Οι αναλυτές συσχετίζουν ευθέως την παρουσία μονάδων του 6ου στόλου με την ένταση που έχει πυροδοτήσει στην κυπριακή ΑΟΖ η τουρκική απόπειρα για μπλόκο στις έρευνες.


Στα ανοιχτά του Ισραήλ πλέει ήδη το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Iwo Jima (LHD 7) με επίσημη αποστολή την συμμετοχή στην άσκηση Juniper Cobra 2018. Ωστόσο, στρατιωτικοί και διπλωματικοί παρατηρητές συσχετίζουν ευθέως την παρουσία μονάδων του 6ου΄στόλου με την ένταση που έχει πυροδοτήσει στην κυπριακή ΑΟΖ η τουρκική απόπειρα για μπλόκο στις έρευνες για φυσικό αέριο. Tην ίδια ώρα, η Exxon Mobil διαμηνύει ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις έρευνες.

Εκπρόσωπος του Ερντογάν: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας 
Την ίδια ώρες ο εκπρόσωπος και στενός συνεργάτης του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραϊμ Καλίν, παρεμβαίνει και παίρνει θέση για το θέμα των ερευνών της Exxon Mobil, επιμένοντας στην τακτική των υψηλών τόνων που εφαρμόζει τα τελευταία 24ωρα η Άγκυρα. 

Η Τουρκία έχει λάβει ενημέρωση ότι πλοίο της Exxon Mobil κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων και η Αγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή, δήλωσε ο Ιμπραΐμ Καλίν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Μέσα σε αυτή την φορτισμένη ατμόσφαιρα, δεν αποκλείεται να δούμε ακόμη και τουρκικά πολεμικά πλοία να κινούνται ταυτόχρονα με τα αμερικανικά γύρω και εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με απρόβλεπτες συνέπειες σε περίπτωση ενός σφάλματος...

Η αποστολή του Iwo Jima
Σύμφωνα με ανακοίνωση του τμήματος δημοσίων σχέσεων της Ομάδας Αμφίβιας Ετοιμότητας (ARG), που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ Ευρώπης-Αφρικής του 6ου Στόλου, ενώ η άσκηση JC18 εστιάζεται στη βελτίωση της συνδυασμένης άμυνας βαλλιστικών πυραύλων, επιτρέπει επίσης στις ΗΠΑ και το Ισραήλ να αυξήσουν τη διαλειτουργικότητα ανάμεσα στις διάφορες στρατιωτικές της δυνάμεις. 

Το μήνυμα που δίνεται είναι σαφές και βαρυσήμαντο σε σχέση με την προοπτική ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά και τις προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής: "Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σθεναροί σύμμαχοι, και προσδοκώ να δω όλα όσα μπορεί να πετύχει μαζί τους η ομάδα μας του Ναυτικού/Πεζοναυτικού Σώματος για αύξηση των δυνατοτήτων μας και οικοδόμηση της σχέσης μας", δήλωσε ο Πλοίαρχος Joseph O’Brien, που υπηρετεί στη ναυαρχίδα της Ομάδας Αμφίβιας Ετοιμότητας (ARG) του Iwo Jima.

Ο O’Brien πρόσθεσε ε ότι "αυτή είναι η πρώτη άσκηση της αποστολής μας και μέχρι τώρα προετοιμαζόμασταν για τέτοιες ευκαιρίες".

Το Iwo Jima και η 26η MEU δεν θα συμμετάσχουν άμεσα στο μέρος της άσκησης που αφορά την άμυνα βαλλιστικών πυραύλων, ωστόσο θα επιχειρήσουν στο πλαίσιο της διμερούς εκπαίδευσης μεταξύ της Ισραηλινής Αμυντικής Δύναμης και των Αμερικανών Πεζοναυτών.

"Ο στόχος μας κατά τη διάρκεια του JC18 θα είναι να βελτιώσουμε τις πολεμικές μας ικανότητες και να διασφαλίσουμε ότι είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο πιθανό να αντιμετωπίσουμε στον 6ο Στόλο των ΗΠΑ. Επιπρόσθετα, η διμερής εκπαιδευτική ευκαιρία οικοδομείται πάνω σε μια δυνατή και διαρκή στρατιωτική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ – μια σχέση που είναι κτισμένοι στην εμπιστοσύνη που καλλιεργήθηκε μέσα από δεκαετίες συνεργασίας", δήλωσε ο Συνταγματάρχης του αμερικανικού Ναυτικού Farrell J. Sullivan, αξιωματικός της 26ης MEU.

Η σειρά ασκήσεων Juniper Cobra διεξάγεται από το 2001. Η τελευταία φορά που διεξήχθη άσκηση ήταν το 2016.
Το Iwo Jima, που έχει βάση στο Mayport, Florida, διεξάγει ναυτικές επιχειρήσεις στην περιοχή επιχειρήσεων του 6ου Στόλου των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.