Ανυπαρξία κεντρικού σχεδιασμού για την υποδοχή και την φιλοξενία δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που εγκλωβίζονται στην χώρα μετά το κλείσιμο των συνόρων.


Η τοποθέτηση του αν. υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα στην χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ όπου ζήτησε από τους δημάρχους της χώρας να… βάλουν πλάτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος χωρίς να παρουσιάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, επιβεβαίωσε την ανυπαρξία κεντρικού σχεδιασμού για την υποδοχή και την φιλοξενία δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που εγκλωβίζονται στην χώρα μετά το κλείσιμο των συνόρων από την κυβέρνηση των Σκοπίων στην Ειδομένη.

Στο εσωτερικό της χώρας επικρατεί το απόλυτο χάος καθώς οι πρόσφυγες συνωστίζονται σε χώρους που δεν διαθέτουν τις βασικές υποδομές υγιεινής, την κυβέρνηση να αναζητά χώρους για να δημιουργήσει κέντρα υποδοχής και τους υπουργούς να δρουν κατά το δοκούν χωρίς προγραμματισμό για την αντιμετώπιση του προβλήματος κάνοντας διαφορετικές εκτιμήσεις για τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που θα παραμείνει στην χώρα για τα επόμενα τρία πιθανότατα και τέσσερα χρόνια.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητά από την Ε.Ε. να γίνει υποχρεωτικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες της χώρες της Ένωσης και την ίδια στιγμή περιφερειάρχες και δήμαρχοι ζητούν από την κυβέρνηση να πράξει το ίδιο στο εσωτερικό της χώρας καθώς δεν έχουν ενημερωθεί για το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης για το οποίο βουλευτές και υπουργοί υποστηρίζουν ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή.

Οι αυξημένες ροές των προσφύγων και των μεταναστών έχουν μετατρέψει σε αυτοσχέδια hot spot την πλατεία Βικτωρίας και το λιμάνι του Πειραιά ενώ στην Ειδομένη συσσωρεύονται περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες που αναζητούν διέξοδο από την χώρα. Χαρακτηριστικό στοιχείο σε όλους τους καταυλισμούς είναι η απουσία του κρατικού μηχανισμού.

Πέρασαν 500 άτομα από την Ειδομένη

Πεντακόσιοι πρόσφυγες πέρασαν το τελευταίο 24ωρο από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ενώ η ροή συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα, με αργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό στην Ειδομένη και περιμετρικά, στα χωράφια, έχουν κατασκηνώσει περίπου 10.000 άνθρωποι. Παράλληλα, στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, σε Νέα Καβάλα και Χέρσο στο Κιλκίς, βρίσκονται άλλοι 4000 πρόσφυγες.

Στην Ειδομένη, στον Πειραιά αλλά και στην Πλατεία Βικτωρίας, φαγητό προσφέρουν ΜΚΟ και εθελοντές ενώ απουσιάζουν βασικές υποδομές υγιεινής. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι στην χώρα βρίσκονται περίπου 26.000 πρόσφυγες και μετανάστες με τον αριθμό να αυξάνεται καθημερινά χωρίς να έχουν δημιουργηθεί νέοι χώροι φιλοξενίας.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση στην Ε.Ε. προβλέπει την φιλοξενία 100.000 προσφύγων και μεταναστών, 50.000 σε καταυλισμούς και 50.000 σε ξενοδοχεία και σπίτια με voucher από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ χωρίς να μπορεί κάποιο κυβερνητικό στέλεχος να πει με βεβαιότητα τον πιθανό αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που θα εγκλωβιστούν στο εσωτερικό της χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς εκτίμησε ότι η χώρα μπορεί να φιλοξενήσει 150.000 πρόσφυγες ενώ οι ελπίδες της κυβέρνησης έχουν εναποτεθεί στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 7ης Μαρτίου αλλά και στη δεινότητα των προσφύγων να βρίσκουν διεξόδους προς την Κεντρική Ευρώπη όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις.

Η εικόνα του κυβερνητικού χάους στην διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος έγινε εμφανής στην σύσκεψη που συγκλήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών πριν από μερικές ημέρες όπου ο αρμόδιος υπουργός Παν. Κουρουμπλής συγκάλεσε ένα μίνι υπουργικό συμβούλιο για να αποφασιστεί η σύσταση συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση το προσφυγικού και να ζητήσει από τους δήμους και τις περιφέρειες την καταγραφή χώρων για την δημιουργία καταυλισμών. Το συντονιστικό κυβερνητικό όργανο δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα και αναμένεται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο να τεθεί στο τραπέζι του κυβερνητικού προγραμματισμού.

Όμως και στους χώρους που έχουν προτείνει οι δήμοι η κυβέρνηση δείχνει έναν πρωτόγνωρο ερασιτεχνισμό με παράδειγμα την περίπτωση του Ιλίου. Μία μέρα μετά την εκκίνηση εργασιών για την δημιουργία χώρου υποδοχής στο δημοτικό στάδιο του Ιλίου δίπλα από το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, η κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσει τα έργα με την δικαιολογία ότι το κόστος των 200.000 ευρώ που απαιτούνταν για να διαμορφωθεί ο χώρος ήταν εξαιρετικά υψηλό, προκαλώντας την οργή του δήμαρχου Ν. Ζενέτου που ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή όλες οι προτάσεις των δήμων για χώρους φιλοξενίας έχουν απορριφθεί από την κυβέρνηση. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες ζήτησαν να τους δοθούν προδιαγραφές αλλά ούτε αυτό έχει γίνει ακόμα εφικτό από την κυβέρνηση. Στην αναζήτηση χώρων που διαθέτουν τις βασικές υποδομές έφτασε στο σημείο ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών να στείλει επιστολή στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για την παραχώρηση των παιδικών κατασκηνώσεων. Στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης αναφέρουν ότι η επικοινωνία για αντίστοιχα θέματα γίνεται συνήθως από γενικούς γραμματείς ή από υπηρεσιακούς παράγοντες και όχι από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.

Ως επιστέγασμα του απόλυτου χάους που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας ήρθε η χτεσινή δραματική παραδοχή του αν. υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα ο οποίος παραδέχτηκε την απουσία κυβερνητικού σχεδιασμού μιλώντας στους δημάρχους. Παράλληλα τόνισε ότι στην χώρα θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένοι, πιθανότατα και για τέσσερα χρόνια όπως είπε χαρακτηριστικά. Ακολουθώντας την συνήθη πρακτική των κυβερνητικών στελεχών που αναδιπλώνονται διαψεύδοντας τους εαυτούς τους, στον βαθμό που κριθεί ότι οι δηλώσεις τους κάνουν …ζημιά στην κυβέρνηση, ο κ. Μουζάλας εξέδωσε νέα ανακοίνωση μετά την σύσκεψη στην οποία αναφέρει ότι οι πρόσφυγες θα παραμείνουν στην χώρα έως ώτου εφαρμοστεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης της Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή χώροι που είναι έτοιμοι να υποδεχτούν μέχρι και 5.000 μετανάστες όπως για παράδειγμα η Αμυγδαλέζα δεν αξιοποιούνται από την κυβέρνηση για λόγους συμβολισμού αφού το κλείσιμο του στρατοπέδου αποτέλεσε προεκλογική σημαία του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στην ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος καλλιεργείται στο παρασκήνιο η αντίθεση με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες που δεν είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν όταν τόσο η ΚΕΔΕ όσο και η ΕΝΠΕ έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να προσφέρουν την μέγιστη δυνατή βοήθεια. Χαρακτηριστική είναι η έκκληση τόσο των περιφερειαρχών στην επιστολή που έστειλαν στον Πρωθυπουργό όσο και των δημάρχων να σταματήσουν οι πολιτικές του «βλέποντας και κάνοντας» και να τεθούν σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης. Αυτοδιοικητικοί παράγοντες αναφέρουν  ότι προκαλεί απορία η εμμονή της κυβέρνησης να μην αξιοποιεί σχέδια έκτακτης ανάγκης όπως είναι το σχέδιο Ξενοκράτης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες για την φιλοξενία των μεταναστών και των προσφύγων.




Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.