ, καθώς οι εξτρεμιστές θα ξέφευγαν απ’ τον έλεγχο.

«Πάντα έτσι γίνεται. Οι Αμερικανοί εταίροι μας θα έπρεπε να το γνωρίζουν. Είναι δικό τους το λάθος», τόνισε.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου είπε ότι παρόλα αυτά η Μόσχα στάθηκε στο πλευρό των ΗΠΑ μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου και σε μια χειρονομία αλληλεγγύης ακύρωσε προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις μετά τις επιθέσεις.

«Σε τέτοιες καταστάσεις τα πρώτα άτομα χρειάζονται ηθική και πολιτική υποστήριξη. Κι εμείς θέλαμε να δείξουμε τέτοια υποστήριξη», δήλωσε.

Η CIA και οι «τρομοκράτες» στην Τσετσενία

Ο Πούτιν κατηγόρησε ακόμη τις ΗΠΑ ότι ενθάρρυναν ανοικτά και χρηματοδότησαν μυστικά τις ισλαμικές οργανώσεις στη διάρκεια των δύο πολέμων της Τσετσενίας, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι η CIA παραδέχθηκε ότι είχε επαφές με τους τρομοκράτες, χαρακτηρίζοντάς τους «αντιπολίτευση».

«Αν μιλούμε για πολιτική υποστήριξη δεν υπάρχει ανάγκη να παράσχουμε αποδείξεις. Όλα αυτά έγιναν ανοικτά, δημοσίως. Κι αν μιλούμε για οικονομική υποστήριξη, έχουμε τέτοιες αποδείξεις κι επιπλέον τις έχουμε ήδη δώσει στους Αμερικανούς συναδέλφους μας», είπε.

Ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι έθεσε το θέμα της υποστήριξης των Τσετσένων μαχητών απ’ τη CIA ston Τζορτζ Μπους τον νεώτερο, ο οποίος του απάντησε ότι «θα ασχοληθεί με το θέμα».

Αργότερα, όμως, έφθασε στη Μόσχα μια επιστολή απ’ τη CIA, που ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής στο ζήτημα.

«Πράγματι λάβαμε αργότερα μέσω των εταίρων μας μια επιστολή απ’ τη CIA, που έλεγε ότι οι συνάδελφοί μας θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να διατηρούν σχέσεις μ’ όλους τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Ήταν προφανώς ότι δεν επρόκειτο μόνον για ομάδες της αντιπολίτευσης, αλλά για τρομοκρατικές ομάδες και οργανώσεις», είπε ο Πούτιν.

Τι εννοούσε ο Πούτιν με τη φράση «κανείς δεν θα επιβιώσει από μια σύρραξη Ρωσίας-ΗΠΑ»

Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του Πούτιν ότι εάν οι ΗΠΑ και η Ρωσία αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο σε μια πιθανή σύρραξη κανείς δεν θα επιβιώσει για να διεκδικήσει τη νίκη.

«Δεν νομίζω ότι θα επιβιώσει κανείς μια τέτοια σύρραξη», απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος στην ερώτηση του Αμερικανού σκηνοθέτη αν οι ΗΠΑ θα έβγαιναν «κυρίαρχες» από έναν «θερμό πόλεμο.»

Επιχειρώντας να ερμηνεύσει τη δήλωση του Πούτιν ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας και επίτιμος διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, Νικίτα Ντάνιουκ είπε στο ραδιόφωνο του Sputnik:

«Νομίζω πως όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι δυο υπερδυνάμεις που έχουν πυρηνικά όπλα: και στρατηγικά και τακτικά. Σε περίπτωση λοιπόν που κλιμακωθεί μια σύγκρουση μεταξύ τους, και όχι απλώς ένας τοπικός πόλεμος, τότε είναι πιθανό ότι θα προκύψει μια παγκόσμια σύγκρουση, η οποία θα αποβεί καταστροφική για όλη την ανθρωπότητα. Συνεπώς, και οι δυο χώρες πρέπει να είναι απολύτως υπεύθυνες για τις πολιτικές που χρησιμοποιούν»

Και απηύθυνε έκκληση στους αρμόδιους στην Ουάσιγκτον να ακούσουν το μήνυμα του Πούτιν:

«Όσον αφορά σε μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, η ιστορία έχει δείξει πως οι κρίσεις συμβαίνουν ξανά και ξανά, αλλά τα τελευταία χρόνια βρίσκουμε λύσεις σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Νομίζω ότι η δήλωση του Πούτιν παροτρύνει τους Αμερικανούς αξιωματούχους να αποφύγουν οποιαδήποτε μεγάλης κλίμακας ένταση».


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.