Ακραία πρόκληση Ερντογάν: Προσευχή στην Αγιά Σοφιά ανήμερα της ...

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν χαρακτήρισε «ετοιμόρροπο κτίσμα» την Αγιά Σοφιά, πριν ο Μωάμεθ ο πορθητής εισβάλει στην Πόλη.


Μετά τη φιέστα για την Άλωση της Πόλης, αλλά και την επιλογή Ερντογάν να διαβάσει το Κοράνι εντός της Αγιάς Σοφιάς, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου επανέρχεται στις αντιδράσεις της Ελλάδας, καθώς και την «αναγκαιότητα» που, σύμφωνα με τους Τούρκους, επιβάλει την ανάγνωση του κορανίου εντός του μνημείου.

Ασάφειες στο ενδεχόμενο μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί
Σε δηλώσεις του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Kanal 7, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί, έπειτα από δεκάδες χρόνια που υπήρξε μουσείο, με απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ.

Σε ερώτηση αν υπάρχει σχέδιο για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε μουσουλμανικό τέμενος μετά τις ελληνικές αντιδράσεις, απάντησε ότι το θέμα έρχεται κατά καιρούς στην επικαιρότητα.

Ωστόσο αντί συγκεκριμένης απάντησης, παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν ο οποίος είχε παροτρύνει τους Τούρκους μουσουλμάνους «να γεμίσουν πρώτα το τέμενος του Σουλνταναχμέτ (το Μπλε Τζαμί) και μετά θα εξεταστεί και το θέμα της Αγίας Σοφίας». Σημειώνεται ότι το Μπλέ Τζαμί βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Αγία Σοφία.

«Το πνεύμα της κατάκτησης» επιβάλει ανάγνωση του κορανίου εντός της Αγιάς Σοφιάς
Ο κ. Καλίν υποστήριξε ότι «η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης δεν είναι ένα απλό ιστορικό γεγονός. Με το να την περιορίζει κανείς μόνο στο θέμα της Αγίας Σοφίας, χάνει τη μεγάλη εικόνα αυτής της κατάκτησης. Κάποιες φορές η συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα διεξάγεται με καλή πίστη, αλλά κάποιες άλλες η προσοχή στρέφεται προς άλλη κατεύθυνση και χάνουμε το πιο σημαντικό» σημείωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας.

«Ποιο είναι το πνεύμα της κατάκτησης; Το να διαβάζεται μέσα στην Αγιά Σοφιά το Κοράνι και ειδικά το εδάφιο για την κατάκτηση, αυτό είναι το πνεύμα της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης» συμπλήρωσε ο κ. Καλίν.

Ετοιμόρροπο ξεχασμένο κτίριο η Αγιά Σοφιά, υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του Ερντογάν
Ο προεδρικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι όταν μπήκε ο Μωάμεθ ο Πορθητής στην Πόλη «η Αγία Σοφία ήταν ένα ετοιμόρροπο και ξεχασμένο κτήριο, ωστόσο το πνεύμα της κατάκτησης ήταν εκείνο που κράτησε όρθια την Αγία Σοφία και έκανε την Κωνσταντινούπολη μια παγκόσμια πόλη».


Κατά την διάρκεια εγκαινίων νοσοκομείου την Κυριακή, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε στην Αγιά Σοφιά, όπου την Παρασκευή αναγνώσθηκε προσευχή με αφορμή την Αλωση της Πόλης. ««Ο Mωάμεθ όταν μπήκε στην πόλη του έγινε υποδοχή σαν λυτρωτή που τον περίμεναν. Αντί να την καταστρέψουμε με θρησκευτικό μίσος, η Αγιά Σοφιά εξωραΐστηκε περαιτέρω και προσφέρθηκε στους μουσουλμάνους ως δικαίωμα κατάκτησης».

Η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ για την Αγιά Σοφιά
Αμεσα αντέδρασε το ελληνικό ΥΠΕΞ, το οποίο εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση. «Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών.

Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος. Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα» τόνισε το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.