Υπέρ ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής, κατά και το ΚΚΕ, ενώ «παρών» ψήφισε η Ελληνική Λύση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε σε ένδειξη μη αναγνώρισης της διαδικασίας. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει στην ειδική επιτροπή τη δυνατότητα να εξαιρεί μέλη της και προαναγγέλλει ότι όλοι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχουν οριστεί να μετέχουν στην επιτροπή θα παραστούν κανονικά στην επόμενη συνεδρίαση που ορίστηκε την Πέμπτη για να εξετάσει τον πρώτο μάρτυρα.
Σε ερώτημα τι θα γίνει αν, την προσεχή Πέμπτη που συνεδριάζει η επιτροπή προκειμένου να εξετάσει ως μάρτυρα τον Κωνσταντίνο Φρουζή, δεν επιτραπεί η είσοδος στους κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο, ο κ. Πολάκης απάντησε: «Πώς δεν θα μας επιτρέψουν; Τι θα κάνουν; θα φέρουν τη φρουρά; Ρωτήστε τους εκείνους. Εκείνοι έχουν το πρόβλημα. Δεν το έχουμε εμείς. Εμείς δηλώνουμε ότι δεν αποχωρούμε γιατί δεν τους αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να αποφασίσουν. Και όσους νομικούς ακροβατισμούς και να κάνουν, περί της κατ' αναλογίαν εφαρμογής του Ποινικού Κώδικα, εμείς λέμε ότι δεν μπορεί να κάνουν επιλεκτική επίκληση των άρθρων του Ποινικού Κώδικα. Τα υπόλοιπα είναι, όπως λέει και ο συνάδελφος Γιάννης Ραγκούσης, χουντοεπιτροπές».
«Το πρόβλημα είναι πλέον του κ. Τσίπρα, στην περίπτωση που δεν αποδεχθεί απόφαση που έλαβε η ειδική επιτροπή», ανέφερε πηγή μετά το τέλος της συνεδρίασης, όταν ρωτήθηκε πώς θα αντιμετωπιστεί η παρουσία των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου, την προσεχή Πέμπτη στην Επιτροπή. «Είναι μείζον ζήτημα αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αγνοήσει την απόφαση της Επιτροπής», ανέφερε η ίδια πηγή.
Στη συνεδρίαση από πλευράς ΝΔ επικαλέστηκαν γνωμοδότηση την οποία είχε εκδώσει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής τον Φεβρουάριο του 2010 η οποάι ανέφερε ότι πρέπει να εξαιρεθούν από μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το Βατοπέδι, πρόσωπα που εξετάστηκαν ως μάρτυρες σε προηγούμενη διερεύνηση της υπόθεσης αλλά και υπουργοί των οποίων οι πράξεις ή παραλείψεις εντάσσονταν στο αντικείμενο διερεύνησης της επιτροπής,
Τότε στην εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι, μετά την αμφισβήτηση εκ μέρους της ΝΔ, της νομιμότητας της συμμετοχής τους στην επιτροπή, οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν επιλέξει για λόγους προσωπικής ευαισθησίας να ζητήσουν την αντικατάστασή τους. Τότε όμως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, είχε κατηγορήσει τη ΝΔ για παρελκυστική τακτική και δικονομική ακροβασία προκειμένου να εμποδιστεί η πλήρης αποκάλυψη της αλήθειας.
Προηγήθηκαν διάλογοι φωτιά με τον ΣΥΡΙΖΑ να υπογραμμίζει ότι η εξαίρεση δύο βουλευτών είναι παράνομη, πως αποτελεί «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».
Το κλίμα είναι τόσο τεταμένο, ώστε ο πρόεδρος απείλησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να εφαρμόσει το άρθρο του Ποινικού Κώδικα περί διατάραξης των συνεδριάσεων που μπορεί να επιφέρει φυλάκιση 6 μηνών!
-ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ζητάμε έγγραφα και λέτε ότι θα αποφασίσει η πλειοψηφία αν θα τα πάρουμε; 
-ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα εφαρμόσω το 160 του Ποινικού Κώδικα αν χρειαστεί!
-ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα οδηγήσετε ενώπιον του δικαστηρίου που τους απέστειλε ο ελληνικός λαός εδώ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τη διαδικασία και άσκηση βίας στη μειοψηφία.
-ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Χουντοκοινοβουλευτική η διαδικασία γιατί η πλειοψηφία, ζητώντας την εξαίρεση Πολάκη και Τζανακόπουλου, ασκεί βία στη μειοψηφία.
-ΑΥΓΕΡΗ: ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ήρθαν με μία προειλημμένη απόφαση να διώξουν από την Επιτροπή πολιτικούς αντιπάλους. Εσείς πάσχετε από πολιτική μεροληψία και ψάχνετε για νομικά τερτίπια να καλύψετε το πραξικόπημα.
Ο Παύλος Πολάκης έκανε λόγο για προσπάθεια εκφοβισμού δικαστών και μαρτύρων.
-ΠΟΛΑΚΗΣ: Ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό. Η υπερτιμολόγηση έφτασε τα 37 δισεκατομμύρια. Φανταστείτε να έλεγα: Θα γδάρω ζωντανή την Τουλουπάκη που καθυστερεί. Εδώ δεν θέλετε την αλήθεια, αλλά να εκφοβίζετε δικαστές και μάρτυρες.