Εγκρίθηκε στην επιτροπή Προϋπολογισμών του Ε.Κ. τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2016 η ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια 6.468.000 ευρώ στην Ελλάδα προκειμένου να βοηθήσει τους 557 πρώην εργαζομένους των σούπερ μάρκετ «Λάρισα» στην αναζήτηση νέας εργασίας.

Οι περισσότερες απολύσεις αφορούν την περιοχή της Θεσσαλίας, όπου το 73,5% των άνεργων ατόμων είναι μακροχρόνια άνεργοι. Εκτός των 557 απολυμένων, ακόμη 543 νέοι άνεργοι  (NEETs) θα ωφεληθούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Οι 422 εργαζόμενοι και οι 135 εργαζόμενοι-ιδιοκτήτες απολύθηκαν από τα σούπερ μάρκετ «Λάρισα» μετά την πτώχευση της συνεταιριστικής επιχείρησης εξαιτίας της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των ελληνικών νοικοκυριών και της δραστικής μείωσης της χορήγησης δανείων από τις ελληνικές τράπεζες σε επιχειρήσεις και ιδιώτες λόγω της οικονομικής κρίσης.

Τα μέτρα στήριξης που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση και το ελληνικό κράτος έχουν σκοπό να διευκολύνουν την  αναζήτηση εργασίας, να σχεδιάσουν την παροχή υπηρεσιών επαγγελματικού προσανατολισμού και επαγγελματικής κατάρτισης καθώς και να βοηθήσουν τις κρατικές αρχές στη χορήγηση επιδομάτων κατάρτισης, κινητικότητας  για την προώθηση της επιχειρηματικότητας των νέων ατόμων.

Ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας  κ. Γιώργος Κύρτσος, εισηγητής για το Ε.Λ.Κ. στην εν λόγω έκθεση,  δήλωσε ότι η κινητοποίηση του Ε.Τ.Π. για τους απολυμένους των σούπερ μάρκετ «Λάρισα» αποτελεί μια ευκαιρία επανεισδοχής στην αγορά εργασίας για τους πρώην εργαζομένους μέσω της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που κινητοποιείται το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο. Ήδη έχει κινητοποιηθεί για τους πρώην εργαζομένους των εταιριών Νutriart, Sprider και  Fokas και για τους εργαζόμενους στα Μ.Μ.Ε. στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής (υπόθεση Attica broadcasting) με τον ίδιο εισηγητή στις ανάλογες εκθέσεις του Ε.Κ.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κύρτσος, εργαζόμενοι πολλών πληττόμενων κλάδων έχουν επωφεληθεί τα τελευταία χρόνια από τα προγράμματα επανεκπαίδευσης που χρηματοδοτεί το Ε.Τ.Π. Λόγω της άμεσης οικονομικής βοήθειας που παρέχει το Ε.Τ.Π., οι ελληνικές αρχές και οι φορείς υλοποίησης θα πρέπει να κινητοποιούνται γρήγορα και άμεσα προκειμένου να αυξήσουν τις δυνατότητες ανεύρεσης εργασίας για τους πρώην εργαζομένους και να βοηθούν με οργανωμένες και ολοκληρωμένες δράσεις τους δικαιούχους νέους ανέργους.

Η έκθεση για τους πρώην εργαζομένους των σούπερ μάρκετ «Λάρισα» αναμένεται να εγκριθεί αύριο Πέμπτη 26 Μαΐου από την Ολομέλεια του Ε.Κ.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.