Εκρηκτική εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, με τους μετανάστες που βρίσκονται στην περιοχή να έχουν ξεπεράσει τους 6.500 και να απαιτούν να περάσουν προς τα Σκόπια.


Από αυτούς, 3.500 έχουν τη δυνατότητα να περάσουν στην ΠΓΔΜ, ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άνοιχτη είναι για τους πρόσφυγες από Ιράκ, Αφγανιστάν και Συρία, η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης. 

Η ένταση ανάμεσα στους μετανάστες που θέλουν να περάσουν τα σύνορα και στους συνοριοφύλακες δεν έχει τέλος, καθώς μαζί τους Σύρους, Αφγανούς και Ιρακινούς, προσπαθούν να μεταβούν στην γείτονα και οι μετανάστες των υπόλοιπων εθνικοτήτων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχώς μικροεπεισόδια και να αρχίζει πετροπόλεμος ανάμεσα στις αρχές και τους εγκλωβισμένους μετανάστες. 

Εν τω μεταξύ, η ροή των μεταναστών που φτάνουν στο σημείο εμφανίζεται αμείωτη, καθώς και την χθεσινή νύχτα στο σημείο έφτασαν πάνω από 500 άτομα. 

Από χθες το βράδυ έως σήμερα το πρωί, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, έχουν περάσει στη γειτονική χώρα περίπου 1100 άτομα.

Επειδή ο καταυλισμός και ο χώρος δίπλα στην ουδέτερη ζώνη είναι ασφυκτικά γεμάτος, οι αρχές έχουν ακινητοποιήσει στο Πολύκαστρο 25 λεωφορεία με πρόσφυγες και μετανάστες μέχρι να αποσυμφορηθεί η περιοχή.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται να ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή και να ξεκινήσουν ξανά τα εμπορικά τρένα.

Ο θάνατος του 22χρονου άνοιξε - για λίγο- τα σύνορα


Χθες το πρωί, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί όλες αυτές τις εβδομάδες στην περιοχή είχε τραγική εκτόνωση, καθώς ένας Μαροκινός μετανάστης άγγιξε τα ηλεκτροφόρα καλώδια και έπαθε ηλεκτροπληξία.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνει ακόμα πιο τεταμένο το κλίμα, συνέβαλε, ωστόσο, στο να ανοίξουν για λίγο ξανά τα σύνορα και να αποσυμφορηθεί για λίγο η περιοχή.

Λίγο μετά τις οκτώ τα σύνορα έκλεισαν ξανά και η κατάσταση οξύνθηκε ξανά, ενώ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα κατά την διάρκεια της νύχτας, οπότε και η θερμοκρασία πέφτει επικίνδυνα και ο παγετός που δημιουργείται γίνεται επικίνδυνος για την διαβίωση των ανθρώπων. Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.