Κατά της δημιουργίας hot spot στο Κιλκίς τάχθηκε η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 


Σύμφωνα με την εισήγηση της διοίκησης, που παρουσίασε ο αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης, Χάρης Αηδονόπουλος, η ταυτοποίηση και διαλογή μεταξύ προσφύγων και μεταναστών θα πρέπει να ξεκινάει από την πύλη εισόδου τους στη χώρα και να ολοκληρώνεται στο σημείο αποβίβασής τους και μάλιστα στο κεντρικό σημείο του λιμανιού του Πειραιά.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του δημάρχου Παιονίας, Χρήστου Γκουντενούδη στο Συμβούλιο, όπου υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι της περιοχής, ο δήμος, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και όλοι οι εθελοντές ήταν παρόντες στην κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Ειδομένη και έδειξαν μεγάλο ανθρωπισμό καθώς οι περισσότεροι στην περιοχή είναι απόγονοι προσφύγων και εκείνο που επικράτησε ήταν το συναίσθημα και η ελληνική ψυχή. Ωστόσο τόνισε ότι ο δήμος επιθυμεί αυτή τη στιγμή να περιφρουρήσει την ακεραιότητα των κατοίκων και της περιοχής, κυρίως από πλευράς υγιεινής και καθαριότητας και πρόσθεσε: 

Αυτό δε θα γίνει με το σκεπτικό της επέκτασης του καταυλισμού. Ούτε μία στο εκατομμύριο, γιατί σκέπτονται κάπως έτσι, λες και εμείς δεν είμαστε άνθρωποι. Δεν πρόκειται να αφήσω να αγανακτήσουν οι κάτοικοι και να αφήσουν το χωριό τους. Όπως είπα, θα με κρεμάσουν ανάποδα. Αν φτάσουμε σε τέτοια σημεία, δυστυχώς θα φτάσουμε και σε ακρότητες.

Ο κ. Γκουντενούδης ανέφερε επίσης ότι από την περιοχή έχουν περάσει ως τώρα ένα εκατομμύριο άνθρωποι, τόνισε ότι δεν υπήρξε σε κεντρικό επίπεδο οργάνωση και σχέδιο και επισήμανε ότι ο δήμος που είχε αντιμετωπιστεί ως ανύπαρκτο μέρος, έγινε γνωστός όταν οι οικονομικοί μετανάστες έκλεισαν τη σιδηροδρομική γραμμή προς την Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα αιτήματα που προτάθηκε από τον κ. Αηδονόπουλο να συμπεριληφθούν σε ένα συνολικό σχέδιο απόφασης, αυτά αφορούν τη λήψη άμεσης νομοθετικής παρέμβασης ώστε να ξεκαθαριστεί το νομικό πλαίσιο για το είδος των δαπανών που μπορεί να κάνει η Περιφέρεια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος αλλά και τη διεξαγωγή διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες του σχεδίου που θα καταρτιστεί από το αρμόδιο υπουργείο.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.