«Δεν θα υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος πριν τα Χριστούγεννα, για να μην πάρουν θάρρος οι λάθος άνθρωποι πριν τις ισπανικές εκλογές» είπε o Τσακαλώτος


Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών συστημικών τραπεζών θα είναι επιτυχημένη, επανέλαβε την εκτίμησή του ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ παράλληλα απέδωσε μία πιθανή καθυστέρηση της συζήτησης για τη βιωσιμότητα και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στις ισπανικές εκλογές.

«Δεν θα υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος πριν τα Χριστούγεννα, για να μην πάρουν θάρρος οι λάθος άνθρωποι πριν τις ισπανικές εκλογές» υποστήριξε συγκεκριμένα ο κ. Τσακαλώτος φωτογραφίζοντας τις φιλοκυβερνητικές αριστερές δυνάμεις της Ισπανίας (Podemos), στο πλαίσιο ομιλίας του με τίτλο «Economic blues: the left in government times» (Οικονομική μελαγχολία: η αριστερά σε κυβερνητικές εποχές), που εκφώνησε σε εκδήλωση του London School of Economics.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ είναι με το μέρος της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα του χρέους, ενώ φώτισε την ανάγκη για μεγαλύτερη περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή αυτού.
«Το βιώσιμο χρέος θα προσέλκυε επενδύσεις, καθώς θα καθιστούσε το επενδυτικό περιβάλλον σταθερό σε μακροπρόθεσμο επίπεδο για επτά, οκτώ και εννέα χρόνια», υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος.

«Οποιαδήποτε συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να περιλαμβάνει περίοδο χάριτος 15 – 20 ετών, η οποία θα επιστρέψει την έλευση μακροπρόθεσμων επενδύσεων».

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ακόμη ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα επιτευχθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί με τους δανειστές της για τα κόκκινα δάνεια, ωστόσο τόνισε ότι σημειώνεται πρόοδος στα ζητήματα του φορολογικού, της διαφθοράς και της δημόσιας διοίκησης.

Ως προς το ζήτημα των τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε εαυτόν «συντηρητικό», καθώς επιθυμία του είναι να δει τις τράπεζες να επιστρέφουν στο βασικό και σημαντικό τους έργο.
«Θέλουμε κανόνες και νόμους που να "αναγκάζουν" τις τράπεζες να επενδύουν στην πραγματική οικονομία», τόνισε επιπλέον. 

Αναφερόμενος στο Grexit απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά και την κριτική που έχει δεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν, τονίζοντας ότι «προσωπικά δεν είμαι οπαδός του Grexit».
Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση αισθανόταν πάντα υποδεέστερη των δανειστών.

«Τελικά ήμαστε αφελείς επειδή πιστέψαμε ότι θα μπορούσαμε να επηρεάσουμε πολιτικά τους τεχνοκράτες της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά.

«Αισθανόμασταν πάντα λιγότεροι» σημείωσε, ενώ συνεχίζοντας πρόσθεσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα βαθούλωμα στη νεοφιλελεύθερη συναίνεση».

«Ένας από τους λόγους για τους οποίους έχουμε καλύτερες σχέσεις με τους πιστωτές μας είναι ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες ελληνικές κυβέρνησεις η δική μας δεν είναι διεφθαρμένη», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία έχουν δημιουργήσει ένα πελατειακό σύστημα στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι υπάρχει κύμα αντιλιτότητας τόσο στα αριστερά όσο και στα δεξιά στρώματα, για να υπογραμμίσει ότι η αριστερά κυριαρχεί σημαντικά στις αντιδράσεις απέναντι στη λιτότητα.

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι αριστεροί άνθρωποι θα πρέπει να κυβερνούν και με αριστερό τρόπο, αλλιώς βλέπουν τον κόσμο… ανάποδα. 

Η αριστερή κυβέρνηση θα αντέξει μόνο αν είναι ανοιχτή σε ιδιωτικοποιήσεις και εφόσον η ανεργία μειωθεί σημαντικά, απάντησε, ερωτηθείς σχετικά με το brain drain (διαρροή εγκεφάλων), που σημειώνεται στην Ελλάδα. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.