Δύο μήνες μετά από τις εκλογές, η κυβέρνηση εμφανίζει τα πρώτα σημάδια κόπωσης και φθοράς, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research.Δύο μήνες μετά από τις εκλογές, η κυβέρνηση εμφανίζει έντονα σημάδια φθοράς, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research για το «Βήμα».
Παράλληλα, η πλειονότητα των Ελλήνων τάσσεται υπέρ του σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, ενώ αν σήμερα γίνονταν εκλογές, τότε μόνο πέντε κόμματα θα έμπαιναν στη Βουλή.
Πιο αναλυτικά, στο ερώτημα για το τι θα πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός αν η κυβέρνηση απολέσει την πλειοψηφία σε επόμενη ψηφοφορία, το 37,8% τάσσεται υπέρ της δημιουργίας οικουμενικής κυβέρνησης με συμμετοχή και της Νέας Δημοκρατίας. Το 25,8% είναι υπέρ της παραίτησης και της προσφυγής στις κάλπες, ενώ το 23,5% προτιμά να προσπαθήσει ο πρωθυπουργός να συνεργαστεί με κόμματα της «κεντρώας» αντιπολίτευσης, όπως το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων.
Στο ερώτημα για το ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψήφιζαν αν σήμερα διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές, το 18,4% των ερωτηθέντων απάντησε ΣΥΡΙΖΑ, με τη Νέα Δημοκρατία να ακολουθεί με 14,9%, τη Χρυσή Αυγή να συγκεντρώνει το 5,6%, ενώ ακολουθούν ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ (4,5%), ΚΚΕ (4,4%), Ενωση Κεντρώων (2,3%) Ποτάμι (2,2%), ΑΝΕΛ (2,1%) και Λαϊκή Ενότητα (1,9%). Το 18,2% απάντησε ότι δεν θα ψήφιζε, το 15,9% δήλωσε αναποφάσιστο, ενώ το 6,1% θα «έριχνε» λευκό ή άκυρο.
Η φθορά της κυβέρνησης επηρεάζει και τον Αλέξη Τσίπρα, του οποίου η δημοφιλία υποχωρεί, αν και εξακολουθεί να θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός από το 41,8%, έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη (28,5%).
Ομως, οι ερωτηθέντες κρίνουν αρνητικά με ποσοστά άνω του 65% όλες τις κορυφαίες αποφάσεις της κυβέρνησης από τον Ιανουάριο έως και σήμερα και πιο αναλυτικά το δημοψήφισμα (63,9%), την προσφυγή σε εκλογές το Σεπτέμβριο (68,9%), τη συμφωνία για το 3ο μνημόνιο (70,2%), τον εκ νέου σχηματισμό κυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ (71,4%) αλλά και τη σύγκρουση με τους εταίρους με αιχμή του δόρατος τον Γιάνη Βαρουφάκη (63,8%).
Επικριτικοί όμως είναι οι πολίτες και με τη Νέα Δημοκρατία, με το 39,2% να εκτιμά ότι το κόμμα θα έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ και το 36,5% να θεωρεί ότι η ΝΔ περνά μία βαθιά κρίση και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να συνέλθει.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.