Σε μια ιστορική συμφωνία κατέληξαν Βόρεια και Νότια Κορέα, για παρέλαση των αθλητών από τις δύο χώρες υπό κοινή σημαία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα διεξαχθούν στην Πιονγκτσάνγκ.
Η ιστορική αυτή απόφαση, η οποία θα φέρει μαζί τα δύο «άσπονδα» κράτη, ελήφθη μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Πιονγιάνγκ και της Σεούλ και απαιτεί έγκριση από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο.
Οι δύο χώρες συμφώνησαν να συγκροτήσουν από κοινού μία ομάδα στο χόκεϊ επί πάγου γυναικών, μία επίσης ιστορική στιγμή για την χερσόνησο καθώς θα είναι η πρώτη φορά που μια κοινή ομάδα από τις δύο χώρες θα διαγωνιστεί στους Ολυμπιακούς.
Νωρίτερα σήμερα, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην αποστολή ομάδας περίπου 230 αθλητών στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Οι δύο χώρες άρχισαν τις συζητήσεις για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες την προηγούμενη εβδομάδα – πρώτη φορά που ήρθαν σε επαφή τα τελευταία δύο χρόνια.
Παρά την προφανή ύφεση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, η Ιαπωνία προειδοποιεί για την «επίθεση αγάπης» της Β. Κορέας. «Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μειώσουμε την πίεση ή να επιβραβεύσουμε τη Βόρεια Κορέα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τάρο Κόνο και πρόσθεσε ότι: «Το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα συμμετέχει σε διάλογο θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως απόδειξη ότι οι κυρώσεις λειτουργούν».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.