Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Πρόεδρος του ΣΠΑΠ και Αντιδήμαρχος Πεντέλης Βλάσσης Σιώμος συμμετείχε με εισήγηση στην υβριδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής  με τις Εθελοντικές Οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας της Αττικής με στόχο την συζήτηση για τη βελτίωση του νόμου 4622/2020, την ανταλλαγή καλών πρακτικών, την καλύτερη προετοιμασία, την καταγραφή προβλημάτων και την υποβολή προτάσεων για την καλύτερη αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών συνθηκών.


Η τηλεδιάσκεψη διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου Εθελοντισμού Ευγενίας Μπαρμπαγιάννη στο πλαίσιο των διαχρονικών τακτικών συναντήσεων του Περιφερειάρχη με τις εθελοντικές Ομάδες της Αττικής.  Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκτός του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου Εθελοντισμού Ευγενίας Μπαρμπαγιάννη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Πρόεδρος του ΣΠΑΠ και Αντιδήμαρχος Πεντέλης Βλάσσης Σιώμος, οι Αντιπεριφερειάρχες Αττικής

Βασίλης Κόκκαλης, Γιώργος Δημόπουλος, Δήμητρα Νάνου και Σταυρούλα Αντωνάκου, πολλοί Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμων της Αττικής και εκπρόσωποι δεκάδων Εθελοντικών Ομάδων της Αττικής.


Στην εκδήλωση συζητήθηκαν  τα προβλήματα που απασχολούν τις Εθελοντικές  Ομάδες της Αττικής, έγινε ανταλλαγή απόψεων, προτάθηκαν λύσεις, ειπώθηκαν  καινοτόμες προτάσεις και καλές πρακτικές για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών συνθηκών.


Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Πρόεδρος του ΣΠΑΠ και Αντιδήμαρχος Πεντέλης Βλάσσης Σιώμος στην τοποθέτηση του ανέφερε:


«Βρίσκομαι εδώ με  την τετραπλή ιδιότητα του Προέδρου Πολιτικής Προστασίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, του Προέδρου του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία του Πεντελικού ΣΠΑΠ, του Αντιδημάρχου Πεντέλης, αλλά πάνω από όλα με την ιδιότητα του πιστοποιημένου εθελοντή σχεδόν 40 χρόνια. 


Είμαστε λοιπόν εδώ συνάδελφοι, κυρίως για να σας ακούσουμε, αλλά και για να θέσουμε στην διοίκηση της Περιφέρειας  Αττικής και τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, που είναι γνωστός για την ευαισθησία του σε θέματα εθελοντών και Πολιτικής Προστασίας, σειρά θεμάτων που απασχολούν όλους εμάς  τους εθελοντές κατά την λειτουργία μας σε διάφορες δύσκολες καταστάσεις .


Χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν η λειτουργία των εθελοντών και των πολιτών,

στις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού και της πρωτοφανούς κακοκαιρίας Μήδειας, όπου κατά γενική ομολογία οι εθελοντές μας πρωταγωνίστησαν με την δράση τους και σε πάρα πολλές φορές, πραγματικά πολλές φορές, πολέμησαν σχεδόν ολομόναχοι και εγκαταλελειμμένοι, από τους  κρατικούς φορείς, με εξαίρεση την αυτοδιοίκηση που πάντα ήταν στην πρώτη γραμμή μαζί με πολίτες και εθελοντές!!!


Εδώ οφείλουμε όλοι, να ευχαριστήσουμε από καρδιάς, όλους εσάς τους εθελοντές για την λειτουργία σας κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών πυρκαγιών,  της πρωτοφανούς κακοκαιρίας Μήδειας, αλλά και πληθώρας άλλων περιστατικών κατά την διάρκεια του 2021!


Γενική παραδοχή της κοινωνίας μας, αλλά και όλων  των εθελοντών, είναι ότι η πολιτεία μας διαχρονικά, έχει κάνει ελάχιστα, για θεσμικά θέματα, κίνητρα και εξοπλισμό εθελοντών και εθελοντικών ομάδων! 

Με τον νόμο 4662/2020 γνωστό ως νόμο Χαρδαλιά, επιχειρήθηκε να επιλυθούν κάποια θέματα για τους εθελοντές, αλλά τα περισσότερα από αυτά που προβλέφθηκαν, έμειναν στα χαρτιά λόγω της πανδημίας, της ατελείωτης γραφειοκρατίας και της έλλειψης πιστώσεων. 


Περιγράφουμε περιληπτικά όλα αυτά, Αγαπητέ Περιφερειάρχη, για να υπογραμμίσουμε, ότι έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας σε σένα για ανάληψη πρωτοβουλιών για τη επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στο εθελοντικό κίνημα!!! Επισημαίνουμε πως δεν υπάρχει άλλος χρόνος, και πρέπει άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες των εθελοντών στην κοινωνία. 


Τέλος μετά την ολοκλήρωση της προμήθειας των τριών (3) πυροσβεστικών οχημάτων που έχει δεσμευτεί να  χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Αττικής για τον ΣΠΑΠ, ενημερώνω ότι αυτά θα δοθούν σε τρεις (3) εθελοντικές ομάδες των Δήμων του ΣΠΑΠ. 


Όπως προείπα θα ήθελα και εγώ να ακούσω τους συναδέλφους εθελοντές για τα πιο ειδικότερα προβλήματα που τους απασχολούν και αν απαιτηθεί επανερχόμαστε!!!». 


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.