Συνάντηση με τον Υφυπουργό Επικρατείας Τέρενς Κουίκ είχε σήμερα το απόγευμα στο γραφείο του στην Π.Κ.Μ. ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.


Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αρμοδιότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και η τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Έμφαση δόθηκε σε κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως η παύση πληρωμών στα έργα του ΕΣΠΑ, το μεταναστευτικό, η καθυστέρηση στην έναρξη της νέας Προγραμματικής Περιόδου ΣΕΣ 2014 – 2020, αλλά και ζητήματα αντιμετώπισης της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου, που αποτελούν και αρμοδιότητα του Υφυπουργού.

«Υποδέχτηκα σήμερα, πέντε μήνες μετά την πρώτη επίσκεψή του στην ΠΚΜ, τον Υφυπουργό Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, ο οποίος αποδεικνύει εμπράκτως το ενδιαφέρον του για την Κεντρική Μακεδονία. Είχαμε εκτενή συζήτηση για μια σειρά θεμάτων που αφορούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τον ενημέρωσα πρωτίστως για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ. Παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για δεύτερη συνεχή χρονιά (το 2014) κατατάχθηκε πρώτη σε όλη την Ελλάδα στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, οι σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές με ευθύνη της κυβέρνησης έχουν ‘παγώσει’ πολύ σημαντικά έργα υποδομής, που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα και απειλούνται πλέον με απένταξη. Ζήτησα και τη δική του συνδρομή ώστε η κυβέρνηση να άρει αυτό το καθεστώς της παύσης πληρωμών, καθώς η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει να λαμβάνει περισσότερα από 40 εκ. ευρώ για έργα τα οποία έχουν εκτελεστεί. Πλέον τίθεται σε κίνδυνο η ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Παράλληλα, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσουν το ταχύτερο οι διαδικασίες έναρξης υλοποίησης του νέου Προγράμματος (ΣΕΣ 2014 – 2020), οι οποίες καθυστερούν εδώ και ενάμιση χρόνο.

Όπως δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας, «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει κάνει όλα τα απαιτούμενα βήματα προετοιμασίας και είναι έτοιμη να εντάξει έργα στη νέα Προγραμματική Περίοδο. Μέσα στο καλοκαίρι έγινε και η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΣΕΣ 2014 – 2020, πλην όμως οι καθυστερήσεις συνεχίζονται και με ευθύνη της κυβέρνησης κινδυνεύει να χαθεί και ο δεύτερος χρόνος για την υλοποίηση του Προγράμματος, το οποίο αποτελεί και τον κύριο αναπτυξιακό μοχλό για το επόμενο διάστημα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τη χώρα».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έθεσε στον κ. Κουίκ και το μεταναστευτικό ζήτημα, περιγράφοντας τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από τα κύματα των μεταναστών, ειδικά στην περιοχή της Ειδομένης Κιλκίς

«Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει επιτέλους τη μεταναστευτική πολιτική που θέλει να ακολουθήσει. Έχουμε σημαντικότατα προβλήματα στην Ειδομένη, η οποία δεν είναι καν πύλη επίσημης διέλευσης μεταναστών και είναι πρώτης προτεραιότητας ζήτημα να συμβάλουμε όλοι στην αξιοπρεπή αντιμετώπιση αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι φτάνουν στην περιοχή μας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Δήμο Παιονίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, όμως απαιτείται και η ενεργός συνδρομή της κυβέρνησης, η οποία έχει και την ευθύνη της μεταναστευτικής πολιτικής και δυστυχώς δεν έχει ξεκαθαρίσει μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στο μεταναστευτικό», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Από την πλευρά του ο κ. Κουίκ ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη και υπογράμμισε ότι ένα από τα σημαντικότερα θέματα στα οποία συνδράμει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη συμμετοχή της στα μικτά κλιμάκια ελέγχου είναι η πάταξη της διαφθοράς και ειδικότερα του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο και στην παράνομη διακίνηση εμπορευμάτων και αγαθών.

Ο Υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ δήλωσε ότι «η επανεκκίνηση του ΕΣΠΑ θα γίνει αμέσως μόλις επιτευχθεί η συμφωνία με τους θεσμούς, με το τριετές πρόγραμμα εξόδου από την κρίση ενώ αναμένεται και το εμπροσθοβαρές επενδυτικό πρόγραμμα των 35 δισ. ευρώ. Ως μέλος και της Διυπουργικής Επιτροπής για την Πάταξη της Διαφθοράς θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Τζιτζικώστα για την ανταπόκρισή του στον αγώνα που κάνουμε και να επισημάνω ότι σήμερα στη Θεσσαλονίκη συγκροτήθηκε για πρώτη φορά ένα νέο μικτό κλιμάκιο ελέγχων, που έκανε αιφνιδιαστικό έλεγχο στο Β’ Τελωνείο εντός του λιμανιού, με x-ray μηχάνημα που μεταφέρθηκε από τον Πειραιά. Σύντομα και η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει το δικό της x-ray μηχάνημα, που δίνει τη δυνατότητα ελέγχου εκατοντάδων containers σε μια βάρδια. Μιλήσαμε επίσης για το παρεμπόριο από τις γειτονικές χώρες».

Ο κ. Κουίκ τόνισε επίσης ότι έπειτα από συνάντηση κυβερνητικού κλιμακίου, παρουσία του ιδίου και της Γενικής Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, στη Γαλλία με εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να γίνουν προσαρμογές στην ελληνική νομολογία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη όσων έχουν παράνομες ή μη δηλωμένες καταθέσεις στο εξωτερικό. «Οι Γάλλοι μόνο πέρσι κατόρθωσαν να εξοικονομήσουν 2 δισ. ευρώ από όσους έβγαλαν αδήλωτα χρήματα στο εξωτερικό. Δε θα προσφέρουμε σε κανέναν την παραμικρή αμνηστία», επισήμανε ο κ. Κουίκ.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.