gkat_26_2208_page_1_image_0001-thumb-large
Με ενισχυμένη πλειοψηφία και την ένταξη 9 πρόσθετων περιβαλλοντικών όρων και με 231 επιμέρους παρατηρήσεις, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής γνωμοδότησε επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των έργων του ΟΛΠ, η οποία αφορά σε 19 υφιστάμενες αδειοδοτημένες και σε λειτουργία δραστηριότητες του λιμένα, σε 10 έργα που φέρουν περιβαλλοντική αδειοδότηση και 4 προγραμματισμένα χωρίς αδειοδότηση.
Κατά τη διάρκεια της πολύωρης μονοθεματικής συνεδρίασης, η οποία ξεκίνησε με εισήγηση της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχη Πειραιώς Σ. Αντωνάκου, τοποθετήθηκαν επικεφαλής και εκπρόσωποι περιφερειακών παρατάξεων, δήμαρχοι της περιοχής καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης επισήμανε ότι για τη διοίκηση της Περιφέρειας η προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών είναι προτεραιότητα. «Για εμάς είναι αναγκαίο, πέραν των άλλων, να γίνουν πρόσθετες παρεμβάσεις στον τομέα της κυκλοφορίας και της κίνησης των οχημάτων, ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση της πόλης και των κατοίκων όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις στο λιμάνι του Πειραιά» σημείωσε. Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την υλοποίηση των έργων «προς όφελος της ανάπτυξης, των πολιτών του Πειραιά αλλά και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης». «Θέλουμε επενδύσεις στην Αττική με αυξημένο περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο» τόνισε.
Απευθυνόμενος σε όσους υποστήριξαν ότι η διοίκηση της Περιφέρειας «καλύπτει παρανομίες», παρουσίασε έγγραφα και αποφάσεις που βεβαιώνουν τη νομιμότητα που ακολουθήθηκε, σημειωνοντας ότι «το έργο της επέκτασης του νότιου προβλήτα εκτελείται με απόλυτη νομιμότητα, έχοντας όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις».
Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα που έχει προκύψει με την απόθεση των τοξικών ιζημάτων του βυθού (βυθοκορημάτων) στο Σαρωνικό, η θέση της διοίκησης είναι σαφώς αντίθετη όπως άλλωστε εκφράστηκε και στην εισήγηση της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχη. «Αυτό που εμείς ζητάμε, όσον αφορά το έργο των βυθοκορήσεων, είναι να επιλεγεί η καλύτερη λύση για την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και αν κοστίζει, καθώς οι άνθρωποι είναι πάνω από οποιαδήποτε οικονομικά συμφέροντα», υπογράμμισε.
Πρόταση 9 σημείων, που βελτιώνουν τους περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης στον Πειραιά
Αναφορικά με τα 9 σημεία που εισηγείται το ΠΕΣΥ στη γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ, προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, να συμπεριληφθούν στην υπό έκδοση Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, αυτά αναπτύσσονται σε 231 περιβαλλοντικούς όρους οι οποίοι υπερισχύουν κάθε διαφορετικής διατύπωσης που πιθανόν υπάρχει στη μελέτη.
Συγκεκριμένα προτείνεται:
1. Να αποτραπεί η απόρριψη των βυθοκορημάτων στη θάλασσα, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαχείριση των 60.600 m3 βυθοκορημάτων που θα προέλθουν από τις βυθοκωρήσεις των ιδιαίτερα βεβαρημένων περιοχών του Προβλήτα Ηρακλέους και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.
2. Να προσδιοριστούν οι χώροι εξεύρεσης αδρανών υλικών που απαιτούνται για την κατασκευή των έργων.
3. Να προσδιοριστούν οι χώροι απόθεσης των αναγκαίων υλικών για την κατασκευή των έργων.
4. Να απαγορευτεί η σώρευση ιζημάτων βυθού, αδρανών υλικών και σκωρίας στο χερσαίο χώρο του εργοταξίου στο Παλατάκι.
5. Να απαγορευτεί η μεταφορά αδρανών υλικών και σκωρίας οδικώς και η μεταφορά τους να γίνει μόνο δια θαλάσσης.
6. Να εκπονηθεί με δαπάνες του ΟΛΠ Α.Ε. συνολική κυκλοφοριακή μελέτη για όλη την παραλιμένια περιοχή, στην οποία θα έχουν ληφθεί υπόψη οι επιπτώσεις από όλα τα προτεινόμενα με το Master plan έργα.
7. Να υπάρξει ρητή δέσμευση του ΟΛΠ για την άμεση υλοποίηση του έργου της ηλεκτροδότησης των πλοίων της ακτοπλοΐας και της κρουαζιέρας από τη στεριά κατά τον ελλιμενισμό τους.
8. Να δημιουργηθεί μόνιμο δίκτυο σταθμών παρακολούθησης της ρύπανσης, που θα καλύπτει με τακτικές μετρήσεις την ατμοσφαιρική ρύπανση, την ηχορύπανση, τη φωτορύπανση και τον έλεγχο των θαλάσσιων νερών και να συσταθεί μόνιμο παρατηρητήριο περιβαλλοντικής παρακολούθησης και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων των μετρήσεων, το οποίο θα στεγαστεί στο κτήριο των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιά και Νήσων στον Άγιο Διονύσιο.
9. Να διαγραφεί στη σελίδα 20/44 της εισήγησης στην παράγραφο 6 «Βελτίωση υποδομών ΝΕΒ Περάματος – Νέα δεξαμενή», η αναφορά «και πρόσθετων νηοδόχων πλοίων».
Η πρόταση των 9 σημείων ψηφίστηκε από τα μέλη της παράταξης του Γ. Πατούλη, υποστηρίχθηκε από την παράταξη του Γ. Σγουρού, από μέλη της παράταξης του κ. Τζήμερου καθώς και από ανεξάρτητους περιφερειακούς συμβούλους.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.