Για την κομβική παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου κάνει λόγο το πρώτο θέμα της ιστοσελίδας της γερμανικής Bild. Η εφημερίδα αναφέρει συγκεκριμένα ότι οι δύο χώρες έφτασαν πολύ κοντά σε μια στρατιωτική σύγκρουση, έπειτα από την τουρκική NAVTEX. 
Η Bild συγκρίνει μάλιστα την κατάσταση που διαμορφώθηκε χθες στο Αιγαίο με την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμουτην Κρίση των Πυραύλων του 1962. «Στόλοι που προσέγγιζαν την κόκκινη γραμμή, παρακολουθώντας ο ένας τον άλλον» αναφέρει χαρακτηριστικά. 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Bild, η Άνγκελα Μέρκελ απέτρεψε την κλιμάκωση της έντασης, με τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε τόσο με τον Έλληνα πρωθυπουργό όσο και με τον Τούρκο πρόεδρο. 
Όταν ρωτήθηκε από τη Bild, η εκπρόσωπος της Ουλρίκε Ντέμερ επιβεβαίωσε:  «Επιβεβαιώνω πως μίλησε με τον Ερντογάν στο τηλέφωνο» αλλά και πως «είχε να κάνει με την κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο». «Επί του θέματος βρισκόταν σε επικοινωνία και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη» ανέφερε η εκπρόσωπος. 
Το πλήρες κείμενο της Bild: «Αυτό που εξελίχθηκε στα νότια παράλια της Τουρκίας χθες το βράδυ θύμισε τα δραματικά γεγονότα της κρίσης της Κουβάς το 1962. Πολεμικά πλοία εχθρικών κρατών, τα οποία πλησίασαν την κόκκινη γραμμή και παρακολουθούσαν το ένα το άλλο. Αυτή τη φορά οι δύο αντίπαλες δυνάμεις δύο εταίρων στο ΝΑΤΟ βρέθηκαν απέναντι και απειλήθηκε μια στρατιωτική κλιμάκωση, την οποία η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέτρεψε μάλλον την τελευταία στιγμή.
Το μεσημέρι, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σήμανε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Όλες οι άδειες των στρατιωτών ανακλήθηκαν, ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος επέστρεψε από την Κύπρο στην Αθήνα. Ο λόγος; Η στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από την τουρκική βάση του Ακσάζ.  Το βράδυ ήταν σαφές: 18 τουρκικά πολεμικά πλοία ξεκίνησαν με πορεία προς το Καστελόριζο, όπως πληροφορείται η BILD από ελληνικούς στρατιωτικούς κύκλους. Και ελληνικά πολεμικά πλοία βρέθηκαν σε πορεία προς το νησί. Μια κατάσταση που θα μπορούσε, ανά πάσα στιγμή, να οδηγήσει σε κλιμάκωση μεταξύ των δύο ναταοϊκών εταίρων. 
Όμως, τότε εμφανίστηκε η Μέρκελ, η οποία κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή τηλεφώνησε στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να διαμεσολαβήσει μεταξύ των δύο βαριά οπλισμένων αντιπαρατιθέμενων μερών.  Με επιτυχία: Ο τουρκικός στόλος άλλαξε πορεία και κινήθηκε στην αντίθετη κατεύθυνση, η ένταση εκτονώθηκε προς ώρας. Μετά από ερώτηση της BILD, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ είπε: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Καγκελάριος μίλησε τηλεφωνικά με τον Ερντογάν. Είχε επίσης να κάνει “με την κατάσταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο”. Για το θέμα το βράδυ «συζήτησε και με τον κ. Μητσοτάκη».