Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 18/01 η τελετή θεμελίωσης του νέου διδακτηρίου που θα στεγάσει το 6ο Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης στην περιοχή «Καζαντζάκη» (οδός Μουτάφη 4). Στην τελετή παρέστη ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, η Αντιδήμαρχος Παιδείας κα Αφροδίτη Ναλπαντίδου, οι  Αντιδήμαρχοι Πολιτισμού κ. Παύλος Κεσόγλου και Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Βασίλης Μανωλόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κκ Ευστράτιος Καρράς και Σάββας Σιδηρόπουλος και ο Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Αμπελοκήπων κ. Ιωάννης Βενετικίδης ενώ την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων, κληρικοί, δάσκαλοι και μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου. 
Το συγκεκριμένο έργο λύνει ένα μεγάλο πρόβλημα της περιοχής καθώς η περιοχή μεταξύ των γραμμών του ΟΣΕ και της οδού Μοναστηρίου (μια περιοχή αναπτυσσόμενη οικιστικά ταχύτατα τα τελευταία χρόνια) αποκτά Δημοτικό σχολείο. Το 6ο Δημοτικό σχολείο Μενεμένης μέχρι  σήμερα στεγάζεται σε ιδιωτικό ενοικιασμένο κτίριο επί της οδού Γραβιάς της Δ.Κ Μενεμένης, σε περιοχή μεταξύ των σιδηροδρομικών γραμμών και της οδού Βενιζέλου (περιοχή η οποία καλύπτεται από τουλάχιστον άλλα 3 Δημοτικά σχολεία, ήτοι τα 1ο, 2ο και 4ο). Σαν αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός μαθητών να περνούν τις γραμμές του ΟΣΕ ή να χρειάζεται να χρησιμοποιούν λεωφορείο. Ο προϋπολογισμός κατασκευής του σχολείου είναι 4.560.000,00 € ενώ η συνολική επιφάνεια κάλυψης του διδακτηρίου είναι 1.700,07 m2. 
Το κτίριο έχει σχεδιαστεί ώστε:
να φέρει φυτεμένο δώμα στο ύψος του ορόφου το οποίο θα καταλαμβάνει μέρος από την κάλυψη του ισογείου και φυτεμένο δώμα πάνω από τμήμα του ορόφου. Η υπόλοιπη οροφή θα φέρουν ανεστραμμένη θερμομόνωση με τελική επιφάνεια θερμομονωτικού υλικού σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ.
Ο αερισμός του κτιρίου θα επιτυγχάνεται και με αρχιτεκτονικές καμινάδες αερισμού  
επίσης μέρος του φωτισμού θα επιτυγχάνεται από ηλιακούς φωτοσωλήνες.

Κατά την ομιλία του στην τελετή θεμελίωσης, ο Δήμαρχος τόνισε τα εξής:

«Στις 22-10-2008 συμφωνήθηκε και υπογράφθηκε από τον τότε Διευθύνοντα Σύμβουλο της Α.Ε.  Ο.Σ.Κ. , κ. Παναγιώτη Παταργιά και τον  τότε Δήμαρχο Μενεμένης κ. Γεώργιο Ακτσελή η με αριθμό 76 / 2008  Προγραμματική Σύμβαση για την απόκτηση οικοπέδου για την ανέγερση διδακτηρίου  του 6ου 12/θέσιου ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Μενεμένης.
Έκτοτε και επειδή το οικόπεδο δεν ήταν «καθαρό» και χρειάζονταν να γίνουν πολλές και χρονοβόρες διαδικασίες υπήρξε μία σχετική καθυστέρηση στην απόκτησή του.
Κυριότερη ήταν η ακύρωση παλαιότερης Πράξης τακτοποίησης του οικοπέδου και η σύνταξη και έγκριση νέας η οποία εγκρίθηκε το Δεκέμβριο του 2012 και άνοιξε το δρόμο για την άμεση απ΄ ευθείας αγορά του οικοπέδου από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων σημερινή Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.

Με άμεσες ενέργειες η Τεχνική Υπηρεσία των Κτιριακών Υποδομών προέβει στη σύνταξη όλων των μελετώνκαι στην έκδοση της οικοδομικής άδειας που απαιτείται για την ανέγερση του διδακτηρίου και την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του 6ου Δημοτικού Σχολείου προϋπολογισμού κατασκευής 4.560.000 Ευρώ και μετά την δημοπράτηση του έργου και τον ορισμό του εργολάβου κατασκευής βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να εγκαινιάζουμε την κατασκευή αυτού του πολύ σπουδαίου και αναγκαίου έργου για την περιοχή της Μενεμένης του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης Θεσσαλονίκης.

Το Σχολείο σχεδιάσθηκε και κατασκευάζεται σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης και μοντέρνων τεχνικών εφαρμογών όπως στα δάπεδα πλάκες από μάρμαρο εξαιρετικής ποιότητος Ελληνικής προελεύσεως που θα εφαρμοσθεί και στα κατωκάσια των θυρών και στις ποδιές των παραθύρων. Επίσης γρανιτοπλακίδια έγχρωμα μη εξαιρουμένου και αυτού του Βιομηχανικού Δαπέδου ενώ τα ξύλινα δάπεδα και άλλες ξύλινες κατασκευές  κατασκευάζονται από το περίφημο ξύλο δρυός.

Αξίζει να σημειωθεί και η εφαρμογή του καλλιτεχνικού επιχρίσματος Τριφτό Αρτιφισιέλ από λευκή τσιμεντοκονία.

Δεν παραλείπουμε να τονίσουμε ότι μεταξύ των άλλων στο ισόγειο θα υπάρχουν ανάμεσα στους βοηθητικούς χώρους, βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο,  αποθήκες Σχολικών Βιβλίων και οργάνων Γυμναστικής αλλά και μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων  για περίπου 180 θεατές με άνετο χώρο για σκηνή θεάτρου με βοηθητικούς χώρους αποδυτηρίων αγοριών και χώρια κοριτσιών και αποθήκης σκηνής.

Αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά όταν εγκαινιάζουμε ένα σχολείο, γιατί αυτό όταν μάλιστα είναι δημοτικό σχολείο, προορίζεται για μικρά παιδιά ηλικίας 6 έως 12 χρονών που είναι η βάση, το θεμέλιο της κοινωνίας μας.  

Τα μικρά παιδάκια είναι η καλλίτερη επένδυση για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας αφού όταν μεγαλώσουν θα είναι τα άτομα της κοινωνίας που θα αναπτύξουν την κοινωνική, οικονομική, πνευματική και πολιτιστική κατάσταση, με μια λέξη την πρόοδο της χώρα μας.

Γι αυτό και το κράτος πρέπει να παρέχει όλα τα μέσα και τις ευκαιρίες για να μεγαλώσουν τα παιδιά μας προοδεύοντας πνευματικά και αποκτώντας όλα τα εφόδια της ζωής  που θα τα εξασφαλίσουν ένα καλλίτερο μέλλον και μια πιο απολαυστική ζωή.

Τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζουμε δύσκολες οικονομικά καταστάσεις στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη ενώ ακούμε για οικονομικά προβλήματα και στον υπόλοιπο κόσμο. Η κακή οικονομική κατάσταση δημιουργεί και άλλα προβλήματα έτσι που η κοινωνία μας αρχίζει να σείεται συθέμελα και να απειλείται η κοινωνική ζωή μας όπως την ξέρουμε.

Γι΄ αυτό το λόγο, είναι ιδιαίτερα σπουδαίο να ενισχύουμε την παιδεία βάζοντας θεμέλια που θα βοηθήσουν να ξεπερασθεί αυτή η δύσκολη κατάσταση και να έρθει ένα δημιουργικότερο μέλλον για τα παιδιά μας.

Ελπίζουμε ότι το σχολείο αυτό θα είναι το επίκεντρο διάπλασης σωστών μαθητών που θα γίνουν ικανοί νέοι, άξιοι πολίτες της χώρας μας και άτομα προσωπικά και ηθικά ολοκληρωμένα με χριστιανική αγωγή και σεβασμό στις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας,  όπως αυτές οι αξίες μάς έχουν μεταφερθεί από τους δικούς μας γονείς και αυτοί τις πήραν από τους δικούς τους φθάνοντας έτσι στα αρχαία χρόνια με τον αθάνατο αρχαίο ελληνικό πολιτισμό μας. Όπως επίσης ορίζεται και στο Σύνταγμα της Ελλάδας μας.    

Ευχαριστώ και συγχαίρω τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων για την άριστη μελέτη που έκαναν και για την σωστή και γρήγορη κατασκευή του σχολείου που μας υπόσχονται.» 

ΦΩΤΟ

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.