giannis-vroutsis-vouli

Στην κατεπείγουσα προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει τους εργαζόμενους αλλά και στο προβληματικό πλαίσιο για τα ΚΕΚ που κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε τις ευθύνες για το φάλτσο που προέκυψε στα προγράμματα τηλεκατάρτισης επιστημόνων μέσω Voucher ο κ. Γιάννης Βρούτσης.

Παράλληλα, υπουργός Εργασίας βγήκε στην αντεπίθεση υποστηρίζοντας ότι η λάσπη και οι συκοφαντίες θα επιστρέψουν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ανέφερε ότι την περίοδο 2016 – 2019 δόθηκαν περισσότερα απο 200 εκατ. ευρώ σε ΚΕΚ για τηλεκατάρτιση ανέργων. Ο ίδιος, δε, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί τονίζοντας: «Υπήρξε καταγγελία απο την τότε γ.γ. την κα. Χαλκιά που είπε ότι η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου επιδοτήθηκε απο ΚΕΚ. Ζήτησε ο τότε πρωθυπουργός να παραιτηθεί κανείς; Και ζητάτε απο εμάς παραιτήσεις που το διορθώσαμε; Αυτό λέγετε πολιτική υποκρισία. Θα γυρίσει στον ΣΥΡΙΖΑ η λάσπη».
Ο πίνακας με τις επιδοτήσεις σε ΚΕΚ επί ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε ο υπ. Εργασίας στη Βουλή:

pinakas-epidotisis-kek


Πιο αναλυτικά, ο κ. Βρούτσης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Βασίλη Κεγκέρογλου (Κίνημα Αλλαγής) είπε:

«Δεν διεκδικούμε το τέλειο και αλάθητο. Έγιναν όλα σε χρόνο μηδέν. Στον ελάχιστο χρόνο που είχαμε ακολουθήσαμε το πλαίσιο που παραλάβαμε απο τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε άμεσα να πληρωθούν τα 600 ευρώ. Εντός τους πλαισίου του ΣΥΡΙΖΑ κινηθήκαμε και δεν αποκλίναμε σε επίπεδο διαφάνειας» και πρόσθεσε: «Στην πορεία των πραγμάτων είδαμε ότι η ποιότητα των προγραμμάτων δεν πήγαινε καλά. Το πλαίσιο ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλέπει αξιολόγηση προγραμμάτων. Εμείς, στο υπουργείο Εργασίας είχαμε την τόλμη να πούμε ότι το πρόγραμμα αποσύρεται. Αυτό λέγεται πολιτική εντιμότητα και γενναιότητα. Γυρίζουμε όλα τα συστήματα πίσω και αξιολογούμε το νομοθετικό πλαίσιο ώστε τα προγράμματα τηλεκπαίδευσης να έχουν και ποιοτική αξιολόγηση.

Για τη διαδικασία δεν υπήρξε ένσταση. Εμείς πήραμε όλους τους φορείς όπως μας τους έδωσε το υπουργείο Παιδείας χωρίς να εξαιρέσουμε κάνενα».

Επιστρέφοντας το γάντι στην αξιωματική αντιπολίτευση, ανέφερε: «Υπήρξε και ο ΣΥΡΙΖΑ που κατακεραύνωσε τα ΚΕΚ. Η μέγιστη υποκρισία. Εμείς ακολουθήσαμε τις πρακτικές που κληρονομήσαμε. Δεν υπήρχε χρόνος να το αξιολογήσουμε. Να σας θυμίσω όμως ότι στις:

10.6.2019 υπήρξε πρόγραμμα τηλεκατάρτισης ανέργων μέσω ΚΕΚ ύψους 48 εκατ ευρώ

19.9.2019 κατάρτιση ανέργων μέσω ΚΕΚ ποσό 89 εκατ. ευρώ

15.11.2018 τηλεκατάρτιση ανέργων

15.11.2018 πρόγραμμα κατάρτισης ύψους 17,5 εκατ ευρώ

11.11. 2019 τηλεκατάρτιση μέσω ΚΕΚ ύψους 49 εκατ. ευρώ

20.11.2018 κατάρτιση ανέργων 23 εκατ. ευρώ μέσω ΚΕΚ

Προεκλογικά στις 10.4.2019 η κυρία Αχτσιόγλου έβγαλε και άλλο πρόγραμμα κατάρτισης 30,9 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά έγιναν με τα ίδια ΚΕΚ και τα ίδια voucher που σήμερα καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Απο την πλευρά του ο κ. Κεγκέρογλου κατήγγειλε ότι από το πρόγραμμα που τελικά απέσυρε η κυβέρνηση θα ωφελούνταν μόλις δύο επιχειρήσεις λαμβάνοντας 18 εκατ. ευρώ έκαστη. «Για το χατήρι 2 ανθρώπων προχωρήσατε σε μια ενέργεια που δεν αρμόζει στην χώρα. Οφείλετε να διορθώσετε το λάθος. Κάθε κέντρο θα έπαιρνε 120 χιλ ευρώ ενώ ο κάθε ένας από τους 2 παράγοντες που έγινε το ντιλ θα έπαιρναν από 18 εκατ. ευρώ. Οι 4 από τις 7 πλατφόρμες ανήκουν σε 2 παράγοντες που θα μοιράζονταν 36 εκατ. ευρώ» είπε. Υποστήριξε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στα στελέχη των τριών επιτελικών διευθύνσεων που υπάρχουν στο υπουργείο Εργασίας και δημιουργήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Η έρευνα που είπατε ότι θα γίνει σε βάθος πρέπει να γίνει και σε ύψος. Επάνω βρωμάει το ψάρι», ανέφερε σε άλλο σημείο μιλώντας για ευθύνες και του πρωθυπουργού.

Για το θέμα υπήρξε παρέμβαση και από τον κ. Πάνο Σκουρλέτη (ΣΥΡΙΖΑ) που είπε: «
αντί σήμερα με κατεβασμένα μάτια και κεφάλι να απολογηθούν για την πατεντάτη διασπάθιση χρήματος έρχονται να καταγγείλουν. Αυτοί που με τους συγγενείς τους έστησαν αυτή την υπόθεση. Τα ΚΕΚ υπήρχαν και είναι τρόπος να αξιοποιούνται χρήματα από το ΕΣΠΑ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εξευτέλισε αυτούς που το δημιούργησαν και τους επιστήμονες».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.