• Με επιτυχία ολοκλήρωσε τις εργασίες του το 10ο Forum Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις 9/6 στα Κύθηρα, εστιάζοντας στις δυσλειτουργίες που κυοφορεί το εκλογικό σύστημα σε ΟΤΑ και Περιφέρειες στο νέο σχέδιο νόμου στο πλαίσιο του Προγράμματος Κλεισθένης, χωρίς τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες, αλλά κυρίως τη ριζική Μεταρρύθμιση Κράτους και Αυτοδιοίκησης, που θα πρέπει να προηγηθούν.

  • Η ανάγκη να ενισχυθεί το κοινωνικό πρόσωπο των Δήμων με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή αρωγή στις ευπαθείς ομάδες εν μέσω της μακράς οικονομικής κρίσης, κεντρικός επίσης στόχος εργασιών του 10ου Forum

«Μην επιχειρείτε αλλαγές για εμάς, χωρίς εμάς» που βιώνουμε καθημερινά όλες τις παθογένειες και τις ασυνέχειες της Κεντρικής Διοίκησης, ιδίως σε μία εποχή μακράς οικονομικής κρίσης που οι ΟΤΑ και οι δημότες τους έχουν περισσότερο ανάγκη από ποτέ να διοικηθούν σωστά, χωρίς προσκόμματα και ελλοχεύοντα ζητήματα ακυβερνησίας και με ισχυρό κοινωνικό πρόσωπο, επεσήμανε σε όλους τους τόνους το 10ο Forum Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ολοκλήρωσε τις εργασίες του με επιτυχία και ουσιαστική συνεισφορά στον δημόσιο διάλογο, στα Κύθηρα στις 9 Ιουνίου 2018.
Το Forum πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα ενότητας, συνεργασίας και τεκμηριωμένων τοποθετήσεων, σε μια εποχή μεταίχμιο για την Αυτοδιοίκηση, ενόψει των κυοφορούμενων αλλαγών όπως αυτές απορρέουν από το



Πρόγραμμα Κλεισθένης («Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Εμβάθυνση της Δημοκρατίας – Ενίσχυση της Συμμετοχής – Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ»).
Στη θεσμοθετημένη πρωτοβουλία του Forum επί δεκαετίας της ΕΝ.Δ.Α. (Ένωση Δημάρχων Αττικής) που ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με την Π.Ε.Δ.Α. (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής), και στοχεύει διαχρονικά στην αύξηση του δημόσιου διαλόγου και την κατάθεση εμπειριών και ουσιαστικών τοποθετήσεων για μία αποτελεσματική λειτουργία των ΟΤΑ, συμμετείχε πλειάδα εν ενεργεία και διατελεσάντων Δημάρχων.
Το 10ο Forum ξεκίνησε τις εργασίες του με τον χαιρετισμό του Βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Καραγκούνη, με τη Ν.Δ. να είναι το μοναδικό κοινοβουλευτικό κόμμα που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΕΝ.Δ.Α. για συμμετοχή εκπροσώπου του κόμματος στις εργασίες του Forum. Ο κ. Καραγκούνης, μεταξύ άλλων, έκανε αναφορά στην πρόθεση της Ν.Δ. όπως συστήσει Ταμείο Αυτοδιοίκησης ως κυβέρνηση της χώρας, ενώ υπερθεμάτισε για την ανάγκη αύξησης της κοινωνικής πρόνοιας στη χώρα, τη στήριξη των ανέργων και της οικογένειας, την έξοδο από τον κοινωνικό αποκλεισμό των αδυνάμων, ενώ τόνισε την δέσμευση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για κατάργηση της απλής αναλογικής εάν αυτή ψηφιστεί από την παρούσα κυβέρνηση.
Χαιρετισμό απεύθυνε ο φιλοξενών Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης ο οποίος κατέθεσε και πολυσέλιδο υπόμνημα με επισημάνσεις για τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει στο νησί του από το «αλαλούμ» που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε επικρατεί στις διάφορες κρατικές υπηρεσίες, ως και τα λειτουργικά προβλήματα του Δήμου.  
Χαιρετισμό στο πλαίσιο εργασιών του Forum πραγματοποίησε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ επισημαίνοντας την αξία και τη σημασία της συνεργασίας και του διαλόγου με στόχο την τόνωση του κοινωνικού κράτους, ενώ ιδιαίτερη μνεία επεφύλαξε στο νησί των Αντικυθήρων για το οποίο σημείωσε χαρακτηριστικά: «Να γίνουν κατοικίες στα Αντικύθηρα, να δοθούν κίνητρα να εγκατασταθούν και πολύτεκνες οικογένειες {…} Μακάρι όλοι να συνεργαστούμε γι’ αυτό το νησάκι το οποίο πρέπει να κρατήσετε στο μυαλό σας για να ζήσει κι αυτό».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΝ.Δ.Α. Παύλος Καμάρας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση με στόχο την αποτελεσματική διοικητική λειτουργία των ΟΤΑ, καταθέτει τις δικές της προτάσεις για ουσιαστική Αποκέντρωση του Κράτους. Θα πρέπει να εξασφαλιστούν πρώτα η Διοικητική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ (που είναι και συνταγματική επιταγή), η αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων τους (που θα πρέπει να οριοθετηθούν και να επαυξηθούν) ως και η αναβάθμιση όλων των λειτουργιών και παραμέτρων του Αυτοδιοικητικού Έργου πριν οιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Είμαστε στις επάλξεις με μία και μοναδική αγωνία και στόχο: Να είναι σε θέση οι Δήμοι να κυβερνηθούν με τον νέο Νόμο, να είναι σε θέση οι Δήμαρχοι να εφαρμόσουν τα Προγράμματά τους όπως ακριβώς θα τα παρουσιάσουν στους Δημότες τους και αυτοί θα τους αναδείξουν με τη ψήφο τους. Διότι Δημοκρατία σημαίνει και Λογοδοσία. Πρέπει να κινηθούμε προς μία διοικητική μεταρρύθμιση που θα καταστήσει τους Δήμους ικανούς, την επόμενη μέρα, στην εξυπηρέτηση του συλλογικού οφέλους και στην ουσιαστική αντιμετώπιση των αναγκών των Δημοτών. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει οι Δήμοι να μπορούν να κυβερνηθούν. Πρόκειται για το αυτονόητο που σήμερα βρίσκεται σε δημόσιο διάλογο. Γιατί είναι δεδομένος ο προσανατολισμός των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στόχος τους είναι ο άνθρωπος, ο Δημότης και η εκθετικά αυξανόμενη και άμεση εξυπηρέτησή του».


Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της ΕΝ.Δ.Α. Παύλος Καμάρας στην εισήγησή του στο πλαίσιο του 10ου Forum για το εκλογικό σύστημα, αφού υπεραμύνθηκε του συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής, κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση, για έναρξη διαλόγου με την Αυτοδιοίκηση, για αναλογικότερο σύστημα που προβλέπει ξεχωριστή εκλογή Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων. Σύστημα που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ισχύσει, σε περίπτωση που υιοθετηθεί,  από τις μεθεπόμενες εκλογές.
Παράλληλα, ο κ. Καμάρας κατέθεσε πρόταση με στόχο την ενίσχυση της διασφάλισης της νομιμότητας των αποφάσεων και των δαπανών των ΟΤΑ,  προτείνοντας συγκεκριμένα τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου με τρία τμήματα: Συμβουλευτικό, Προληπτικό και Κατασταλτικό, ως και τη δημιουργία Αναπτυξιακού προγράμματος των Δήμων (από ΠΕΠ και πόρους της Περιφέρειας),  και σύσταση Ταμείου για την Κοινωνική πολιτική των Δήμων.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης τόνισε ότι η Τ.Α. δεν έχει δικαίωμα να απουσιάζει από το δημόσιο διάλογο, ούτε και να απορρίπτει συλλήβδην το σχέδιο Νόμου για τις κυοφορούμενες αλλαγές μέσω του Προγράμματος Κλεισθένης. Λόγω αυτής της άρνησης για διάλογο, τελικά θα ψηφιστεί ένας Νόμος κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του Υπουργείου, με την Αυτοδιοίκηση να είναι απούσα, κάτι που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διοίκηση των Δήμων και στους Δημότες».
Επίσης τόνισε ο κ. Ιωακειμίδης ότι : «Τα κόμματα οφείλουν να μας αφήσουν να περπατήσουμε τον δρόμο μας, τον δρόμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να αξιοποιήσουμε προς όφελος των Δημοτών τη συσσωρευμένη αυτοδιοικητική μας εμπειρία». Σημειώνεται ότι στο περιθώριο του Forum πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Ιουνίου συνάντηση των εκπροσώπων της ΕΝ.Δ.Α. και Π.Ε.Δ.Α. παρουσία των Προέδρων τους, Παύλου Καμάρα και Γιώργου Ιωακειμίδη αντίστοιχα, με τον Δήμαρχο Κυθήρων και Αντικυθήρων Ευστράτιο Χαρχαλάκη και εκπροσώπους του δημοτικού συμβουλίου της πόλης. Η συνάντηση η οποία εστιάστηκε στις ανάγκες του νησιού πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κυθήρων που φιλοξένησε το 10ο Forum.
Θεματικές, εισηγήσεις & παρεμβάσεις
Εισηγήσεις με θέμα «Γεωπολιτική Διπλωματία και Κρίση» πραγματοποίησαν οι: Παναγιώτης Ήφαιστος, ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο Διονύσιος Τσιριγώτης, επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Η επόμενη θεματική που αναπτύχθηκε αφορούσε στη «Συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση του Κοινωνικού Αποκλεισμού και της Φτώχειας την περίοδο της οικονομικής κρίσης», με βασικούς εισηγητές τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αττικής Νίκο Μπάμπαλο και τον Δήμαρχο Λυκόβρυσης Πεύκης Τάσο Μαυρίδη.
Ακολούθησαν εισηγήσεις στο πλαίσιο της θεματικής: «Τομές για μία πραγματική μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Ο Θεσμός – Ο Αιρετός – Το Κράτος) με βασικούς ομιλητές τους κ.κ.: Γιώργο Ιωακειμίδη Δήμαρχο Αγ. Ιωάννη Ρέντης – Νίκαιας και Πρόεδρο της Π.Ε.Δ.Α., Κυριάκο Βιρβιδάκη, τ. Δήμαρχο Χανίων και Αντιπρόεδρο της Ένωσης Δημάρχων Κρήτης, Μιλτιάδη Καρπέτα, Δήμαρχο Μεταμόρφωσης και Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών της Κ.Ε.Δ.Ε., Θεόδωρο Γεωργάκη τ. Δήμαρχο Ηλιούπολης και Αντιπρόεδρο της ΕΝ.Δ.Α. και Παύλο Καμάρα τ. Δήμαρχο Πεύκης και Πρόεδρο της Ένωσης Δημάρχων Αττικής.



Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν οι κ.κ.: Σταύρος Γεωργόπουλος τ. Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, ο οποίος είχε στο παρελθόν διατελέσει Έπαρχος Κυθήρων, Αθανάσιος Ζούτσος Δήμαρχος Παλλήνης – Γέρακα, Στέλιος Λογοθέτης τ. Δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Ζορμπάς τ. Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Κωνσταντίνος Μακρυνόρης τ. Δήμαρχος Βιλίων, Κωνσταντίνος Αναστασόπουλος τ. Δήμαρχος Ύδρας, Νίκος Ταμπακίδης τ. Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων, Αθανάσιος Βεζυργιάννης τ. Δήμαρχος Ν. Ψυχικού, Βαγγέλης Χριστοφιλάκης τ. Δήμαρχος Άνω Λιοσίων, Νίκος Καλούδης τ. Δήμαρχος Γλυκών Νερών, Σπύρος Σπυρίδων τ. Δήμαρχος Πόρου.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.