«Ενόψει των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019 εφιστούμε την προσοχή στα στελέχη μας αναφορικά με δημόσιες δηλώσεις ή στηρίξεις υποψηφίων Περιφερειαρχών, Δημάρχων και μελών περιφερειακών ή δημοτικών συμβουλίων, εάν δεν έχει προηγηθεί συνεννόηση για ενδεχόμενη στήριξη υποψηφίου ή συνδυασμού από τα θεσμικά όργανα του κόμματος». Με αυτή την προσεκτικά διατυπωμένη εσωτερική εγκύκλιο, η οποία περιήλθε στην κατοχή του Reader.gr, ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης έσπευσε να επιστήσει την προσοχή στα στελέχη της ΝΔ αναφορικά με τις διεργασίες για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Αν μη τι άλλο, η παρέμβαση του κ. Αυγενάκη ήταν αιτιολογημένη. Νωρίτερα μέσα στη μέρα χθες, σε δημοσίευμα ιστοσελίδας γινόταν λόγος για «κλειδωμένη υποψηφιότητα» του δημάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη με τη στήριξη της ΝΔ για την περιφέρεια Αττικής. Στο γαλάζιο «οικοσύστημα» ξεκίνησαν αμέσως πολλές συζητήσεις, μιας και το τι θα κάνει η ΝΔ στη μάχη της αυτοδιοίκησης στην Αττική είναι μια από τις σημαντικές εκκρεμότητες ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαϊου. Έτσι, ανώτερες κομματικές πηγές επεσήμαιναν στο Reader.gr ότι «δεν ισχύει ότι ο Ανδρέας Παχατουρίδης έχει κλειδώσει για την Περιφέρεια», ενώ ο γραμματέας του κόμματος έσπευδε να κλείσει την εν εξελίξει συζήτηση. 
Όπως έχει επισημάνει το Reader.gr και σε προηγούμενα δημοσιεύματα, η γραμμή της ΝΔ για την αυτοδιοίκηση είναι ότι δεν πρόκειται να δοθούν χρίσματα, αλλά, εν προκειμένω, για τις περιφέρειες και για τους μεγάλους δήμους, είναι σαφές ότι το κόμμα θα εκφράσει τη στήριξή του σε συγκεκριμένους υποψηφίους. Για την αξιολόγηση όλων των δεδομένων, έχει συσταθεί εδώ και μήνες η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα για την αυτοδιοίκηση, υπό τον πολύπειρο Νικήτα Κακλαμάνη, ενώ ενεργό εποπτεία της διαδικασίας έχει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά πληροφορίες, άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης επενδύει πολλά σε επικράτηση της ΝΔ στην περιφέρεια Αττικής, για προφανείς λόγους, ιδίως με δεδομένη τη διαχείριση που έχει κάνει η προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την πλημμύρα στη Μάνδρα και τις πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.
Από εκεί και πέρα, τα ονόματα που ακούγονται περισσότερο για τον δήμο Αθηναίων και την περιφέρεια Αττικής είναι αυτά του Κώστα Μπακογιάννη και του Γιώργου Πατούλη. Ο κ. Μπακογιάννης έχει πυκνώσει τις παρουσίες του στην πρωτεύουσα, ενώ, κατά πληροφορίες, εντείνει την προετοιμασία της υποψηφιότητάς του. Από την άλλη, ο Γιώργος Πατούλης, ο οποίος έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο συναντήθηκε και πρόσφατα, με τη συζήτηση να γίνεται σε καλό κλίμα, αλλά χωρίς οριστικό αποτέλεσμα. Ο κ. Πατούλης είχε ξεκινήσει με πλώρη τον δήμο της Αθήνας, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες είχε κάνει στροφή προς την περιφέρεια. Εσχάτως, όμως, ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ άλλαξε ρότα και εμφανιζόταν εκ νέου ως ενδιαφερόμενος για τον δήμο. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι έχει κλείσει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την περιφέρεια Αττικής, τουναντίον.
Οριστικές αποφάσεις στήριξης, πάντως, με βάση τις πληροφορίες δεν έχουν ληφθεί, με εξαίρεση ορισμένες περιφέρειες, ιδίως σε αυτές που εν ενεργεία περιφερειάρχες διεκδικούν ανανέωση της θητείας τους, όπως: ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην Κεντρική Μακεδονία, ο Χρήστος Μέτιος στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, ο Κώστας Αγοραστός στη Θεσσαλία, ο Αλέκος Καχριμάνης στην Ήπειρο και ο Γιώργος Χατζημάρκος στο Νότιο Αιγαίο. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.