Φανερά αγχωμένος ήταν ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την διάρκεια της ορκωμοσίας του στο Προεδρικό Μέγαρο για την ανάληψη των καθηκόντων που μέχρι το πρωί της Δευτέρας κατείχε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Άλλωστε το παραδέχθηκε και ο ίδιος απαντώντας στους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, τονίζοντας πως: αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών σε μια δύσκολη στιγμή και πρόσθεσε «θα ήταν ψέμα να σας έλεγα ότι δεν είμαι αγχωμένος». [Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ].

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ωστόσο δεν είναι άγνωστος στην πολιτική σκηνή. Έχει κινηθεί με μετριοπάθεια τους τελευταίους μήνες και θεωρείται ως μία προσωπικότητα η οποία θα δείξει στους Ευρωπαίους εταίρους μας πως δεν υπάρχει καμμία αμφισβήτηση όσον αφορά την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Μάλιστα είναι και ελικρινής καθώς τον Μάιο είχε παραδεχθεί δημοσίως πως: «Νομίζω ότι αυτοί που λένε ότι υπήρχε καθυστέρηση γιατί δεν είμαστε έτοιμοι, δεν είχαμε ιδέες, δεν είχαμε προτάσεις συγκεκριμένες νομίζω ότι σε ό,τι λένε υπάρχει μια βάση αλήθειας».

Ποιος όμως είναι στην πραγματικότητα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος; Πού μεγάλωσε, τι έχει επιτύχει στην ζωή του και πώς κατάφερε να γίνει «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας;

Τα πρώτα χρόνια

Γεννήθηκε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και είναι γιος του Στέφανου Τσακαλώτου. Από την πλευρά του πατέρα του κατάγεται από παλιά οικογένεια της Πρέβεζας ενώ ξάδερφος του παππού του ήταν ο στρατηγός Θρασύβουλος Τσακαλώτος.

Οι σπουδές και η ακαδημαϊκή καριέρα

Φοίτησε στο κολέγιο Ήτον και σπούδασε οικονομικά & πολιτικές επιστήμες στα πανεπιστήμια του Σάσεξ και της Οξφόρδης, όπου και γνώρισε και συνδέθηκε φιλικά με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Ηταν στην Οξφόρδη ο νεότερος και μάλλον ο πιο επαναστάτης μιας παρέας προοδευτικών, καλλιεργημένων, φιλόδοξων Ελλήνων, που μιλούσε διαρκώς πολιτικά.

«Επειδή ερχόμουν από την Αγγλία με θεωρούσαν λίγο δεξιούλη» έχει πει ο ίδιος. «Με τον Γιάννη βρισκόμασταν σε διαφορετικό στρατόπεδα από τότε. Παρ’ ότι με έλεγαν δεξιούλη, εγώ ήμουν με τα λεγόμενα ετερόδοξα οικονομικά, ενώ εκείνος ήταν πιο mainstream».

Ήρθε το 1993 και με την επιστροφή στην Ελλάδα, συνέχισε το ερευνητικό και συγγραφικό έργο του, ενώ παράλληλα από το 2010 έγινε καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η πολιτική

Οι ριζοσπαστικές απόψεις που είχε από παιδί τον οδήγησαν στο Συνασπισμό, αργότερα στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο κατέβηκε υποψήφιος για το ελληνικό Κοινοβούλιο στις εκλογές του 2004, στο νομό Πρεβέζης, από όπου κατάγεται η οικογένειά του.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2015 εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση Τσίπρα διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Επίσης είναι επικεφαλής της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους οικονομικούς εταίρους για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Η προσωπική του ζωή και η σχέση με τον Γιάννη Στουρνάρα

Είναι παντρεμένος με την Σκωτσέζα οικονομολόγο Χέδερ Γκίμπσον, διευθύντρια του Τμήματος Ερευνών της Τράπεζας της Ελλάδος και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά. Η σύζυγός του είναι ήπιων τόνων αλλά με λαμπρό βιογραφικό και έγινε σύμβουλος και συνεργάτης του πρώην διοικητή της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλου αλλά προσελήφθη όταν διοικητής ήταν ο Λ. Παπαδήμος.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ακόμη και η τελευταία έρευνα της ΤτΕ που η Ζωή Κωνσταντοπούλου επέστρεψε ως απαράδεκτη στον κ. Στουρνάρα, έχει περάσει από τα χέρια της συζύγου του κ. Τσακαλώτου.

Ο κ. Τσακαλώτος συνδέεται με μακρά φιλία με τον Γιάννη Στουρνάρα και είναι από τους λίγους υπουργούς της κυβέρνησης που έχουν εξαιρετική σχέση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Με τον Γιάννη Στουρνάρα, συνεργάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, δημοσιεύοντας το 1994 στην Ελληνική Οικονομική Επιθεώρηση κοινό άρθρο με θέμα τις επενδύσεις σε τέσσερις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ο κ. Τσακαλώτος ξεχωρίζει για τις ενδυματολογικές του προτιμήσεις με τα έντονα χρώματα σε πουκάμισα και παντελόνια ενώ κυκλοφορεί πάντα με ένα σακίδιο στον ώμο και είναι εξίσου αντισυμβατικός με τον προκάτοχό του.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.