Μπορεί στις πρωτολογίες τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας να κινήθηκαν σε ήπιους τόνους, ωστόσο στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέβασαν κατακόρυφα την ένταση, στην πρώτη άγρια αντιπαράθεσή τους στη Βουλή μετά τις εκλογές.


Το αποκορύφωμα της κόντρας ήρθε όταν, στη συζήτηση για το άσυλο, ο πρωθυπουργός αποκάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «ψεύτη».

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Μια φορά ψεύτης, πάντα ψεύτης
Είχε προηγηθεί η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στις δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε πει σε συνεντεύξεις του πως οι περισσότερες περιπολίες συνεπάγονται και περισσότερα ατυχήματα και ότι αυτή τη στιγμή η χώρα περπατά σε μια λεπτή γραμμή όσον αφορά την αντιμετώπιση της Τουρκίας. Μάλιστα, γι' αυτή τη δεύτερη δήλωση, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είναι επιζήμια αντίληψη για τα εθνικά θέματα καθώς οι χαμηλοί τόνοι δεν πρόκειται να κατευνάσουν την Τουρκία.
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να καταθέσει στα πρακτικά τις δηλώσεις αυτές.
Να καταθέσετε τώρα τις δηλώσεις του κ. Πέτσα  στα πρακτικά. Περιμένω να τις καταθέσετε τώρα. Δεν θα καταθέσετε τίποτα γιατί πάλι ψέματα είπατε, ποτέ δεν είπε αυτά ο κ. Πέτσας. Δεν αλλάζει το χούι κ. Τσίπρα, μια φορά ψεύτης πάντα ψεύτης.  Δεν θέλω να το επαναλαμβάνω, αλλά συνέχεια μου δίνετε αφορμή να το κάνω» Ο πρωθυπουργός έσπευσε να σημειώσει επίσης πως «το  Λιμενικό θα σώζει κάθε άνθρωπο που βρίσκεται στη θάλασσα, όχι γιατί έχει νομική υποχρέωση, αλλά γιατί αυτό επιβάλλει η  ηθική όλων, η ηθική των Ελλήνων. Λυπάμαι που κάνατε κάποια αναφορά με υπονοούμενα για ένα ατύχημα που έγινε. Εσείς δεν πάσχετε από μετατραυματικό στρες αλλά από μετεκλογικό στρες».

Τσίπρας: 'Η θα αναιρέσετε το ψεύτης ή θα απομακρύνετε τον Πέτσα
Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για χαμηλό επίπεδο στη συζήτηση, είπε ότι θα καταθέσει το απομαγνητοφωνημένο κείμενο των δηλώσεων του κ. Πέτσα και πρόσθεσε:

«Ήλπιζα ότι δεν θα είχατε τόσο χαμηλά το επίπεδο σήμερα λέγοντας φέρτε τα πρακτικά. Θα σας φέρω την απομαγνητοφώνηση και είτε θα βγείτε δημόσια και θα αναιρέσετε τα όσα είπατε περί ψεμάτων, είτε θα τον οδηγήσετε (σ.σ. τον κ. Πέτσα) στο σπίτι του. Θα  έχετε μόνο αυτές τις δύο επιλογές. Να σταματήσετε αυτή την καραμέλα εσείς περί ψεμάτων και fake news. Θα το κάνω τις επόμενες ώρες, θα τα καταθέσω στα πρακτικά».

Ο Τζανακόπουλος κατέθεσε στα πρακτικά τα αποσπάσματα με τις δηλώσεις Πέτσα
Πράγματι, λίγη ώρα αργότερα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατέθεσε κείμενο με την απομαγνητοφώνηση των δηλώσεων του κ. Πέτσα, που όπως είπε δείχνουν την ορθότητα των όσων είπε ο κ. Τσίπρας. Όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, σύμφωνα με το πρώτο απόσπασμα των δηλώσεων του κ. Πέτσα, προκύπτει σαφέστατος συμψηφισμός του προσφυγικού ζητήματος με τα εθνικά θέματα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το δεύτερο απόσπασμα, είπε ο κ. Τζανακόπουλος, αφορά τη συσχέτιση της αύξησης των περιπολιών στο Αιγαίο με αύξηση των πιθανοτήτων τραγικών περιστατικών, όπως αυτό που έγινε τις προηγούμενες ημέρες στην Κω.


Ο ΣΥΡΙΖΑ απέστειλε στους δημοσιογράφους τα βίντεο με τα επίμαχα αποσπάσματα των δηλώσεων Πέτσα.


Πέτσας: Ο Τσίπρας ως συνήθως λέει ψέματα, με διαστρέβλωσε
Λίγο αργότερα, ο ίδιος ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΙ για το επεισόδιο στη Βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, είπε:

«Ο κ. Τσίπρας ως συνήθως λέει ψέματα. Χρησιμοποίησε μία δική μου δήλωση διαστρεβλώνοντας την. Την έκανα εδώ στο στούντιο. Όταν με ρώτησαν για το θέμα της δήλωσης Τσαβούσογλου ότι το ελληνικό λιμενικό βυθίζει βάρκες και στέλνει τραυματίες, απάντησα ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο περιστατικό», είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η επίμαχη δήλωση του, την οποία χρησιμοποίησε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν για να αποκρούσει τη δήλωση Τσαβούσογλου. «Οι διασώσεις μπορούν να αυξάνονται αλλά μπορούν να υπάρχουν ατυχήματα. Στην προκειμένη περίπτωση είναι ένα λογικό άλμα του κ. Τσίπρα. Να προσπαθείς να συνδέσεις θέματα που εξυπηρετούν την τουρκική προπαγάνδα είναι λογικό άλμα και αυτό του επιστρέφουμε», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας. Και συνέχισε: «Εμείς θα φυλάξουμε τα σύνορα μας είτε αρέσει στον κ. Τσίπρα είτε όχι».

Τσίπρας: Είναι ολοφάνερο ποιος είναι ψεύτης με περικεφαλαία
Λίγο αργότερα, με μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter και στο Facebook ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας απάντησε στην κατηγορία του πρωθυπουργού ότι είπε ψέματα όσον αφορά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Στην ανάρτηση, που συνοδεύεται από βίντεο με τις δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρει: "Ο κ. Μητσοτάκης με αποκάλεσε ψεύτη μέσα στο Κοινοβούλιο και ισχυρίστηκε πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ούτε συμψήφισε το προσφυγικό με τις τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ, ούτε είπε ποτέ πως αυξάνοντας τις περιπολίες αυξάνεται και η πιθανότητα ναυαγίων, όπως το τραγικό περιστατικό στην Κω.Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν, αφού παρακολουθήσει το βίντεο με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του, όπως του υποσχέθηκα, έχει δύο επιλογές: Ή να ζητήσει δημόσια συγγνώμη. Ή να λάβει την παραίτηση του κ. Πέτσα. Αν δεν κάνει τίποτα από τα δύο, θα είναι πλέον ολοφάνερο ποιος στ' αλήθεια είναι ο ψεύτης, με περικεφαλαία μάλιστα...»

Η κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα για την «κεντροδεξιά παράταξη»
Ο δεύτερος λόγος των υψηλών τόνων μεταξύ των δύο αρχηγών στη Βουλή, ήταν για την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Νέα Δημοκρατία είναι μια κεντροδεξιά παράταξη.

Μητσοτάκης:«Καταλαβαίνω ότι ενοχλείστε ιδιαίτερα όταν ο επικεφαλής μιας κεντροδεξιάς παράταξης μπορεί να στέκεται στο ελληνικό κοινοβούλιο και να δηλώνει περήφανος που μια κοπέλα από την Αφρική σηκώνει την ελληνική σημαία και να χειροκροτείται ενθουσιωδώς από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ακροδεξιός λαϊκισμός να αναγνωρίσει κάποιος ότι θάλασσα έχει σύνορα και ότι αυτά πρέπει να φυλάσσονται, εσείς είπατε ότι θάλασσα δεν έχει σύνορα»

Αλέξης Τσίπρας: «Σας άκουσα να επαίρεστε ότι είστε ένας κεντροδεξιός ηγέτης και μάλιστα μιας κεντροδεξιάς που δικαιούται να ομιλεί και για τον Αντετοκούνμπο και λοιπά. Μόλις χθες ο βουλευτής σας Σιμόπουλος της Θεσσαλονίκης, επέκρινε το γεγονός ότι υπήρχαν εκπρόσωποι των Ρομά στην παρέλαση και θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε αυτό, διότι δεν τιμά την εθνική επέτειο να προελαύνουν παιδιά Ρομά. Θα τον καταγγείλετε εσείς ως ηγέτης της κεντροδεξιάς, και όχι μιας παράταξης που φλερτάρει με την ακραία δεξιά; Για να μην πω για τον κ. Βορίδη που καταγγέλθηκε από τονευρωβουλευτή σας, τον κ. Κυμπουρόπουλο για ρατσιστική ρητορεία. Αυτή είναι η κεντροδεξιά σας;».

Μητσοτάκης: Παίξατε κορώνα γράμματα την τύχη της χώρας κ. Τσίπρα
Μητσοτάκης και Τσίπρας συγκρούστηκαν και για το ποια παράταξη είναι περισσότερο πατριωτική και με τις πολιτικές της έχει οδηγήσει τη χώρα στην σωστή πλευρά της ιστορίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η παράταξη αυτή έχει δώσει πολλούς αγώνες και οι κεντρικές της πολιτικές επιλογές -με σημαντικότερη την είσοδο της στην ευρωπαϊκή οικογένεια- δικαιώθηκαν. Τα πράγματα τον καταστροφικό Ιούλιο 2015 ως αποτέλεσμα των δικών σας θλιβερών χειρισμών αν είχαν καταλήξει διαφορετικά η Ελλάδα θα ήταν στη λάθος πλευρά της ιστορίας με την δική σας υπαιτιότητα. Και  αν βρέθηκε και αυτή τη φορά στη σωστή πλευρά της ιστορίας ήταν γιατί σε αυτήν την αίθουσα την 14η Αυγούστου του 2015 όταν είχατε χάσει την κοινοβουλευτική σας πλειοψηφία, αυτή η παράταξη έβαλε πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον και έβαλε πλάτη για να σωθεί η χώρα. Ειδικά από σας προσωπικά που παίξατε κορώνα γράμματα την τύχη της χώρας μαθήματα πατριωτισμού δεν δεχόμαστε.»

Τσίπρας: Τα βρήκα με την Μέρκελ για να υπερασπιστώ τα εθνικά συμφέροντα
Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχει μονοπώλιο πατριωτικής ευαισθησίες  και είναι ανιστόρητο να κατηγορείτε την αριστερά  διότι η αριστερά σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας στάθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα να υπερασπιστεί τα εθνικά ιδεώδη, την πατρίδα, την ιστορία, τη δημοκρατία, δεν σας επιτρέπω να κάνετε σήμερα εμπόριο πατριωτικής ευαισθησίας εσείς που διχάσατε τον ελληνικό λαό για το ονοματολογικό για να βγείτε μετά και να πείτε ότι θα τηρήσετε και θα τιμήσετε την συμφωνία των Πρεσπών. Τέρμα το εμπόριο πατριωτισμού και ευαισθησίας για τα εθνικά ζητήματα.»

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας στο τέλος της ομιλίας που παραδέχτηκε ότι τα βρήκε με την Ανγκελα Μέρκελ προκειμένου να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας Τόσο στο θέμα του προσφυγικού όσο και το 2015 όταν η χώρα απειλήθηκε  με έξοδο από το ευρώ. «Με κατηγορούσατε  ότι τα βρήκα με την πολιτική μου αντίπαλο την κυρία Μέρκελ γι’ αυτό τα βρήκα γιατί στην Ευρώπη έπρεπε να δοθεί λύση για το προσφυγικό, γιατί βάλαμε το εθνικό συμφέρον πάνω από το ευκαιριακά κομματικό συμφέρον. Αψηφήσαμε το πολιτικό κόστος και στο προσφυγικό και στη διάσωση της χώρας και στο Μακεδονικό και γι’αυτό είμαστε περήφανοι γιατί η Ελλάδα στα χρόνια μας ήταν στην σωστή πλευρά της ιστορίας».

Μητσοτάκης: Οχι και να μας βγαίνετε πιο πατριώτες, πάει πολύ
Ο πρωθυπουργός κλείνοντας αυτή την έντονη αντιπαράθεση ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε  κατεβάσει τα μολύβια λίγο πριν παραδώσει την εξουσία και άφησε στη Νέα Δημοκρατία  μια κατάσταση τελείως μπάχαλο και ένα υπουργείο εντελώς μη λειτουργικό για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του προσφυγικού. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις δηλώσεις Τσαβούσογλου τις οποίες όπως είπε δημοσίως καταδίκασε.

«Έχω καταδικάσει δημόσια με τον πιο εμφατικό τρόπο την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου. Καταδίκασα δημόσια την απαράδεκτη δήλωση του κ. Τσαβούσογλου ο  όποιος αφήνει άθλια υπονοούμενο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κατάσταση στο Αιγαίο και μίλησα ανοιχτά λέγοντας ότι αυτοί οι οποίοι εργαλειοποιούν οι ίδιοι το προσφυγικό πρόβλημα δεν δικαιούνται να κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα και να εμφανίζονται βασιλικότεροι του βασιλέως. Οχι  να μας βγαίνετε κι εσείς πιο πατριώτες από τη Νέα Δημοκρατία κ. Τσίπρα αυτό πάει πάρα πολύ».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.