Κυριάκος Μητσοτάκης και Ηλίας Μόσιαλος

Η πρόταση του καθηγητή πολιτικής της Υγείας του LSE και εκπροσώπου της Ελλάδας με τους διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό, την οποία υιοθέτησε ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι η εξής: Η Ελλάδα έχει προτείνει στα κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράσουν από κοινού δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για εμβόλια κατά του COVID-19 και ταχεία δοκιμές υπό εξέλιξη, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι, εάν είναι αποτελεσματικά, θα διανεμηθούν γρήγορα σε όσους έχουν ανάγκη σε ολόκληρο το μπλοκ των χωρών της Ευρώπης.

Το Reuters επικαλείται άρθρο που δημοσιεύθηκε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), με το οποίο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι η εξεύρεση λύσης για την ταχεία διανομή εμβολίων, όταν είναι διαθέσιμες, είναι δύσκολη αλλά και επείγουσα. Τουλάχιστον 20 εμβόλια κατά της COVID-19 βρίσκονται υπό ανάπτυξη, πολλά από τα οποία επιδοτούνται από μεμονωμένες κυβερνήσεις ή φιλανθρωπικές οργανώσεις, δήλωσε στο FAZ. "Ιδανικά, μόλις αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά τους, τα εμβόλια αυτά πρέπει να διανέμονται όσο το δυνατόν ταχύτερα και κατά το δυνατόν και με λογικό κόστος", ανέφερε, ο κ. Μητσοτάκης.


Η αγορά τέτοιων δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας θα δώσει κίνητρα στις παγκόσμιες φαρμακευτικές εταιρείες για περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη και θα εξασφαλίσει ότι τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων θα δαπανηθούν με λογικό τρόπο. Η πρόταση υποβλήθηκε πρόσφατα από τον Ηλία Μόσιαλο, καθηγητή της πολιτικής υγείας στην Οικονομική Σχολή του Λονδίνου, ο οποίος διορίστηκε αντιπρόσωπος της Ελλάδας στις διεθνείς συνομιλίες για την αντιμετώπιση του κορωναϊού. Το κόστος για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας θα μπορούσε να διανεμηθεί μεταξύ των χωρών της ΕΕ, δήλωσε ο Μόσιαλος στο Reuters, προσθέτοντας ότι αυτό θα αποτελούσε μια εφάπαξ λύση που χρησιμοποιείται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, όπως μια πανδημία και ότι δεν θα επηρέαζε τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας ιατρικής τεχνολογίας.

Δείτε το τηλεγράφημα του Reuters:
Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.