Τι δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις, για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία, την πρόοδο στις συζητήσεις με τους δανειστές της Ελλάδας και την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος


Την ανάγκη να υπάρξουν «στέρεες και συγκεκριμένες συμφωνίες τις επόμενες ημέρες σε όλα τα μεγάλα ανοικτά θέματα που τελούν υπό συζήτηση», επισημαίνει ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί.

Σε συνέντευξή του στη «Real news», που όπως σημειώνει η εφημερίδα, την παραχώρησε την Παρασκευή, ο κ. Μοσκοβισί τονίζει ότι «ο χρόνος πια μας πιέζει» και διατυπώνει την ελπίδα πως το Eurogroup της Δευτέρας «θα διευκολύνει να υπάρξει γρήγορα και άλλη πρόοδος στις συζητήσεις».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρει ακόμη ότι «η Ελλάδα δεν μεταρρυθμίζει την οικονομία της για να ευχαριστήσει τους δανειστές της. Το κάνει για να δημιουργήσει τις συνθήκες επιστροφής στην ανάπτυξη, ώστε οι επιχειρήσεις να αρχίσουν να επενδύουν και να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Το κάνει για να μπορεί να κοιτά μπροστά σε ένα σταθερό μέλλον ευημερίας στην ευρωζώνη».

Ο Π. Μοσκοβισί εκτιμά ότι «η δυναμική μεταξύ της Ελλάδας, των "θεσμών" και των δανειστών παραμένει θετική. Ενώ νωρίτερα φέτος είχαμε καχυποψία, τώρα υπάρχει εμπιστοσύνη. Ενώ νωρίτερα φέτος είχαμε παντελή έλλειψη συνεννόησης, τώρα επικρατεί μια αμοιβαία επιθυμία να εργαστούμε από κοινού για να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλά».

Σε ερώτηση για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ υποστηρίζει ότι «η λύση στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι επίσης κλειδί για την αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος, την εξυγίανσή του και την επαναφορά της ροής πιστώσεων στην πραγματική οικονομία».

Ως προς τη νομοθεσία για τους πλειστηριασμούς «έχουμε έντονες συζητήσεις», αναφέρει «πάντα με στόχο να βρούμε μια στοχευμένη φόρμουλα που θα προστατεύει μόνο τις πλέον ευάλωτες ομάδες και θα αντιμετωπίζει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Είμαι βέβαιος» καταλήγει «ότι μια κοινά αποδεκτή και λειτουργική λύση μπορεί να βρεθεί».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.