Γ. Πατούλης: «Σήμερα είναι μέρα μνήμης αλλά και εθνικής αφύπνισης. Χωρίς εκπτώσεις στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και με ομοψυχία οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία μας για τις επόμενες γενιές»
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, τιμώντας τη σημερινή επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας παρακολούθησε τη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μαρούσι, η οποία τελέστηκε σε κλίμα κατάνυξης παρουσία των Πατέρων της Μητροπόλεως και πλήθους κόσμου.
Ακολούθησαν η επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Ηρώων και η κατάθεση στεφάνων. Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τον πανηγυρικό λόγο που εκφώνησε ο κ. Πατούλης και την παρέλαση αντιπροσωπείας της Εθνικής Αντίστασης, μαθητών των σχολείων και εκπροσώπων των συλλόγων της πόλης.
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής σε μήνυμα του με αφορμή τη σημερινή εθνική επέτειο επισημαίνει τα εξής:
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλη τη χώρα τιμά τους εθνικούς μας ήρωες, που αποτελούν διαχρονικό πρότυπο για όλους μας. Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 είναι μια μέρα μνήμης, αλλά και εθνικής αφύπνισης.
Οι αγωνιστές του 1821 κατάφεραν, ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, το ακατόρθωτο. Να σηκώσουν ανάστημα , μια χούφτα άτακτοι, απέναντι στην πανίσχυρη για τα δεδομένα της εποχής Οθωμανική αυτοκρατορία.
Αλλά και να αμφισβητήσουν την τότε παγκόσμια τάξη πραγμάτων της εποχής, που είχε επιβάλλει η  Ιερά Συμμαχία.
Με τη δύναμη που τους έδωσε η λαχτάρα τους για την απόκτηση της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της αξιοπρέπειάς τους, ξεσηκώθηκαν.
Το πάθος τους για ελευθερία και η γενναιότητα που επέδειξαν στη σύγκρουσή τους με έναν πιο δυνατό αντίπαλο, συγκίνησε πολλές δυνάμεις και προσωπικότητες εκτός Ελλάδος.
Αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά ότι το τεράστιο ψυχικό σθένος που επιδεικνύουμε ως λαός σε πολλές κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας μας δεν αρκεί, αν δε συνοδεύεται από την ομοψυχία, τη συνένωση των δυνάμεών μας για την επίτευξη του κοινού μας στόχου, αλλά και το ρεαλισμό, μέσα από την  αναζήτηση εθνικά ωφέλιμων συμμαχιών.
Η λήξη της επανάστασης του 1821 σηματοδότησε τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.
Όμως η Πατρίδα μας και ο λαός μας ποτέ δεν κατάφεραν να αποκτήσουν πραγματική ανεξαρτησία.
Από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του ελληνικού κράτους, βρεθήκαμε υπό τον έλεγχο των μεγάλων δυνάμεων.
Τα μεγάλα ελαττώματα της φυλής μας κυριάρχησαν, οι εσωτερικές έριδες και οι προσωπικοί ανταγωνισμοί δημιούργησαν το κατάλληλο έδαφος για να αποκτήσουν τον απόλυτο έλεγχο του νέου κράτους οι ξένοι επιδιαιτητές.
Και τότε, όπως και στα σύγχρονα χρόνια που ζούμε, η χώρα επέλεξε ή και της επιβλήθηκε σε πολλές περιπτώσεις να ζει με δανεικά.
Και τότε, όπως και στις μέρες μας, επικράτησε σε κρίσιμες στιγμές ο λαϊκισμός και η ανευθυνότητα, γεγονός που οδήγησε σε νέες εθνικές ήττες, σε διχασμό και σε μια άλλη μορφή υποδούλωσης του ελληνικού λαού.  
Σε δύο χρόνια από σήμερα, θα συμπληρωθούν 200 χρόνια από το μεγάλο ξεσηκωμό, όμως η επέτειος αυτή θα έχει πραγματικό νόημα, αν θα έχουμε ως τότε καταφέρει να απεγκλωβιστούμε από το ζυγό των διαχρονικών μας ελαττωμάτων και παθών, που αποτελεί προϋπόθεση για να απελευθερωθούμε από το ζυγό των σημερινών δανειστών μας.
Σήμερα, περισσότερο ίσως ποτέ άλλοτε, καθίσταται επίκαιρος ο στίχος του Ανδρέα Κάλβου, θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία.
Σήμερα, περισσότερο ίσως ποτέ άλλοτε, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους ότι ελευθερία χωρίς ευθύνη, δεν μπορεί να υπάρχει.
Είναι δύο έννοιες που ταυτίζονται και συνυπάρχουν.
Δεν μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι, αν δεν είμαστε υπεύθυνοι.
Η Ελευθερία είναι Αρετή κι όχι μια ανεξέλεγκτη δύναμη και ένα χωρίς συνέπειες δικαίωμα.
Η Ελευθερία είναι εχθρός του λαϊκισμού.
Η Ελευθερία συνεπάγεται υποχρεώσεις κι απαιτεί τόλμη για να μετατραπεί σε ευθύνη, που θα μας οδηγήσει στην επιλογή ρεαλιστικών αποφάσεων και στην εκπλήρωση των στόχων εκείνων , που αρμόζουν στην Πατρίδα μας και την Ιστορία του έθνους μας.
Και στην Πατρίδα και την Ιστορία  μας δεν αρμόζουν αυτά που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια.
Εκπτώσεις στα εθνικά συμφέροντα δεν δικαιολογούνται.
Τα Κράτη και οι κυβερνήσεις που σέβονται τον εαυτό τους και την ιστορία τους δεν αναζητούν άλλοθι για τον ακρωτηριασμό τους , αλλά ευκαιρίες και συμμαχίες για να προωθήσουν  τους εθνικούς τους στόχους.
Βάζουν κόκκινες γραμμές όταν θεωρούν ότι θίγεται η αξιοπρέπειά τους.
Δεν βαφτίζουν την υποτέλεια ρεαλισμό.
Ούτε αποδέχονται να συζητούν την παραχώρηση του ονόματος ή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας , δημιουργώντας τετελεσμένα που για να ανατραπούν θα απαιτήσουν αίμα και νέες θυσίες, για να είναι ευχάριστες σε εξωχώριες δυνάμεις.
Ας παραδειγματιστούν κάποιοι από την συμπεριφορά άλλων , γειτονικών μας κρατών, που βρέθηκαν κι αυτά είτε στη μέγγενη του ΔΝΤ, είτε στα όρια του εθνικού διαμελισμού, είτε σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια κι ανέχεια.
Όμως δεν σκέφτηκαν ποτέ να κάνουν ούτε ένα εκατοστό πίσω από τις πάγιες εθνικές τους θέσεις.
Δεν έκαναν εκπτώσεις στα εθνικά τους συμφέροντα, δεν επέτρεψαν να γίνουν οι καρπαζοεισπράκτορες της γειτονιάς μας, για να γίνουν αρεστοί.
Στις διεθνείς σχέσεις υπάρχει ένας αδιαμφισβήτητος κανόνας, ότι δεν διαφυλάττεται , αμφισβητείται.
Δεν είναι εθνικισμός η υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος.
Πατριωτισμός είναι. Και οι Έλληνες είναι πατριώτες.
Οφείλουμε λοιπόν σήμερα, να βάλουμε επιτέλους εμείς, οι πολίτες, τις κόκκινες γραμμές μας, τόσο απέναντι σε αυτού που μας κυβερνούν, όσο και σε αυτούς που βρίσκονται έξω από τη χώρα μας και προωθούν τα δικά τους συμφέροντα, αγνοώντας επιδεικτικά τα δικά μας.
Σήμερα λοιπόν, είναι περισσότερο από ποτέ ανάγκη να θυμηθούμε το νόημα αυτής της Επετείου.
Να δούμε την Επανάσταση του 1821 ως φωτεινό φάρο, που καθοδηγεί τα βήματά μας απέναντι στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.
Να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον και με γενναιότητα να προτάξουμε τα πιστεύω μας.
Να καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση, ότι οι Έλληνες ήταν και παραμένουν ένας υπερήφανος λαός που μάχεται με ψυχή για τα δίκαιά του.
Να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία μας και να μεταφέρουμε τα διδάγματά της στις επόμενες γενιές.
Ας γιορτάσουμε και φέτος την 25η Μαρτίου έτσι όπως ορίζει η ημέρα, ως πραγματικοί Έλληνες, υπερήφανοι και ενωμένοι. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.