Αποτέλεσμα εικόνας για Νοτοπούλου: «Βάλαμε τέλος στις χρηματοδοτήσεις σε ημέτερους» -Παρέδωσε στην Χατζηγεωργίου

Σε κλίμα συγκίνησης έγινε η παράδοση-παραλαβή καθηκόντων στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
Τόσο η απερχόμενη, Κατερίνα Νοτοπούλου, όσο και η νέα υφυπουργός, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, αναφέρθηκαν στον ρόλο του υπουργείου και τη φροντίδα της κυβέρνησης για τους πολίτες της Βόρειας Ελλάδας, όπως και στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου, καθώς η κ. Νοτοπούλου θα είναι υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
«Είμαι υπερήφανη που κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο ΥΜΑΘ, που άλλοτε συντηρούσε αφηγήματα περί Μακεδονίας εν κινδύνω, βάλαμε σφραγίδα ειρήνης στα Βαλκάνια. Προστατεύσαμε τα εθνικά μας συμφέροντα και αποκτήσαμε έναν σύμμαχο και φίλο, μέσα από μια έντιμη συμφωνία. Η Μακεδονία και η Θράκη είναι πύλη ειρήνης και πόλος ανάπτυξης στα Βαλκάνια, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» επισήμανε η Κατερίνα Νοτοπούλου.
Η Ελευθερία Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι «αποτέλεσε την πρώτη νίκη της φιλίας και της αλληλεγγύης στα ταλαιπωρημένα Βαλκάνια του μίσους και του εθνικισμού» και σημείωσε: «Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι εθνικές αναδιπλώσεις και οι πολιτισμική καχυποψία οδηγούν σε εντάσεις και διευρύνουν τα ρήγματα μεταξύ εθνών και πολιτισμών, εμείς ακολουθήσαμε έναν άλλο δρόμο. Τον δρόμο του διαλόγου, της συνεννόησης και της κατανόησης. Και καταφέραμε να δείξουμε ότι οι λαοί της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας μπορούν να οικοδομήσουν ένα μέλλον συνανάπτυξης και φιλίας».
Η Κατερίνα Νοτοπούλου ανακοίνωσε ότι εντός του Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 1ο Διαβαλκανικό Φόρουμ Επιχειρηματικότητας και Υποδομών.
Επίσης, εντός του πρώτου εξαμήνου 2019, θα γίνει η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας με έδρα την Θεσσαλονίκη και το ΥΜΑΘ και με σκοπό την προώθηση της αναπτυξιακής συνεργασίας στα Βαλκάνια.
«Δεν κλειστήκαμε στις επιβλητικές αίθουσες του Διοικητηρίου. Δεν φοβηθήκαμε τις συνεργασίες. Δεν επιλέξαμε διοικήσεις, με βάση την κομματική ταυτότητα. Δεν φερθήκαμε στο ΥΜΑΘ σαν να είναι ένα πολιτικό μαγαζί. Βάλαμε τέλος στις χρηματοδοτήσεις σε ημέτερους. Μα, πάνω από όλα, δεν παρασυρθήκαμε σε λογικές εσωστρέφειας, αδράνειας και εφησυχασμού, επικαλούμενοι περιορισμένες αρμοδιότητες» είπε στην αρχή της ομιλίας της η κ. Νοτοπούλου.
«Αντίθετα, σε μια εποχή που πρακτικές εκφοβισμού απειλούν την κοινωνία μας, εμείς επιλέξαμε τις ανοιχτές πόρτες, τον διάλογο, τη συνεργασία» υπογράμμισε και απάντησε στους διάφορους «καλοθελητές», όπως τους αποκάλεσε, λέγοντας: «Όλο αυτό το διάστημα, παρά τα διάφορα που καλοθελητές συνειδητά διαστρέβλωναν, δεν λειτούργησα ούτε μια στιγμή ως κυβερνητικός τοπάρχης. Αντίθετα, ενεργούσα διαρκώς ως εκπρόσωπος των ανθρώπων της Μακεδονίας και της Θράκης, της Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας για όλους και για όλες μας. Ανοίξαμε το ΥΜΑΘ σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, σε κάθε νομό, σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε φορέα σε κάθε συλλογικότητα».
Για τον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι «είναι ο μόνος πρωθυπουργός που έστρεψε το βλέμμα στις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων και των φορέων της Μακεδονίας και της Θράκης και σήμερα, η Μακεδονία και Θράκη ηγούνται της αναπτυξιακής προσπάθειας, τώρα που η χώρα βγήκε από τα δεσμά των μνημονίων».
Υποδεχόμενη τη νέα υφυπουργό η Κατερίνα Νοτοπούλου μίλησε με θερμά λόγια για την Ελευθερία Χατζηγεωργίου και δήλωσε σίγουρη ότι θα έχει μια παραγωγική θητεία στο ΥΜΑΘ.
Παίρνοντας τον λόγο η Ελευθερία Χατζηγεωργίου χαρακτήρισε «βαθιά τιμητική» την πρόταση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων για τη Βόρεια Ελλάδα.
«Για πάρα πολλά χρόνια η Βόρεια Ελλάδα, η Μακεδονία και η Θράκη αφέθηκαν στην τύχη τους, αφέθηκαν να μαραζώσουν» είπε και παρατήρησε: «Πάνω σε αυτό ακριβώς το υπόστρωμα της οικονομικής καχεξίας δημιουργήθηκε το εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη αντιδραστικών ιδεολογιών. Διότι οι πολιτικές ηγεσίες της περιοχής μας, είτε στο επίπεδο της κεντρικής διοίκησης είτε στην αυτοδιοίκηση επέλεξαν να καλύψουν την ανικανότητα τους κάτω από το πέπλο του εθνικισμού. Δεν είχαν τίποτα απολύτως να αναδείξουν και ακριβώς γι αυτό επιδόθηκαν σε εμπόριο ενός κακώς εννοούμενου πατριωτισμού. Επιδόθηκαν στην καλλιέργεια του μίσους, του εθνικισμού, της μισαλλοδοξίας. Ήταν ο μοναδικός τρόπος για να καταφέρουν να επιβιώσουν πολιτικά».
Στο σημείο αυτό η νέα υφυπουργός επισήμανε ότι «η Βόρεια Ελλάδα αξίζει καλύτερα, η Μακεδονία αξίζει καλύτερα, η Θράκη αξίζει καλύτερα» και δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για «να δώσουμε στη Βόρεια Ελλάδα αυτό που της αξίζει».
Η Ελευθερία Χατζηγεωργίου είπε ότι η δουλειά της Κατερίνας Νοτοπούλου στο ΥΜΑΘ είναι υποδειγματική, τίμησε τη θέση με συνέπεια και αίσθηση καθήκοντος .
Όσο για τον αγώνα που καλείται να δώσει ως υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης σημείωσε πως αυτός έχει μια τεράστια συμβολική και πολιτική σημασία.
Μετά την ολοκλήρωση της τελετής παράδοσης-παραλαβής η νέα υφυπουργός και η απερχόμενη αντάλλαξαν χειραψίες με τους εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων που παραβρέθηκαν και δέχθηκαν ευχές.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.