Διάφορα σημεία του Πεντελικού καθώς και τον Σύνδεσμο Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.) επισκέφθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Συνδέσμου τον Υπουργό υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Κ.Ε.Δ.Ε. Βλάσσης Σιώμος, ο Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σ.Π.Α.Π. Δημήτρης Λιανός, το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Ντίνα Λαζή, εργαζόμενοι και εθελοντές του Σ.Π.Α.Π.


Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Κ.Ε.Δ.Ε. Βλάσσης Σιώμος, ενημέρωσε τον Υπουργό για τις δραστηριότητες και τις δράσεις που πραγματοποιεί καθ’όλη τη διάρκεια του έτους ο Σύνδεσμος, καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.


Παρόντες στην επίσκεψη του Υπουργού στο Πεντελικό ήταν ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος,  ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Σπύρος Κοκκινάκης, η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά, ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, η αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη, ο Διευθυντής Δασών Αττικής Αναστάσιος Καλπαξίδης και ο Δασάρχης Πεντέλης Θανάσης Ρέππας  με στελέχη των δασικών υπηρεσιών.


Μετά την ενημέρωση στα γραφεία του Συνδέσμου, επισκέφθηκαν όλοι μαζί διάφορα σημεία του Πεντελικού και συγκεκριμένα τα πρώην Λατομεία Μουζάκη, Ράικου και Μαλτέζου, το Αρχαίο Λατομείο και τους χώρους που βρίσκονται γύρω από αυτό για να έχει ο Υπουργός προσωπική άποψη  για όλα τα θέματα που ενημερώθηκε και του ζητήθηκε η συνδρομή του. 


Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά την περιήγησή του στο Πεντελικό δήλωσε: 

«Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος το βουνό της Πεντέλης το θεωρούμε δικό μας βουνό. Γνωστό στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς γνωστό, ωστόσο και ένα τραυματισμένο βουνό. Τραυματισμένο από την αδιαφορία και τη βιαιότητα -πολλές φορές- των ανθρώπων. 

Δεν χρειάζονται λόγια από εδώ και πέρα, χρειάζονται έργα και ταχύτητα. Θα προχωρήσουμε συντεταγμένα και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής,  την Περιφέρεια Αττικής και τους Δήμους, έτσι ώστε αφού συνταχθούν όλες οι αναγκαίες μελέτες, να περάσουμε από τη φάση της θεωρίας και της μελέτης, στη φάση των έργων, που θα είναι έργα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και ανάδειξης του τοπίου».


Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Κ.Ε.Δ.Ε. Βλάσσης Σιώμος δήλωσε μεταξύ άλλων:


«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και μας γεμίζει αισιοδοξία όλους εμάς  Διοικητικό Συμβούλιο,  εθελοντές και εργαζομένους του Σ.Π.Α.Π., η σημερινή επίσκεψη και οι δεσμεύσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη στο Πεντελικό και το Κέντρο Επιχειρήσεων του Σ.Π.Α.Π.. 

Στην σημερινή του επίσκεψη ο Υπουργός ενημερώθηκε και είδε με τα μάτια του την σημερινή κατάσταση του πολύπαθου Πεντελικού και δεσμεύτηκε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Αττικής, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, τους Δήμους που βρίσκονται στις παρυφές του Πεντελικού και τον Σ.Π.Α.Π. θα δρομολογηθούν όλες οι αναγκαίες μελέτες για την περιβαλλοντική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και συνολικής ανάδειξης του βουνού. Σκοπός η ταχεία ωρίμανση των απαραίτητων παρεμβάσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παράλληλα ενημερώσαμε τον Υπουργό για τις δράσεις που πραγματοποιήσαμε και πραγματοποιούμε κατά τη διάρκεια της περασμένης και της φετινής χρονιάς, για τη βελτίωση των υποδομών πυροπροστασίας, την συντήρηση των δασικών δρόμων, την συντήρηση, τοποθέτηση και επάνδρωση Πυροφυλακίων, την πρόσληψη συμβασιούχων εργαζομένων, για τις δράσεις πυροπροστασίας, την φροντίδα και συνεχή πλήρωση των υδατοδεξαμενών  ελικοπτέρων που διαθέτουμε στο Πεντελικό, καθώς και την συνεχιζόμενη με μεγαλύτερη ένταση, κοπή ξερών χόρτων σε εκτάσεις των Δήμων Μελών του Σ.Π.Α.Π.. Ενημερώθηκε επίσης για τις δράσεις που κάνουμε προκειμένου να επιτύχουμε το βασικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από το ζωντάνεμα του φυσικού πρασίνου και την ανάπλαση του Πεντελικού περιβάλλοντος, με αναδασώσεις, ποτίσματα,  δημιουργία υποδομών πρόληψης τις περιβαλλοντικές δράσεις ενημέρωσης μαθητών και πολιτών και ότι άλλη δράση απαιτείται προκειμένου να μείνει το Πεντελικό μας ανέπαφο.

Θέσαμε επίσης στον Υπουργό το θέμα της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης που αποτελεί τροχοπέδη στον τρόπο λειτουργίας των Συνδέσμων, κυρίως σε επίπεδο προσωπικού πυρασφάλειας, αλλά και σε επίπεδο γενικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων».


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.