Νέες μαρτυρίες ότι ο πατέρας του Αϊλάν, Αμπντουλάχ Κουρντί, ήταν ο διακινητής και επιπλέον εκείνος που βρισκόταν στο τιμόνι της βάρκας, φέρνει στο φως το Reuters.


Μετά τη μαρτυρία της Ζαινάμπ Αμπάς, η οποία έχασε δύο παιδιά στο τραγικό ναυάγιο και μιλώντας στο Channel Ten δήλωσε ότι ο πατέρας του 3χρονου Αϊλάν, Αμπντουλάχ Κουρντί ήταν διακινητής -και ότι εκείνος βρισκόταν στο τιμόνι της βάρκας που βυθίστηκε- νέες μαρτυρίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Άλλοι δύο μετανάστες, οι οποίοι επίσης επέβαιναν στην ίδια βάρκα, ισχυρίζονται επίσης ότι ο πατέρας του Αϊλάν,συνεργαζόταν με τους διακινητές και ήταν εκείνος που οδηγούσε τη βάρκα που βυθίστηκε.

Ο Άχμεντ Χάντι Τζαουάντ και η σύζυγός του, ένα ζευγάρι Ιρακινών, που έχασαν την 11χρονη κόρη και τον 9χρονο γιο τους στο ίδιο ναυάγιο, κατήγγειλαν στο πρακτορείο Reuters ότι ο Αμπντουλάχ Κουρντί πανικοβλήθηκε και επιτάχυνε όταν ένα κύμα χτύπησε τη βάρκα, αμφισβητώντας τους ισχυρισμούς του ότι κάποιος άλλος οδηγούσε το πλεούμενο.

Επιπλέον, ακόμη ένας επιβάτης επιβεβαίωσε την εκδοχή του ζευγαριού των Ιρακινών. Τη μαρτυρία του, ωστόσο δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το Reuters από ανεξάρτητη πηγή.

«Η ιστορία που (ο πατέρας του Αϊλάν) είπε είναι ψευδής. Δε γνωρίζω τι τον έκανε να πει ψέματα, ενδεχομένως ο φόβος» τόνισε σήμερα ο Τζαουάντ από τη Βαγδάτη. «Εκείνος οδηγούσε από την αρχή έως τη στιγμή που η βάρκα βυθίστηκε».Πρόσθεσε ότι ο Κουρντί κολύμπησε προς το μέρος τους και τους ικέτευσε να μην αποκαλύψουν τον πραγματικό του ρόλο στην τραγωδία. Η σύζυγός του Τζαουάντ επιβεβαίωσε τις λεπτομέρειες αυτές.

Ο Τζαουάντ υποστήριξε ότι ο άνθρωπος ο οποίος τον έφερε σε επαφή με τους διακινητές ονομαζόταν Αμπού Χουσεϊν.

«Ο Αμπού Χουσεϊν μου είπε ότι εκείνος (ο Κούρντι) ήταν το πρόσωπο που οργάνωσε αυτό το ταξίδι» υπογράμμισε.

Ένας άλλος Ιρακινός, ο 22χρονος Αμίρ Χάιντερ, που επέβαινε στην ίδια βάρκα, επιβεβαίωσε την εκδοχή του Τζαουάντ και αναγνώρισε τον Κουρντί ως τον οδηγό της βάρκας. Δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το πρακτορείο Reuters από την Κωνσταντινούπολη ότι αρχικά νόμιζε ότι ο Κουρντί ήταν Τούρκος καθώς δε μιλούσε, αργότερα ωστόσο τον άκουσε να απευθύνεται στη σύζυγό του στα αραβικά.


Το πρακτορείο Reuters ότι επιχείρησε πολλές φορές να επικοινωνήσει με τον πατέρα του Αϊλάν που βρίσκεται στο Κομπάνι, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να τον εντοπίσει. Δεν κατάφερε επίσης να επικοινωνήσει με τον Αμπού Χουσεϊν.

Ωστόσο, ο Κουρντί δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα MailOnline ότι οι κατηγορίες που του προσάπτουν είναι ψευδείς.

«Σκέφτηκα να οδηγήσω τη βάρκα αλλά δεν το έκανα. Πρόκειται για ψέματα» σημείωσε. «Δεν είναι αλήθεια. Εάν ήμουν διακινητής, γιατί θα έβαζα την οικογένειά μου στην ίδια βάρκα μαζί με άλλους; Κατέβαλα το ίδιο ποσό στους διακινητές» επισήμανε στην εφημερίδα.

Σε δηλώσεις που έκανε στο κουρδικό μέσο ενημέρωσης Rudaw αυτήν την εβδομάδα, ο ίδιος είχε επιρρίψει ευθύνες σε τούρκο διακινητή που δεν είχε κατονομάσει.


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.