Αιχμές κατά της κυβέρνησης άφησαν όλες οι πλευρές της αντιπολίτευσης, στη συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα που διεξήχθη στις αρμόδιες επιτροπές, αν και η εισαγωγή του στην Ολομέλεια αναβλήθηκε λόγω της τραγωδίας στη Μάνδρα.
Η κυβέρνηση δέχεται ομοβροντία πυρών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για την προέλευση της «υπεραπόδοσης» για «σπουδή» να διανείμει κοινωνικό μέρισμα, «με στόχο να αλλάξει την ατζέντα», ενώ της καταλογίζεται ότι το πλεόνασμα είναι προϊόν υπερφορολόγησης των πολιτών και εξόντωσης της μεσαίας τάξης.
«Αιματοβαμμένα πλεονάσματα», «φιλοδωρήματα», «μπαχτσίσια» είναι μόνο μερικές από τις μομφές που αποδίδουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής, που οδηγεί στην υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης απέρριψε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν χρειαζόταν καμία δικαιολογία για να προχωρήσει στην διανομή του κοινωνικού μερίσματος, καθώς αυτό προκύπτει από το πλεόνασμα που κατάφερε στο 3% του ΑΕΠ, από το 1,75 που είχε υποχρέωση. Ο κ. Μπαλαούρας εξήγησε, ότι λόγω αυτού δίνονται 720 εκατ. ευρώ και μοιράζονται σε 3.400.000 πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
«Οι εισηγητές της ΝΔ και της ΔΗΣΥ, μίλησε ο μεν ένας για ανάγκη της κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα και ο δε άλλος είπε, ότι δίνεται λόγω των εκλογών που έκανε η Κεντροαριστερά. Είναι για γέλια ότι μεταφέρουν τέτοια επιχειρήματα. Ξεχάσατε να πείτε στην ομιλία σας για τον Κουφοντίνα και για την καταστροφή στη Σύμη. Είναι λογικά πράγματα αυτά;» είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αρθρώσουν πολιτικό λόγο και να κάνουν μετά κριτική, όσο αυστηρή και σκληρή να είναι.
«Δυστυχώς στεναχωριέμαι, γιατί κόμματα ιστορικά, που έχουν ένα μεγάλο ή μικρότερο εύρος στην ελληνική κοινωνία, δεν έχουν στρατηγική. Ζαλισμένοι, σε απόγνωση σε ένα τρύπιο κότερο, είχατε μάθει να κυβερνάτε εναλλασσόμενοι, χαρίζοντας πακτωλούς χρημάτων, λεηλατήσατε τη χώρα μαζί με τους φίλους σας και στο τέλος χρεοκοπήσατε τους ανθρώπους, όχι όμως όλους τους δικούς σας» συνέχισε, απευθυνόμενος προς την ΝΔ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Ο κ. Μπαλαούρας χαιρέτισε την θετική στάση της ΝΔ να ψηφίσει το κοινωνικό μέρισμα, ωστόσο θύμισε, ότι πέρσι δεν είχε πράξει το ίδιο "πήγαν κόντρα στην κοινωνία όπως άλλα κόμματα" εισέπραξαν την αποδοκιμασία.
Τέλος, καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν έχει στρατηγική, αρέσκεται στην παραπολιτική, την σκανδαλολογία και τα «ψεύτικα νέα» ενώ εκδηλώνει αμηχανία και λειτουργεί απροσδιόριστα και ασυνάρτητα.
Απαντώντας σχετικώς με την στάση της ΝΔ κατά την περσινή ψηφοφορία για την διανομή του μερίσματος, ο κ. Βρούτσης, αφού υπενθύμισε ότι το κόμμα του ψήφισε «παρών» και δεν καταψήφισε, είπε ότι η ΝΔ δικαιώνεται σήμερα, γιατί δόθηκε χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και δόθηκε με έναν τρόπο λανθασμένο.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα επιμείνει με σοβαρότητα στις εναλλακτικές προτάσεις της για την διανομή του κοινωνικού μερίσματος και θα αναδείξει με κάθε τρόπο από που προέρχεται αυτό το πλεόνασμα, ανέφερε ο Γιάννης Κουτσούκος, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι δεν συζήτησε σοβαρά για το πώς θα γίνει αυτή η διανομή και τι αστοχίες έχει.
Μόνο οι μειώσεις στις συντάξεις που έχει κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πάνω από 16 δισ. ευρώ, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης και τόνισε ότι η βύθιση των μισθών, σε συνδυασμό με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, οδήγησε τους μισθούς σε μειώσεις άνω του 30% και σε πολλούς κλάδους πάνω από 40%.
«Η κυβέρνηση αντί να δίνει ελπίδα, δίνει επιδόματα», είπε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, που αναρωτήθηκε πώς θα αισθάνεται σήμερα ένας συνεπής φορολογούμενος, προς τον οποίο υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές του κράτους και δεν προχωράει η εξόφλησή τους.
«Θα ήθελα να μάθω πώς ακριβώς βγάλατε αυτό το υπερπλεόνασμα και βιάζεστε κιόλας να το διανείμετε» απευθύνθηκε προς τον υπουργό Οικονομικών, ο Μάριος Γεωργιάδης, εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων και παρατήρησε, πως «δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζουμε όλοι, ότι αυτό που κάνετε είναι να έχετε ρουφήξει το αίμα μέσω αύξησης των εισφορών και των φόρων στις πιο παραγωγικές τάξεις της κοινωνίας μας». Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων δήλωσε, ότι «το κόμμα του ψηφίζει την διανομή του κοινωνικού μερίσματος».