Μια ομοσπονδιακή υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής προειδοποίησε σε έκθεσή της ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος μπορεί να παράγει πλαστά συριακά διαβατήρια, επιβεβαίωσε εκπρόσωπός της.


Εκπρόσωπος της υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ (U.S. Immigration and Customs Enforcement, ICE) επιβεβαίωσε μεν το περιεχόμενο ρεπορτάζ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN για την έκθεση, αλλά απέφυγε να δώσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters αντίγραφo της έκθεσης ή περίληψή της.
Η έκθεση αναφέρει πως το ΙΚ διαθέτει πρόσβαση σε συριακές κρατικές εκτυπωτικές μηχανές και κενά έντυπα διαβατηρίων, γεγονός που εγείρει τον κίνδυνο να δημιουργηθούν σε μεγάλες ποσότητες πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, ανέφερε το CNN επικαλούμενο μια πηγή στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου των ΗΠΑ (http://cnn.it/1Rf6lE1).
Η πηγή αυτή πρόσθεσε ότι τις ανησυχίες των αμερικανικών Αρχών ενέτεινε το γεγονός πως το ΙΚ έχει επίσης αποκτήσει πρόσβαση σε ληξιαρχικά αρχεία και σε αρχεία αποτυπωμάτων Σύρων πολιτών, κάτι που θα μπορούσε να του επιτρέψει την κλοπή ταυτοτήτων.
Το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, το οποίο αναφέρθηκε πρώτο στο θέμα την Πέμπτη, ανέφερε πως η έκθεση αυτή διαβιβάστηκε σε στελέχη της υπηρεσίας ερευνών εσωτερικής ασφαλείας (Homeland Security Investigations, ή HSI, ο ένας από τους δύο βασικούς πυλώνες της ICE) την περασμένη εβδομάδα. Το ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε πως είναι πιθανό εξτρεμιστές να έχουν χρησιμοποιήσει ήδη πλαστά διαβατήρια για να εισέλθουν στις ΗΠΑ (http://abcn.ws/1IKPl5I).
«Καθώς έχουν περάσει πάνω από 17 μήνες αφότου η Ράκα και η Ντέιρ Εζόρ έπεσαν στα χέρια του ΙΚΙΛ, είναι πιθανό πρόσωπα από τη Συρία με διαβατήρια που έχουν "εκδοθεί" σε αυτές τις πόλεις που ελέγχονται από το ΙΚΙΛ (...) να ταξίδεψαν στις ΗΠΑ», αναφέρει η έκθεση, σύμφωνα με το ABC News.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι, ερωτηθείς σχετικά με τις πληροφορίες του ABC, απάντησε: «είμαστε ενήμεροι για τις αναφορές, όχι μόνο στα ΜΜΕ, περί του ότι (οι τζιχαντιστές του ΙΚ) μπορεί να έχουν αποκτήσει αυτή τη δυνατότητα».
Ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) Τζέιμς Κόμεϊ είπε κατά τη διάρκεια ακρόασής του σε μια επιτροπή της Γερουσίας την Τετάρτη πως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας έχουν «θορυβηθεί» διότι το ΙΚ «έχει την δυνατότητα να κατασκευάζει πλαστά διαβατήρια, κάτι που εγείρει ανησυχία σε κάθε περίπτωση».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.