Την ώρα που κορυφώνεται κόντρα Αγκύρας Ουάσιγκτον, κερασάκι στην τούρτα είναι και οι συλλήψεις φοιτητών στις διαδηλώσεις κατά του διορισμού νέου Πρύτανη στο πανεπιστήμιο Μπογάζιτσι. Προχθές το βράδυμ προσήχθησαν άλλοι 30 διαδηλωτές, αυτή την φορά στην Άγκυρα. Η Ουάσιγκτον είχε εκφράσει την ανησυχία για τις εξελίξεις με τις συλλήψεις φοιτητών και τα επεισόδια.

Ο Ερντογάν επιτέθηκε στις ΗΠΑ, λέγοντας: «Δεν θα επιτρέψουμε να αναστατώσουν τη χώρα μας, το πολύτιμο πανεπιστήμιο μας. Λένε ότι καταδικάζουν αυτό που συνέβη στο πανεπιστήμιο του Βόσπορου. Δεν ντρέπονται καθόλου για όσα έγιναν εκεί πριν από τις εκλογές εν ονόματι της Δημοκρατίας;»

Στις προχθεσινές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίες ακολούθησαν την δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών Σοϊλού, οδήγησαν σε απάντηση του αμερικανού Πρέσβη Σάτερφιλντ και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Σοϊλού είχε κατηγορήσει ευθέως τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υποκίνησαν το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Η αμερικανική στήριξη στο YPG εξοργίζει την Άγκυρα

Ο Σάτερφιλντ είπε πως λυπάται για τις κατηγορίες και τόνισε ότι οι ΗΠΑ καταδίκασαν το πραξικόπημα και δεν έχουν καμία σχέση μ αυτό. Σημείωσε όμως ταυτόχρονα πως δεν υπήρξε αλλά ούτε και θα υπάρξει κοινή επιτροπή για λύση στο θέμα των ρωσικών S-400. Πρόσθεσε δε ότι θα συνεχίσουν την συνεργασία με τους Κούρδους του ΥPG στην Συρία, κάτι που εξοργίζει την Άγκυρα.

Οι ΗΠΑ απαντούν στη Τουρκία και με νέο μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τα ρωσικά S-400 απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου. Ως μέρος της δέσμευσής μας προς τους συμμάχους μας, ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να εγκαλέσει την τουρκική συμπεριφορά που δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο ή τις δεσμεύσεις της προς το ΝΑΤΟ. Οποιεσδήποτε τέτοιες συναλλαγές θα μπορούσαν να υπόκεινται σε ξεχωριστές και επιπλέον κυρώσεις CAATSA πέρα από εκείνων που έχουν ήδη επιβληθεί.

Προς το παρόν φαίνεται ότι η ελπίδα προσέγγισης του Ερντογάν με τον Μπάιντεν δεν θα ευοδωθεί εύκολα. Η Ουάσιγκτον εμφανίζεται αποφασισμένη να ανακόψει την πιθανότητα αγοράς παρόμοιου εξοπλισμού και από άλλες χώρες έχοντας ως παράδειγμα προς αποφυγή την Τουρκία. Ο πονοκέφαλος για την Τουρκική Κυβέρνηση δεν περιορίζεται στον υπερατλαντικό σύμμαχό. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας με αφορμή την αντίδραση του Μακρόν για τα επεισόδια στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου επιτέθηκε και πάλι στον Γάλλο Πρόεδρο. «Να κοιτάξεις να λύσεις το θέμα των κίτρινων γιλέκων», του είπε αφήνοντας πίσω την θετική ρητορική που είχε εγκαινιάσει πρόσφατα προς τον γάλλο ομόλογό του.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.