Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης υποδέχθηκε σήμερα στην ΚΕΔΕ τον Πρόεδρο της ΝΔ και αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη «πράξη ισχυρού πολιτικού συμβολισμού που αποδεικνύει τους δυνατούς δεσμούς του Προέδρου της ΝΔ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση» και πρόσθεσε ότι «η ΚΕΔΕ θέλει και μπορεί να συμβάλλει στην ανασυγκρότηση της χώρας προκειμένου να δώσουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο αύριο», επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δέχεται οργανωμένη επίθεση, εστιάζοντας κυρίως στο γεγονός ότι, όπως ανέφερε, η κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις ερήμην της και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και τις τοπικές κοινωνίες.

Ειδικότερα ανέφερε πως σε ότι αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, απαιτείται εθνικός σχεδιασμός και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν διαβουλεύτηκε με τους Δήμους, οι οποίοι έχουν σήμερα το κύριο βάρος της καθημερινής διαχείρισης, ενώ είναι αποκλεισμένοι από τους ευρωπαϊκούς πόρους που διατίθενται για τη διαχείριση του προβλήματος.


Επιπρόσθετα σημείωσε πως ενδεικτική της απαξιωτικής στάσης της κυβέρνησης ήταν και η πρόσφατη κατάθεση της τροπολογίας σχετικά με τη χρηματοδότηση των δομών υγείας η οποία προβλέπει τη μετακύληση των ευθυνών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Θέλουμε να έχουμε ρόλο στην διαχείριση των δομών υγείας αλλά υπό όρους και μόνο αν μας δοθούν οι απαιτούμενοι πόροι» τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και πρόσθεσε πως στα πάγια αιτήματα της ΚΕΔΕ συμπεριλαμβάνονται η αύξηση των χορηγούμενων πόρων προκειμένου η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ανταποκρίνεται με αποτελεσματικό τρόπο στις υποχρεώσεις της, η διοικητική και η οικονομική αυτοτέλεια αλλά και η δημοσιονομική αποκέντρωση με στόχο να περάσουν έσοδα του κράτους στους Δήμους. Παράλληλα ο κ. Πατούλης επισήμανε την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα νέο μοντέλο οργάνωσης του κράτους στο οποίο οι Δήμοι θα έχουν πιο ουσιαστικές αρμοδιότητες και θα λειτουργούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, με το κράτος να έχει επιτελικό ρόλο.

Ολοκληρώνοντας ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να ορίσει εκπροσώπους σε κομματικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο προκειμένου να αναπτυχθεί διαρκής συνεργασία με την ΚΕΔΕ για την επίλυση όλων των παραπάνω ζητημάτων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τους έξι βασικούς άξονες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.Οι έξι άξονες στηρίζονται σε μια νέα αρχιτεκτονική αποκέντρωσης κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, όπου η Αυτοδιοίκηση διαθέτει επαρκή διοικητική, οργανωτική και αναπτυξιακή δομή, με οικονομική αυτοτέλεια, ενώ το κεντρικό Κράτος κρατά το στρατηγικό, επιτελικό ρόλο.Η δημοσιονομική αποκέντρωση βασίζεται στον καθορισμό και την είσπραξη του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τους Ο.Τ.Α., με ταυτόχρονη εφαρμογή ενός αναδιανεμητικού μηχανισμού ενίσχυσης των πιο αδύναμων Ο.Τ.Α.Οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνουν την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, κυρίως μέσω της παροχής Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τους Δήμους, αλλά και την αποκέντρωση πόρων, αρμοδιοτήτων και εργαλείων για το σχεδιασμό και την εφαρμογή τοπικών σχεδίων ανάπτυξης.Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην εισαγωγή συστήματος αξιολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, αλλά και στη σύνδεση των αμοιβών των στελεχών της Αυτοδιοίκησης με την επίτευξη στόχων και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.

Ακολούθως δόθηκε ο λόγος σε Δημάρχους και μέλη του Δ.Σ της ΚΕΔΕ οι οποίοι ανέπτυξαν στον Πρόεδρο της ΝΔ τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσε τα εξής:

“Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Πρόεδρο της ΝΔ για την επίσκεψη του. Έγινε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάσαμε στον κ. Μητσοτάκη τα προβλήματα που υπάρχουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι απόψεις του κ. Μητσοτάκη δείχνουν ότι υπάρχει η διάθεση για να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις. Ευχόμαστε ότι ως μελλοντικός πρωθυπουργός θα αντιληφθεί την αξία να πάρει η Αυτοδιοίκηση τον ρόλο που της αρμόζει στη προσπάθεια διαμόρφωσης ενός νέου κράτους, πιο ευέλικτου, πιο αποτελεσματικού και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κεντρικό ρόλο για την ανάπτυξη της χώρας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΝΔ σε δηλώσεις του τόνισε:

«Το 2015 ήταν μία κακή χρονιά για τη χώρα και μία πολύ κακή χρονιά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία βρέθηκε σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και θεσμικής τελμάτωσης. Δυστυχώς τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης είναι πολλά. Η ΝΔ προτείνει ένα σχέδιο με 6 άξονες θεσμικών παρεμβάσεων που θα ενισχύσουν τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης και θα την καταστήσουν, ειδικά την Αυτοδιοίκησης του Α’ βαθμού, ένα φορέα ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Προσβλέπουμε σε ένα ουσιαστικό διάλογο με την ΚΕΔΕ ώστε να μπορέσουμε και εμείς ως ΝΔ να συνεισφέρουμε μέσα από τη γόνιμη συνεργασία στην ουσιαστική θεσμική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.