Έτοιμες δηλώνουν οι τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν την επόμενη ημέρα

Οι τράπεζες διαθέτουν και την απαραίτητη ρευστότητα και τα εργαλεία για να χρηματοδοτήσουν τόσο τις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων κατά την διάρκεια της κρίσης που φέρνει η πανδημία, όσο και τις επενδύσεις που θα απαιτηθούν για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα των κορυφαίων στελεχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που συμμετείχαν στην διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το απόγευμα της Πέμπτης το Οικονομικό Forum των Δελφών με θέμα την χρηματοδότηση της επόμενης ημέρας.
"H ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο. Έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας ”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Βασιλείου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής του τμήματος Corporate & Investment Banking της Eurobank. O ίδιος πρόσθεσε πως εκτός από την πρόσβαση που υπάρχει στις διεθνείς αγορές και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν περισσότερες καταθέσεις από δάνεια το οποίο σημαίνει πως υπάρχει η δυνατότητα επιπλέον χρηματοδοτήσεων.
Απαντώντας σε ερώτηση για το κόστος της χρηματοδότησης η Ελένη Βρεττού, Ανώτερη Γενική Διευθύντρια Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε ότι αυτό το κόστος έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. "Υπάρχει και η σαφής βοήθεια του Δημοσίου και των διαφόρων προγραμμάτων για επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους που προσφέρουν εργαλεία όπως η επιδότηση επιτοκίου με στόχο να υπάρχει ανταγωνιστικό περιβάλλον για παραμείνει μια επιχείρηση ανταγωνιστική και να εξυπηρετεί το δανεισμό της”, σημείωσε. Οι τράπεζες μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικά επιτόκια, πρόσθεσε η κυρία Βρεττού σημειώνοντας όμως ότι στην παρούσα κατάσταση έχει μετακινηθεί το κόστος στις διεθνείς αγορές ομολόγων και το κόστος έχει αυξηθεί σε σχέση με πριν από τρεις και τέσσερις μήνες λόγω της πανδημίας.
"Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουμε δεσμευθεί ότι φέτος μόνος θα δώσουμε χρηματοδοτήσεις 16 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία", τόνισε ο κ. Γιάννης Εμίρης, Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking της Alpha Bank συμπληρώνοντας πως ο στόχος αυτός θα καλυφθεί πολύ εύκολα. Ο ίδιος σημείωσε πως από τα περίπου 2 δισ. ευρώ που έχει δώσει η Alpha Bank το 50% έχει πάει στην κάλυψη αναγκών ρευστότητας και κεφαλαίου κίνησης των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά το υπόλοιπο 50% έχει εκταμιευθεί για την χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων. "Είναι σημαντικό για την οικονομία μας να σχηματίσει ξανά πάγιο κεφάλαιο”, τόνισε ακόμη ο κ. Εμίρης.
"Ακόμη και μέσα σε αυτή την κρίση δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει συνεπής και βιώσιμη επιχείρηση και να μην βρούμε μια λύση αξιοποιώντας τα εργαλεία που δίνει η κυβέρνηση, η ΕΚΤ αλλά και ο ισολογισμός μας”, υπογράμμισε ο κ. Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη αυτή την περίοδο στην τράπεζα υπάρχουν δύο διαφορετικές ομάδες: "Η πρώτη ασχολείται με τις εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω του κορονοϊού και ζητούν κεφάλαια κίνησης και κοιτάμε αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία να τις στηρίξουμε. Υπάρχει όμως και μια δεύτερη ομάδα που καλύπτει την ζήτηση που υπάρχει ακόμη και σήμερα αν και μειωμένη σε σχέση με πριν την πανδημία για την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων”. 
ΠΗΓΉ: CAPITAL

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.