Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης,  συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο του Κόμματος κ. Κωστή Χατζηδάκη,  ολοκλήρωσε σήμερα, Τρίτη 17 Μαΐου, την επίσκεψη του στο Παρίσι. Στην Γαλλική πρωτεύουσα είχε σειρά συναντήσεων με τον Υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας, κ. Emmanuel Macron, τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και Πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, κ. Nicolas Sarkozy, καθώς και με το Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ, κ. Angel Gurria.

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης με τον κ. Gurria, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχα μια εκτενή και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με το Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ κ. Angel Gurria, με τον οποίο γνωρίζομαι εδώ και πολύ καιρό. Συζητήσαμε το πλαίσιο συνεργασίας το οποίο έχει αναπτύξει ο ΟΟΣΑ για να βοηθήσει την Ελλάδα, καθώς και τις συγκεκριμένες μελέτες οι οποίες εκπονούνται σήμερα για λογαριασμό της χώρας μας. 
Οφείλω να επισημάνω ότι με σχετική καθυστέρηση, η ελληνική Κυβέρνηση απεδέχθη ότι ο ΟΟΣΑ είναι ένας Οργανισμός ο οποίος έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία για να βοηθήσει σε μια σειρά από τομείς, όπως η απελευθέρωση προϊόντων, οι μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, η καταπολέμηση της διαφθοράς. Δυστυχώς, όμως, φοβάμαι ότι ειδικά στους τομείς της προώθησης του ανταγωνισμού και της προσέλκυσης των επενδύσεων, η ελληνική Κυβέρνηση απλά δεν διαθέτει τη βούληση για να κάνει πράξη τις συστάσεις ενός Οργανισμού με την εμπειρία του ΟΟΣΑ.
Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής. Ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής το οποίο θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη μείωση των φόρων, στη μείωση των κρατικών δαπανών, αλλά κυρίως στις δομικές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, που θα δώσουν τη δυνατότητα στη χώρα μας να προσελκύσει σημαντικό αριθμό επενδύσεων. 
Χωρίς επενδύσεις δεν πρόκειται να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης στην Ελλάδα. Η Κυβέρνηση αυτή δεν έχει τη δυνατότητα να φέρει επενδύσεις στη χώρα».
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Δημοσιογράφος: «Σε σχέση με το δικό σας πρόγραμμα που ετοιμάζεται, υπήρξαν κάποια προγράμματα του ΟΟΣΑ που σας ενδιέφεραν ιδιαίτερα;»
Κ. Μητσοτάκης: «Κοιτάξτε, ο ΟΟΣΑ δραστηριοποιείται σε μια σειρά από τομείς που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Νέα Δημοκρατία. Συζητήσαμε εκτενώς τις προηγούμενες συστάσεις του ΟΟΣΑ στα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση, όπου υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη τεχνογνωσία. Ένα ακόμη αντικείμενο με το οποίο απασχολείται ο ΟΟΣΑ είναι οι μεταρρυθμίσεις για όλους, δηλαδή για το πώς η ανάπτυξη δεν θα αφορά μόνο λίγους, αλλά πολλούς. Είναι ένα αντικείμενο το οποίο έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον για τη Νέα Δημοκρατία. Όπως γνωρίζετε, η παράταξή μας βρίσκεται στην φάση προετοιμασίας του κυβερνητικού προγράμματος, κατά συνέπεια η ανταλλαγή απόψεων και η παροχή τεχνογνωσίας από έναν Οργανισμό, όπως είναι ο ΟΟΣΑ, είναι φυσικά μια ευκαιρία την οποία εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε ανεκμετάλλευτη».
Δημοσιογράφος: «Συναντήσατε και τον Emmanuel Macron, κ. Μητσοτάκη. Μπορείτε να μας πείτε από αυτήν τη συνάντηση τι βγήκε; Ήταν η πρώτη συνάντηση, έτσι δεν είναι;»
Κ. Μητσοτάκης: «Είχα την ευκαιρία να έχω μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον κ. Macron, τον Υπουργό Οικονομίας της γαλλικής Κυβέρνησης. Ο κ.Macron είναι ένας νέος πολιτικός, μεταρρυθμιστής και νομίζω ότι αποδεικνύει στην πράξη ότι στην Ευρώπη σήμερα η βασική διαχωριστική γραμμή, δεν είναι τόσο μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς όσο μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ μεταρρυθμιστών και λαϊκιστών. Αυτών που πιστεύουν ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγές και αυτών που θέλουν να κρατήσουν  τα πράγματα ως έχουν. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω στον κ.Macron για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και παρότι προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, νομίζω ότι υπήρχε ένας κοινός τόπος στην  ανάγκη να προωθούνται μεταρρυθμίσεις που θα έχουν ως τελικό αποτέλεσμα την τόνωση της ανάπτυξης».
Δημοσιογράφος: «Σας μίλησε μήπως για τα σχέδια του;».
Κ. Μητσοτάκης: «Όχι δεν συζητήσαμε καθόλου για αυτά. Είχα την ευκαιρία να συναντήσω και τον Πρόεδρο τον κ. Sarkozy, με τον οποίο γνωριζόμαστε φυσικά από τα παλιά. Μην περιμένετε να σας πω ειδήσεις για το ποια είναι τα σχέδια του όσο αφορά στην εσωτερική πολιτική κατάσταση. Ο σκοπός μου ήταν να παρουσιάσω τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Να παρουσιάσω τη Νέα Δημοκρατία πάντα ως έναν αξιόπιστο ευρωπαϊκό θεσμικό συνομιλητή, ως ένα κόμμα με μια πλούσια ευρωπαϊκή ιστορία που αντιλαμβάνεται, όμως, τη δική του ξεχωριστή θέση για τη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για την πατρίδα μας».Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.