Το Euro Working Group ενέκρινε την ελληνική πρόταση... τοπίο στην ομίχλη το Eurogroup... Αμφιβάλλουν για τις ελληνικές προθέσεις οι Ευρωπαίοι
(Συνεχής Ενημέρωση) Κλίμα δυσπιστίας επικρατεί στο Eurogroup για την Ελλάδα, ενώ αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για την έκβαση του Eurogroup καθώς... ενώ οι θεσμοί διατύπωσαν θετική γνώμη για τις ελληνικές προτάσεις, ωστόσο σχεδόν όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έθεσαν θέμα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης, αν δηλαδή τηρήσει τις δεσμεύσεις της. 
Οι ευρωπαίοι παρασκηνιακά πιέζουν για κυβέρνηση ειδικού σκοπού στην Ελλάδα. 
Εν τω μεταξύ έντονες διεργασίες παρατηρούνται ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup, το οποίο ακόμη δεν έχει αρχίσει, αν και ήταν προγραμματισμένο για τις 16:00.
Πριν τη συνεδρίαση υπάρχουν συνεχείς επαφές των Ευρωπαίων, καθώς και του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους αξιωματούχους, προκειμένου να υπάρξουν οι απαραίτητες αλλαγές στις ελληνικές προτάσεις. 
Στο μεταξύ, θετική γνώμη διατύπωσε το Euro Working Group.
Ως προς την χρηματοδότηση ΕΕ και ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδος είναι 74 δισεκ. εκ των οποίων τα 58 δισεκ. θα τα χορηγήσει ο ESM και 16 δισεκ. το ΔΝΤ.
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), C. Lagarde, εμφανίστηκε αισιόδοξη, τονίζοντας ότι ελπίζει ότι θα υπάρξει σημαντική πρόοδος στη σημερινή συνεδρίαση για την Ελλάδα», ενώ ο Επίτροπος Moscovici ανέφερε ότι θα παρουσιαστεί πρόταση και για το χρέος της Ελλάδας.
Νωρίτερα, όμως υπήρξε μια σύγχυση για την ώρα έναρξης του Eurogroup, με τον εκπρόσωπο του J. Dijsselbloem να κάνει λόγο για ώρα έναρξης στις 15:00 ώρα Ελλάδας (δεν τηρήθηκε), ενώ η Κομισιόν έκανε λόγο για «πρόσθετο» Eurogroup μεταξύ 15:00 και 16:00.

Συνεχής Ενημέρωση...

16:30 - Καθολική η αμφισβήτηση των Ευρωπαίων στην ελληνική κυβέρνηση

Bob cartoon, July 11

16:24 - Schaeuble: Εξαιρετικά δύσκολες οι διαβουλεύσεις - Δεν μπορεί να γίνει κούρεμα - Καταστροφή οι τελευταίοι μήνες για την Ελλάδα




16:24 -
 Mramor (ΥΠΟΙΚ Σλοβενίας): Υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα αλλά υπάρχουν πιθανότητες

16:21 - Kazimir (ΥΠΟΙΚ Σλοβακίας): Φοβάμαι ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν αρκούν για ένα τρίτο πρόγραμμα

16:00 - Dijsselbloem: Υπάρχει ζήτημα εμπιστοσύνης της ελληνικής κυβέρνησης – Να δείξει ότι θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις


Embedded image permalink

15:49 - Padoan (ΥΠΟΙΚ Ιταλίας): Στόχος να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα, όχι η επίτευξη συμφωνίας 

15:47 - Scicluna (ΥΠΟΙΚ Μάλτας): Το θέμα με την Ελλάδα πρέπει να λυθεί σήμερα - Κόντρα στο δημοψήφισμα το ελληνικό πρόγραμμα 

15:39 - Τετ - α - τετ Τσακαλώτου με Moscovici και Dijsselbloem - Γίνονται παρεμβάσεις στο κείμενο της συμφωνίας 

15:30 - Sapin (Γαλλία): Δεν μιλάμε για ονομαστική μείωση του ελληνικού χρέους - Είναι ταμπού για πολλά κράτη

15:20 - Rajoy (πρωθ. Ισπανίας): Απαιτούνται περισσότερα μέτρα λιτότητας για το νέο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης

15:30 - Πληροφορίες ότι γίνονται παρεμβάσεις από Γάλλους τεχνοκράτες στο κείμενο της συμφωνίας, με βάση τις ενστάσεις που υπέβαλε το EuroWorking Group

15:20 - Sester (Εσθονία): Αρκετά ακόμη ερωτήματα για το ελληνικό πρόβλημα παραμένουν άλυτα

15:20 - Στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

15:16 - Γεωργιάδης (ΥΠΟΙΚ Κύπρου): Η Κύπρος είναι έτοιμη να υπερασπιστεί το αίτημα της Ελλάδας

15:07 - Noonan (ΥΠΟΙΚ Ιρλανδίας): Το δημοψήφισμα προκάλεσε ζημιά στην ελληνική οικονομία

15:05 - Wiebes (Ολλανδία): Πιο αδύναμο από ότι αναμενόταν το ελληνικό πρόγραμμα - Σοβαρή ανησυχία για τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης

15:01 - Έκτακτη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

15:00 - Dombroskis (Κομισιόν): Θετικό βήμα η ψηφοφορία στην Βουλή - Το Eurogroup έχει ακόμη πολλά να κάνει

14:46 - Schelling (ΥΠΟΙΚ Αυστρίας): Χρειαζόμαστε εγγυήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν

14:42 - Συνάντηση Τσακαλώτου - Sapin πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα

Embedded image permalink

14:23 - Macron (ΥΠΟΙΚ Γαλλίας): Το πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα πρέπει να περιλαμβάνει κούρεμα χρέους





Embedded image permalink

14:12 - Lagarde (ΔΝΤ): Ελπίζω ότι θα υπάρξει σημαντική πρόοδος στη σημερινή συνεδρίαση για την Ελλάδα


View image on Twitter

14:04 - Moscovici (Κομισιόν): Οι μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί για την συμφωνία με την Ελλάδα - Θα παρουσιαστεί πρόταση για το χρέος

Embedded image permalink
13:36 -  Βild: Ανεπαρκείς βρίσκει τις ελληνικές προτάσεις ο Schäuble - Δεν είναι για περαιτέρω συνομιλίες

12:46 - Θεσμοί: Θετική η ελληνική πρόταση αλλά απαιτούνται επιπλέον παρεμβάσεις - Δεν έχει τελειώσει η διαδικασία για συμφωνία

10:22 - Kοινοτικές πηγές: Bάση διαπραγμάτευσης η ελληνική πρόταση - Μεταξύ 78-84 δις ευρώ τα δάνεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα

Έντονος σκεπτικισμός από τους Ευρωπαίους
Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται δύσκολη αναφέρουν πηγές από την ΕΕ, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει έντονος σκεπτικισμός από αρκετά κράτη - μέλη της Ευρωζώνης απέναντι στην Ελλάδα, μια και κυρίαρχο χαρακτηριστικό είναι η δυσπιστία και η έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση με αφορμή τα όσα προηγήθηκαν τους τελευταίους πέντε μήνες.
Πάντως, κατά τη συνεδρίαση του το Euro Working Group ενέκρινε την ελληνική πρόταση, γεγονός που στρέφει πλέον όλα τα βλέμματα στο απογευματινό Eurogroup.
Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνει και η εισήγηση των θεσμών, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη γερμανική εφημερίδα FAZ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι θεσμοί αν και χαρακτηρίζουν θετική ως βάση διαπραγμάτευσης την πρόταση που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζουν πως απαιτούνται επιπλέον παρεμβάσεις και προειδοποιούν πως η διαδικασία για τη συμφωνία δεν έχει τελειώσει.
Πάντως, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), C. Lagarde, εμφανίστηκε αισιόδοξη. 
«Ελπίζω ότι θα υπάρξει σημαντική πρόοδος στη σημερινή συνεδρίαση για την Ελλάδα», τόνισε η Lagarde, ενώ ο Επίτροπος Moscovici ανέφερε ότι θα παρουσιαστεί πρόταση και για το χρέος της Ελλάδας. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η γερμανική FAZ, «οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις της Αθήνας έτυχαν καλής υποδοχής από τους τρεις θεσμούς.
Ωστόσο, για να υπάρξει συμφωνία, θέτουν όρους, όπως επιπλέον διευκρινίσεις και, κυρίως, περισσότερες μεταρρυθμίσεις.
«Ενα νέο πρόγραμμα δεν θα βασίζεται μόνο σε προαπαιτούμενες δράσεις που θα παρασχεθούν από την Αθήνα», σημειώνει η FAZ.
«Θα πρέπει επίσης να περιέχει διαρθρωτικούς δείκτες, επόμενους στόχους και ποσοτικούς δείκτες για το μέλλον».
«Η συγκρατημένα θετική αξιολόγηση των θεσμών ισχύει μόνο υπό τον όρο να συμμορφωθεί η ελληνική κυβέρνηση με τους άλλους όρους που θα της τεθούν» επισημαίνει η FAZ, αναφέροντας πως οι θεσμοί καθιστούν σαφές ότι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται από την Αθήνα, που θα πρέπει να φέρουν έσοδα ίσα με το 2,5% του ΑΕΠ ετησίως, «δεδομένης της επιδείνωσης των μακροοικονομικών και χρηματοοικονομικών συνθηκών δεν επαρκούν για την επίτευξη των συμφωνημένων με τους πιστωτές»
«Δηλαδή την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1% πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος και 2%, 3% και 3,5% τα επόμενα χρόνια, χωρίς επιβολή τόκων και αποπληρωμή δανείων. 
Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ή οι στόχοι να συγκριθούν με τις χρηματοδοτικές ανάγκες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεσμών» τονίζει το δημοσίευμα.
Όπως υπογραμμίζεται, οι θεσμοί διαπιστώνουν ότι στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις με πριν, ενώ όσον αφορά το θέμα του ΦΠΑ, οι θεσμοί προειδοποιούν ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα περισσότερα νησιά ώστε να μπορέσει να υπολογιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος.
Στο συνταξιοδοτικό – ασφαλιστικό, οι θεσμοί κάνουν λόγο για «σημαντικούς κινδύνους» ύστερα και από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που είχαν γίνει στις συντάξεις, ενώ τονίζουν ότι «η Αθήνα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της στην προηγούμενη συμφωνία επί της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος».
Όπως υπογραμμίζουν, «υπάρχουν πολλά πιθανά κενά στην ελληνική πρόταση» ενώ τονίζεται ότι πρέπει να υπάρξει μία ξεκάθαρη αλληλοκατανόηση του περιεχομένου αλλά και του χρόνου επιβολής των μέτρων απ' τις Αρχές ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη θέση πάνω στην οποία θα συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα του ESM».
Στην εισήγηση τους οι Θεσμοί επισημαίνουν πως τα αναγκαία μέτρα, αφού οριστικοποιηθούν από τη «στενή συνεργασία των ελληνικών αρχών με τους Θεσμούς» θα πρέπει να γίνουν άμεσα νόμος για να «οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη».

Reuters: Δεν είναι βέβαιη η συμφωνία
Την ίδια στιγμή, το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές της Κομισιόν, υποστηρίζει πως ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης διατυπώνουν σοβαρές επιφυλάξεις για τις ελληνικές προτάσεις.
Μάλιστα, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι εάν υπάρξει συμφωνία, τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι σκληρά και δυσάρεστα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παραμένουν επιφυλακτικές απέναντι στις προτάσεις της Ελλάδας, ενώ Ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζει ότι «δεν είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία».
«Τα νούμερα για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα τρία χρόνια ενδέχεται να είναι πολύ μεγάλα» συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι οι πιθανότητες για την επίτευξη συμφωνίας είναι 60 - 40.

Lagarde (ΔΝΤ): Ελπίζω ότι θα υπάρξει σημαντική πρόοδος στη σημερινή συνεδρίαση για την Ελλάδα
Αισιόδοξη εμφανίστηκε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κατά την προσέλευσή της στην καθοριστική συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα.
«Ελπίζω ότι θα υπάρξει σημαντική πρόοδος στη σημερινή συνεδρίαση για την Ελλάδα», τόνισε η Lagarde.
H παρουσία της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική όδον αφορά το ζήτημα τις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. 
Σημειώνεται ότι κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Euro Working Group ενέκρινε την ελληνική πρόταση, γεγονός που στρέφει πλέον όλα τα βλέμματα στο Eurogroup.
Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνει και η εισήγηση των θεσμών, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη γερμανική εφημερίδα FAZ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι θεσμοί αν και χαρακτηρίζουν θετική ως βάση διαπραγμάτευσης την πρόταση που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζουν πως απαιτούνται επιπλέον παρεμβάσεις και προειδοποιούν πως η διαδικασία για τη συμφωνία δεν έχει τελειώσει.

Moscovici (Κομισιόν): Οι μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί για την συμφωνία με την Ελλάδα - Θα παρουσιαστεί πρόταση για το χρέος
«Οι μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί για την επίτευξη συμφωνίας» μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων, δήλωσε σήμερα, Σάββατο 11 Ιουλίου 2015, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup για την Ελλάδα, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Pierre Moscovici.
Όλα θα εξαρτηθούν από τις μεταρρυθμίσεις, υπογράμμισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, επισημαίνοντας πως οι ελληνικές προτάσεις αποτελούν τη βάση για τις διαπραγματεύσεις ενός νέου προγράμματος.
Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης και του προγράμματος που έχει προτείνει, σχολιάζοντας πως πρέπει να αξιολογηθεί.
Ο ίδιος ανέφερε πως θα παρουσιάσει την ανάλυση της βιωσιμότητας του προγράμματος στη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), προσθέτοντας ότι αναμένεται να παρουσιαστεί πρόταση και για το ελληνικό χρέος.
Τέλος, χαρακτήρισε «σημαντική» την σημερινή ημέρα για την Ευρωζώνη και την Ευρώπη, σχολιάζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε σημαντικές κινήσεις.
«Η ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη στις ελληνικές προτάσεις τους δίνουν πολιτική ισχύ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο ευρωπαίος Επίτροπος.

Weber (γερμανικό ΥΠΟΙΚ): Ανοιχτό παραμένει το αποτέλεσμα του Eurogroup
 
Το αποτέλεσμα του Eurogroup που αναμένεται να συνεδριάσει στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδας προκειμένου να συζητήσει την ελληνική πρόταση παραμένει ανοιχτό, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών Frank Weber.
O κ. Weber ανρήθηκε να σχολιάσει, σύμφωνα με το Reuters το σημερινό δημοσίευμα της Bild σύμφωνα με το οποίο ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble θεωρεί τις ελληνικές προτάσεις "ανεπαρκείς".
"Ο υπουργός Οικονομικών θα  συζητήσει σήμερα το απόγευμα με τους συναδέλφους του την εκτίμηση των θεσμικών οργάνων επί της ελληνικής πρότασης", τόνισε ο κ΄. Weber.  «Το αποτέλεσμα της συζήτησης είναι εντελώς ανοιχτό.", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βild: Ανεπαρκείς βρίσκει τις ελληνικές προτάσεις ο  Schäuble - Δεν είναι για περαιτέρω συνομιλίες 
Ανεπαρκείς φαίνεται να βρίσκει τις ελληνικές προτάσεις ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών W.  Schäuble, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Bild. 
Όπως αναφέρεται ο κ. Schäuble βρίσκει τις ελληνικές προτάσεις «ανεπαρκείς». 
Το κείμενο σχολιάζει ακόμη, ότι ο έλληνας πρωθυπουργός επιθυμεί να «ξεγελάσει» τους θεσμούς, παραδίδοντας παλιές προτάσεις.  
Όπως αναφέρει η Bild σήμερα Schäuble, διαβουλεύεται με τους ομολόγους του για το ελληνικό πακέτο μέτρων. Δεν είναι σαφές αν ο ίδιος ασκήσει βέτο. 

Ανεβάζουν τον πήχη χρηματοδότησης της Ελλάδος οι διεθνείς πιστωτές και επαναφέρουν στο πρόγραμμα το ΔΝΤ, ενώ ταυτόχρονα οι θεσμοί έδωσαν το πράσινο φως, εγκρίνοντας την ελληνική πρόταση. 
Ουσιαστικά η συμφωνία Ελλάδος και δανειστών κλείδωσε.
Ως προς την χρηματοδότηση ΕΕ και ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδος είναι 74 δισεκ. εκ των οποίων τα 58 δισεκ. θα τα χορηγήσει ο ESM και 16 δισεκ. το ΔΝΤ. 
Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδος πιστεύουν ότι οι τελευταίες προτάσεις που υποβλήθηκαν από την Αθήνα είναι θετικές και μπορούν να αποτελέσουν την βάση για ένα νέο πακέτο διάσωσης αξίας 74 δισεκ ευρώ ανέφερε πηγή στις Βρυξέλες στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP 
Το ελληνικό πρόγραμμα έχει λάβει θετική αξιολόγηση και το ταμείο διάσωσης της ΕΕ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM είναι έτοιμος  να εξετάσει το ενδεχόμενο να χορηγήσει  58 δισεκ. ευρώ νέο δάνειο συν 16 δισκ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τα 74 δισεκ. θα αποτελέσουν το νέο πακέτο βοήθειας, το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδος από τους θεσμούς.
Εφόσον το σχέδιο αυτό υλοποιηθεί 
1)Τα 53,5 δισεκ. ευρώ που ζητάει η Ελλάδα δεν επαρκούν.
2)Με αυτό το σχέδιο επαναφέρουν το ΔΝΤ. 
Θα αποπληρωθεί το ΔΝΤ, θα καταβληθεί και η ληξιπρόθεσμη οφειλή τα 1,53 δισεκ. και εν συνεχεία το ΔΝΤ θα ξαναδανείσει την Ελλάδα που αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει έως το 2018 μαζί με την λήξη του προγράμματος. 
3)Η αύξηση της χρηματοδότησης περίπου 20,5 δισεκ. θα πρέπει να οφείλεται κατά κύριο λόγω στις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. 
Το απόθεμα κεφαλαίου που απαιτείται για τις τράπεζες θα είναι 10-15 δισεκ. ευρώ. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.