Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τεταρτης η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η οποία διήρκησε περί τα 70´, χωρίς να γίνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι προηγουμένως και ενώ η συνάντηση βρισκόταν σε εξέλιξη, στο υπουργείο Οικονομικών έφθασε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, ο οποίος ωστόσο, ερωτηθείς εάν θα συμμετάσχει στην συνάντηση, απάντησε αρνητικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ξαφνική παρουσία του κ. Τόμσεν στη συνάντηση αποτελεί ουσιαστικά ένα μήνυμα του Βερολίνου προς την Αθήνα ότι δεν μπορεί να φύγει το Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα, όπως ήθελε το Μέγαρο Μαξίμου. Αλλωστε, ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θα ήθελε την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, συναντώντας την σθεναρή αντίδραση του Β. Σόιμπλε.

Η διαπίστωση ότι το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής εξελίσσεται ικανοποιητικά, προέκυψε από τη συνάντηση εργασίας στο Βερολίνο, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα, ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τον κ. Σόιμπλε για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και το ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, ενώ κοινή ήταν η θέληση των δύο πλευρών να αντιμετωπιστούν τα τυχόν προβλήματα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα, οι δύο υπουργοί συζήτησαν το προσφυγικό/μεταναστευτικό, τόσο ως προς τις δημοσιονομικές του επιπτώσεις, όσο και ως προς την αναζήτηση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων με επαρκή χρηματοδότηση.

Δεν έχει αλλάξει η γερμανική θέση σε ό,τι αφορά την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν για το Βερολίνο παραμένει ως απαραίτητη προϋπόθεση λίγο μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών.
«Στην γερμανική θέση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν έχει αλλάξει κάτι. 'Αλλωστε αυτό έχει συμφωνηθεί έτσι, στην δήλωση του Eurogroup του Αυγούστου και σε συσκέψεις του ΕΜΣ και οι Έλληνες εκπρόσωποι επιβεβαίωσαν αυτή την θέση τον τελευταίο καιρό», δήλωσε η κυρία Φον Τισενχάουζεν.

Μην ξεχνάμε ότι μόλις χθες υπήρξε αμερικανική παρέμβαση, με τηλεφωνική επικοινωνία του Τσακ Λιου με τον Ευκλ. Τσακαλώτο. Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών είπε στον ομόλογό του ότι ο ρόλος του ΔΝΤ πρέπει να είναι αναβαθμισμένος. Εικάζεται ότι η παρουσία του κ. Τόμσεν στη συνάντηση Σόιμπλε - Τσακαλώτου γίνεται στο πλαίσιο της ασφυκτικής πίεσης που ασκείται ώστε να μην αλλάξει το σχήμα των δανειστών και να παραμείνει σε ενεργό μάλιστα ρόλο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ειδικά μάλιστα στην περίπτωση που θα ανοίξει η συζήτηση για την
αναδιάρθρωση του χρέους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και το τετ α τετ που θα έχει ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον Γερμανό υπουργό. ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται πυρετωδώς για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, στις 20 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, «έκλεισε» η συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα σε πάνελ συζήτησης για «το μέλλον της Ευρώπης», στο οποίο θα συμμετέχουν, πλην του πρωθυπουργού, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.
Ο κ. Τσακαλώτος παρουσίασε στον κ. Σόιμπλε 15 σελίδες με τις 74 μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η Αθήνα μέχρι σήμερα σε διάφορους τομείς και επίσης του παρουσίασε τις θέσεις της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους.

Το Βερολίνο είναι ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του κ. Τσακαλώτου σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πριν από την αυριανή συνάντηση του Eurogroup. Στην ατζέντα των συναντήσεων του υπουργού Οικονομικών βρίσκονται, μεταξύ άλλων, το ελληνικό προγράμμα και η πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Το Βερολίνο

Για «καλή συνάντηση, σε ουσιαστική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα», έκανε λόγο η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του κ. Σόιμπλε, η συζήτηση αφορούσε το πού βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα, με τον Γερμανό υπουργό να επαναλαμβάνει ότι πρέπει να εφαρμοστούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί και να γίνουν τα βήματα, το ένα μετά το άλλο. «Μόνο σε αυτή τη βάση μπορεί να υπάρξει επιτυχής αξιολόγηση και μετά πιθανώς περαιτέρω βήματα», δήλωσε η κ. Φον Τισενχάουζεν και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή οι θεσμοί εξετάζουν λεπτομερώς και υπολογίζουν τις ελληνικές προτάσεις για το ασφαλιστικό καθώς, όπως εξήγησε, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αποτελεί κεντρικό σημείο της αξιολόγησης. Η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε επισήμανε ακόμη ότι κατέστη σαφές ότι δεν έχει αλλάξει η γερμανική θέση σε ό,τι αφορά στην ελάφρυνση του χρέους που ζητά η Ελλάδα.

Δεν συμμετείχε στη συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, δήλωσε πριν από λίγο η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.