Τσίπρας: Αναστέλλεται ο ΦΠΑ του 23% στην εκπαίδευση - Κεντρική Εικόνα

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης


Aπό το βήμα της Βουλής -έχοντας προηγηθεί μισή ώρα καθυστέρησης- ο πρωθυπουργός παρουσίασε τους άξονες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αυτοί είναι α) η αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας, και η επιστροφή στην ανάπτυξη, β) η ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, η ουσιαστική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.
Όπως είπε είναι  "ο μόνος ασφαλής δρόμος για έξοδο της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια. Στόχος μας είναι να δουλέψουμε σκληρά, να σφίξουμε τα δόντια και στο τέλος της τετραετίας ελπίζουμε να έχουμε θέσει τις βάσεις για τη νέα Ελλάδα".  Επίσης ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι "θέλουμε να χτίσουμε μία Ελλάδα που θα έχει αποκαταστήσει το κύρος της, θα κρατάει τους νέους στη χώρα, θα καταστεί ισότιμος εταίρος. Αυτό το όραμα, είναι εφικτό να το καταφέρουμε. Αυτή η Βουλή θα είναι αυτή που θα σφραγίσει την οριστική έξοδο από την κρίση. Αυτός ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος. Η νέα περίοδος που άνοιξε μετά τη διαπραγμάτευση, τη συμφωνία και τις εκλογές, θα είναι δύσκολη αλλά και ελπιδοφόρα". 
Ακόμα πρόσθεσε ότι "Ο λαός μας έδωσε εντολή σταθερότητας, τετραετίας. Έχουμε την ξεκάθαρη εντολή, πέραν της εφαρμογής των συμφωνηθέντων, είναι να ξεκινήσουμε μία πορεία τομών και μεταρρυθμίσεων για να αλλάξουμε την Ελλάδα: Να αποκαταστήσουμε αδικίες, να ξεριζώσουμε κατεστημένα συμφέροντα. Τα πρώτα βήματα έγιναν και αποτυπώθηκαν στη νέα συμφωνία. Περιλαμβάνει πράγματι δύσκολα σημεία, αλλά εγγράφει την αντίσταση του λαού και της κυβέρνησης, εγγράφει μία άλλη αντίληψη για να βγει η Ελλάδα από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης". 
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι "καταφέραμε να εξασφαλίσουμε σχετικά σταθερό δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο. Καταφέραμε να κλείσουμε οριστικά τη συζήτηση για το Grexit". ενώ σημείωσε ότι "πρέπει να αξιοποιήσουμε τη σταθερότητα για να προχωρήσουμε στις ριζικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο λαός".
Επιπλέον υποστήριξε ότι "σε αυτή την προσπάθεια η αντιπολίτευση θα είναι το ολιγραρχικό καθεστώς, οι δυνάμεις του παλιού που θα κάνουν τα πάντα ώστε να μην αλλάξει τίποτα. Θα συγκρουστούμε σκληρά μαζί τους με συναίσθηση της ευθύνης που μας βαραίνει".  
"Η νέα συμφωνία εξασφαλίζει δημοσιονομικό χώρο 20 δισ ευρώ σε σχέση με όσα ήμασταν  υποχρεωμένοι να τηρήσουμε βάσει των προηγούμενων συμφωνιών. Είναι ίδια η ανάπτυξη που επαγγελλόμαστε εμείς με αυτή που επαγγέλλεται η αξιωματική αντιπολίτευση εδώ; Δεν εννοούμε το ίδιο πράγμα. Στόχος μας είναι να ανοίξουμε το δρόμο για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα αντιστρέψει τις αρνητικές εξελίξεις της τελευταίας πενταετίας", είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συμφωνία.
Εν τω μεταξύ κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν είπε ότι "στόχος του παλαιότερου σχεδίου ήταν το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας με απολύσεις, μειώσεις μισθών κλπ. Το νεοφιλελεύθερο αυτό σχέδιο οδήγησε σε οικονομικές αναταράξεις και κοινωνικές αδικίες. Το σχέδιο αυτό απέτυχε παταγωδώς. Συρρίκνωσε την οικονομία, μείωσε τα εισοδήματα, αύξησε την ανεργία. Δημιούργησε μία στρατιά οφειλετών στο δημόσιο και το τον ιδιωτικό τομέα".
Επιπρόσθετα ο κ.Τσίπρας ανέφερε ότι "εισηγούμαστε να μπει η πολιτική στο τιμόνι, για να μπουν οι βάσεις ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στην κατεύθυνση της περιφρούρησης των εισοδημάτων καθώς και στην αξιοποίηση της τεχνολογίας, την αξιοποίηση των προσόντων του ελληνικού λαού. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο επενδυτικό περιβάλλον για να προσελκύσουμε ιδιωτικές επενδύσεις για να μην εξουθενωθούν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Για να γίνει αυτό πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία. Πρέπει να έχουμε τακτοποιημένα δημόσια οικονομικά, να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων. Η υλοποίηση της συμφωνίας δεν είναι από μόνη της ικανή. Χρειάζονται παράλληλες ενέργειες μέσα στους 20 επόμενους μήνες για να αποκατασταθεί η ρευστότητα και να έχει ανακτηθεί η πρόσβαση στις αγορές, ώστε να σχεδιάζουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση και την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής".  
Αναφερόμενος στην αξιολόγηση του προγράμματος είπε πως "Θα προχωρήσουμε χωρίς χρονοτριβή στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Αυτο είναι το «κλειδί» που θα ανοίξει την πόρτα της απομείωσης του χρέους, αλλά και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών".
Το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα είναι το εξάμηνο της επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μετά θα έχουμε τις προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις για ένα περιβάλλον φιλικό προς τις ιδιωτικές επενδύσεις. 
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το "μεγάλο στοίχημα είναι να προστατεύσουμε την ήδη εύθραυστη κοινωνική συνοχή και τις κεκτημένες εργασιακές σχέσεις".
Ο πρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι "τρεις είναι οι άμεσες προτεραιότητες μετά την ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης: η απομείωση του χρέους, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων". 
Επίσης είπε ότι "η συμφωνία έχει ανοιχτά ζητήματα και είμαστε αποφασισμένοι να διαπραγματευτούμε σκληρά με προτάσεις. Έχουμε μπροστά μας τέσσερις μάχες.
1. Τα «κόκκινα» δάνεια. Επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε προστασία της κατοικίας σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν και θέλουμε να αποτρέψουμε την πώλησή τους σε ξένα Funds. Θα δημιουργήσουμε ένα φορέα διαμεσολάβησης ώστε να λύνονται εξωδικαστικά οι διαφορές, ενώ θα υλοποιήσουμε το νόμο για τις υπερχρεωμένες ΜμΕ.
2. Επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας. Θέλουμε να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις όπως επίσης και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις. Επιδιώκουμε τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ νέων και παλαιών εργαζομένων.
3. Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ενέργειας. Οφείλουμε άμεσα να προχωρήσουμε στην παρουσίαση εναλλακτικού σχεδίου που θα διασφαλίζει το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο ο δημόσιος χαρακτήρας των δικτύων ενέργειας.
4. Το νέο ταμείο δημόσιας περιουσίας. Πρέπει να ξεκαθαριστούν ζητήματα που αφορούν τις υποχρεωτικές ιδιωτικοποιήσεις και να μπουν όροι ώστε να διασφαλίζεται το εθνικό συμφέρον και τη διαφάνεια". 
Αναστολή του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση
"Για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην αναστολή του συγκεκριμένου μέτρου ώστε να βρεθούν ισοδύναμα τουλάχιστον μέχρι τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Και εάν η αντιπολίτευση έχει ισοδύναμα θα την ακούσουμε με προσοχή. Αλλά τουλάχιστον αποτελεί υποκρισία για εσάς που προπαγανδίζατε το ναι σε όλα να μας ασκείτε κριτική που διαπραγματευτήκαμε" είπε ο πρωθυπουργός ενώ απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΝΔ είπε: "Ελπίζω κ. Μεϊμαράκη να είσαστε εσείς που θα μου προτείνετε και στο μέλλον τα ισοδύναμα ώστε να διασφαλίζουμε μαζί το εθνικό συμφέρον".
Αποκατάσταση της ροής χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις
Αναφορικά με τις επιχειρήσεις είπε ότι "επίσης θα πρέπει να αποκαταστήσουμε τη ροή χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις. Να απορροφήσουμε το ΕΣΠΑ. Στόχος μας είναι να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από το παλιό και το νέο πρόγραμμα. Ήδη έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για να αποκατασταθούν οι πληρωμές και να αναπροσανατολιστούν τα προγράμματα ώστε να επωφεληθούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις. Ο νέος επενδυτικός νόμος έχει κατεύθυνση προς τη δημιουργία μίας οικονομίας υψηλής τεχνικής εξειδίκευσης. Στη βάση αυτού του πλαισίου μαζί με τη νέα επενδυτική τράπεζα που θα δημιουργήσουμε θα μπορέσουμε να στηρίξουμε τους τομείς της οικονομίας".
Τι θα κάνει με την αγροτική παραγωγή
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα "για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και των αγροτών, οι βασικοί άξονες για να αμβλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες από την υλοποίηση της συμφωνίας είναι η αξιοποίηση 20 δισ κοινοτικών πόρων με δημιουργία 50.000 θέσεων εργασίας. Ο επανακαθορισμός της έννοιας αγρότης κατά κύριο επάγγελμα, με στόχο την διαφορετική φορολογική μεταχείριση μέσω της τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων. Αυτό θα έχει πραγματικά οφέλη για τους αγρότες μέσω του συμψηφισμού του ΦΠΑ. Στόχος μας να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου".  
Η αναφορά στη δημόσια διοίκηση
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι "η δημόσια διοίκηση είναι το εργαλείο για την ανασυγκρότηση του τόπου. Η χώρα μας είναι δεκαετίες πίσω σε αυτό τον τομέα. Γνωρίζουμε τις μεγάλες παθογένειες που κρατούν καθηλωμένη τη χώρα. (...) Η δημόσια διοίκηση είναι ο μεγάλος ασθενής. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε την τελευταία πενταετία, με τις περικοπές, τις συνταξιοδοτήσεις, την ανυπαρξία σχεδιασμού, το θεσμικό χάος, τη διαφθορά. Έχουμε μπροστά μας ένα τεράστιο στοίχημα, την εκ βάθρων μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα".  
Ακόμη τόνισε ότι "η υλοποίηση κάθε μέτρου στη δημόσια διοίκηση θα έχει συγκρούσεις με μικρά και μεγάλα συμφέροντα, με μικρά και μεγάλα πελατειακά δίκτυα. Όμως θα προχωρήσουμε μπροστά. Σε ότι αφορά τις δομές, δεσμευτήκαμε να εξορθολογίσουμε τα οργανογράμματα των υπουργείων και την αξιολόγηση των φορέων. Στόχο μας είναι να απλοποιήσουμε την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, να επεκτείνουμε τις υπηρεσίες που δίνουν τα ΚΕΠ. να περιορίσουμε την επαφή του πολίτη με τον υπάλληλο".  
Δεν ευθύνεται το προσωπικό της Δημόσιας Διοίκησης για την κρίση αλλά το κατεστημένο
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας "δεν είναι το προσωπικό της δημόσιας διοίκηση που ευθύνεται για την κρίση, αλλά το κατεστημένο που εξέθρεψε και γιγάντωσε αυτή τη διοικητική αναπηρία. Προχωρούμε άμεσα στην υιοθέτηση νέου πλαισίου αξιολόγησης, νέου δικαίου, στη θέσπιση εθνικού μητρώου για τα στελέχη που διαθέτουν υψηλά διοικητικά και ακαδημαϊκά προσόντα. Τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης θα στελεχώνονται από αυτό το μητρώο. Δημιουργούμε καθεστώς εσωτερικής κινητικότητας στο δημόσιο".
Εκτός από τη συμφωνία που άλλου θέλουμε να αφήσουμε το στίγμα μας
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι "πέραν της συμφωνίας έχουμε μία σειρά από σημεία που θέλουμε να αφήσουμε το στίγμα μας. Θέλουμε να δώσουμε μία νέα πνοή, να δώσουμε τέλος στην κρίση, που δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά κρίση θεσμών, αξιών κλπ. Θα στηρίξουμε θεσμούς που εγγυούνται την κοινωνική συνοχή. Δέσμευσή μας, η στήριξη του κοινωνικού κράτους σε όλες του τις πτυχές. (...) Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε στόχο να επιλέξουμε έναν άλλο δρόμο. Ο πρώτος μας νόμος ήταν αυτός για την ανθρωπιστική κρίση. Με αυτή την εμπειρία, καταρτίζουμε τον πανελλαδικό χάρτη της φτώχειας. Έχουν προγραμματιστεί η έκδοση καρτών μετακίνησης για ανάπηρους, ανέργους, συνταξιούχους. Τα σχολικά γεύματα για τους μαθητές, άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις αγορές χωρίς μεσάζοντες. Μεγάλος στρατηγικός στόχος τετραετίας, είναι να δημιουργήσουμε ένα εθνικό σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης".  
Στόχος της κυβέρνησης η οικοδόμηση συστήματος ισότιμης πρόσβασης και καθολικής κάλυψης στην Υγεία
"Στον τομέα της Υγείας στόχος μας είναι η οικοδόμηση συστήματος ισότιμης πρόσβασης και καθολικής κάλυψης. Δεσμευόμαστε για την ισότιμη πρόσβαση σε αποτελεσματικά φάρμακα, ιδιαίτερη σημασία δίνουμε σε δράσεις που θα προάγουν την έρευνα στον τομέα του φαρμάκου, προχωρούμε στις ενέργειες για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών μας, ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες προσλήψεων όλων των ειδικοτήτων. Πρόκειται για 1.100 θέσεις μέσα στο 2015. Ανοίγουμε τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ στους νέους γιατρούς. Αξιολογούμε άμεσα το σύνολο των διοικήσεων των νοσοκομείων και αντικαθιστούμε όσες είναι αναποτελεσματικές" είπε ο κ. Τσίπρας.  
Επιπλέον τόνισε ότι "ο μεγάλος όμως και εμβληματικός στόχος στον τομέα της Υγείας είναι η δημιουργία νέου μοντέλου πρωτοβάθμιας φροντίδας, που θα αποτελεί βασικό πυλώνα για το νέο σύστημα υγείας. Θα βασίζεται στα ιατρεία της γειτονιάς".
Οι στόχοι της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό
"Έχουμε μία σειρά από προκλήσεις που προϋπήρχαν πριν τη συμφωνία. Προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν όπως και να έχει. Από τη μία αδικίες, προνόμια και πολυπλοκότητα – για αυτό προχωρούμε σε ενοποιήσεις Ταμείων- από την άλλη σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητα. Αυτό οφείλεται στην αδήλωτη εργασία, στην υψηλή ανεργία, στα δημογραφικά δεδομένα, αλλά και στα ρημαγμένα αποθεματικά των Ταμείων, λόγω της φούσκας του Χρηματιστηρίου και του PSI. Το πρόβλημα δεν λύνεται όμως με νέες περικοπές" επεσήμανε ο πρωθυπουργός..  
Ακόμη τόνισε ότι "το πρόβλημα του ασφαλιστικού είναι το έλλειμμα σε πόρους. Για αυτό πρέπει να αυξήσουμε τα έσοδα των ταμείων για αυτό αρνηθήκαμε την άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Αντί για περικοπές, επιλέγουμε τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, με την εφαρμογή ενιαίων κανόνων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αυτό μπορεί να γίνει με εξασφάλιση νέων πόρων, πάταξη της αδήλωτης εργασίας, την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων των ταμείων, με τη στόχευση του κέντρου είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών σε μεγαλοοφειλέτες. Αυτά τα μέτρα θα αποτελέσουν ένα μέρος μίας μεγάλης και μακράς προσπάθειας για συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος. Είναι μία εθνική προσπάθεια και καλούμε τα υπόλοιπα κόμματα να συμβάλουν με προτάσεις και όχι με αφορισμούς. Το θέμα αυτό ξεπερνά αυτή την κυβέρνηση και τις υπόλοιπες. Αφορά το μέλλον, τις επόμενες γενιές".  
Προσφυγικό ζήτημα
Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής: "Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ακόμα μία μεγάλη πρόσκληση. Το προσφυγικό, που φέρνει στην επιφάνεια τις συγκρούσεις που διαιρούν την Ευρώπη. Απέναντι στη λογική των φρουρίων, που θέλει να μετατρέψει τα σύνορα σε πεδία μάχης, εμείς πιστεύουμε πως πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να αποδείξουμε πως η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη ήταν και παραμένουν κυρίαρχες αξίες της ΕΕ και μπορούν να γίνουν πράξη. Σε συνεργασία με την Ιταλία, πετύχαμε μία σημαντική νίκη. Την άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος μετεγκατάστασης ακόμη 120.000 προσφύγων. Θα προχωρήσουμε χωρίς να ενδώσουμε στις ρατσιστικές κραυγές που αναπτύσσονται γύρω μας. Βασική προτεραιότητα η δημιουργία των πέντε κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης στα νησιά. Θα ενοποιήσουμε τις αρμοδιότητες των υπουργείων για τη μετανάστευση, θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους για την αλλαγή της συνθήκης του Δουβλίνου 2."
Στο τελευταίο κομμάτι της ομιλίας του τόνισε ότι "μίλησα για κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών. Μην ψάχνετε την αιτία της ανόδου ακροδεξιών απόψεων. Μίλησα και για την κρίση που τροφοδοτεί τακτικές εθνικής αναδίπλωσης. Στόχος είναι να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση πραγμάτων αλλά γνωρίζουμε καλά ότι χωρίς την κινητοποίηση των πολιτών, χωρίς την πολιτική αντιπαράθεση, χωρίς την δημοκρατική εμπλοκή των πολιτών, καμιά αλλαγή δεν είναι δυνατή. Για να αλλάξουμε την κοινωνία είναι απαραίτητη η συνεργασία με το λαό".
Αλλαγή εκλογικού νόμου-Αναθεωρητική η επόμενη Βουλή
Καταλήγοντας είπε ότι "δεσμεύομαι ότι θα ανοίξει κοινωνικός διάλογος για την αλλαγή του Συντάγματος για να είναι αναθεωρητική η επόμενη Βουλή και η αναθεώρηση να προκύψει μέσα από την πιο πλατειά συμμετοχή των δυνάμεων που κινητοποιήθηκαν και πήραν μέρος στην κοινωνική και πολιτική αντιπαράθεση. Θέλουμε να είμαστε κυβέρνηση των δυνάμεων που μας έστειλαν εδώ. μας έστειλε εδώ η επιμονή των λαϊκών στρωμάτων για μεγάλες αλλαγές. Αυτούς εκπροσωπούμε και αυτό θα κάνουμε πράξη. Γιατί θέλουμε να δίνουμε λογαριασμό μόνο σε αυτούς που μας έστειλαν εδώ και όχι στις οικονομικές εξουσίες και τις ολιγαρχίες. Δίνουμε λογαριασμό μόνο στον λαό. Να επιστρέψουμε την εξουσία σε αυτούς που μας την δίνουν, εκεί που ανήκει".

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.